Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Plasty X. - Nástroje Vypracoval: Ing. Vladislav Zelinka Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Strojírenská TECHNOLOGIE Plasty Nástroje X.

3 Stručně: Nástrojem pro zpracování plastů je nejčastěji forma
Stručně: Nástrojem pro zpracování plastů je nejčastěji forma. Forma bývá rozdělená na dvě části, když tvar a průběh dělicí roviny je velmi důležitý. Odvzdušnění forem musí být v dělicí rovině, aby se otvory nezanesly ztuhlým plastem. Vyhřívání či ochlazování formy je automatizováno a vyplývá vždy z velikosti formy a výlisku. Formy jsou snad nejdražší nástroje a proto je třeba o ně náležitě pečovat.

4 Co je to forma? Forma je nástroj s dutinou ve tvaru negativu hotového výrobku. Dutina musí být mírně zvětšena, aby se mohl výrobek při chladnutí smrštit na správné rozměry. Všechny vnitřní činné plochy formy musí být nanejvýš kolmé (do 90°) k rovině mezi půlkami formy. Lepší je ale, když větší hloubky mají přiměřený sklon, zejména u jader je nutný úkos, aby šly vytáhnout z otvorů. Všechny vnitřní ostré rohy formy, kolem kterých proudí horký plast, musí mít optimální rádiusy, aby bylo proudění plynulé. Vnější tvar a rozměry formy jsou typizovány a respektují vnitřní prostory strojů - lisů.

5 Výrobní přesnost: Všechny díly, které mají těsnit před proniknutím horkého plastu, musí být slícovány s přiměřenou pečlivostí a s optimální vůlí. Lícování se týká zejména vyhazovačů a jader, které by se velmi rychle zadřely v otvorech a způsobily by nefunkčnost formy. Dělicí rovina formy je rozsáhlá a proto zejména těsně u obrysu výlisku musí lícovat velmi těsně bez vůle. Čím má být výlisek větší a objemnější, tím větší a těžší je i forma.

6 Materiál formy na plasty
Materiál formy na plasty. S ohledem na nízkou teplotu tvářeného plastu postačí použít na formu běžné kovy, ale lepší jsou takové oceli, které se dají povrchově trvale upravit podle požadavků na výlisek a nepodléhají tolik oxidaci. Zejména pro vstřikování plexiskla je dobré užití houževnatých ocelí, jejichž povrch se dá velmi dobře vyleštit. Některé vnější díly formy mohou být z nerezavějící oceli, velké a málo namáhané části mohou být z lehkého duralu.

7 Shrnutí: Forma je nejběžnějším nástrojem pro zpracování plastů
Shrnutí: Forma je nejběžnějším nástrojem pro zpracování plastů. Forma bývá rozdělená na dvě části, když tvar a průběh dělicí roviny je velmi důležitý. Odvzdušnění forem musí být v dělicí rovině, aby se otvory nezanesly plastem. Vyhřívání či ochlazování formy je automatizováno a odpovídá vždy velikosti formy a výlisku. Formy jsou snad nejdražší nástroje a proto je třeba o ně náležitě pečovat.

8 AKTIVITA pro žáky I.: Rozhodněte a vyberte nejsprávnější řešení problému: 1.) Forma má celkovou hmotnost kolem 60 kg, na horní straně jsou vnitřní závity pro upínací oka. Užijete k manipulaci jeřábu? ANO / NE / NELZE SNADNO URČIT 2.) Je třeba vyměnit jedno opotřebované jednoduché posuvné jádro uvnitř formy. Máme k dispozici totožné nové, ale nevíme z jaké oceli je vyrobené. Prověříme kvalitu oceli? ANO / NE / NELZE SNADNO URČIT

9 AKTIVITA pro žáky II.: Rozhodněte a vyberte nejsprávnější řešení problému: 3.) Výrobek má mít strukturovaný a matný povrch. Zvětšíme úkosy ve formě? ANO / NE / NELZE SNADNO URČIT 4.) Výlisek bude mít velmi hladký – až zrcadlový - povrch. Vyleštíme dutinu formy? ANO / NE / NELZE SNADNO URČIT

10 Slovníček č. 10 : forma odvzdušnění dělicí rovina těsnost formy vyhřívací těleso chladicí kanálky vodicí kolíky vyhazovač leštění povrchu slícování

11 Použitá literatura * Wikipedie – internetová encyklopedie (cs.wikipedia.org) * Technická Univerzita Liberec ( * ENGEL CZ s.r.o. ( * Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi. Praha: EUROPA SOBOTÁLES, ISBN * Mužík, J. Management ve vzdělávání dospělých. Praha: EUROLEX BOHEMIA, ISBN * Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ESF – 2013. * Dostupné na: k-op-vzdelavani-pro-konkurenceschopnost


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google