Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny"— Transkript prezentace:

1 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny

2 Činnost Práce s literaturou – odborná literatura
Zpracování jednotlivých kapitol

3 Kapitola 5 - Okrasné školkařství
Stanoviště okrasné školky Vybavení a mechanizace okrasné školky Rozmnožování okrasných dřevin Generativní rozmnožování Přímé vegetativní rozmnožování Nepřímé vegetativní rozmnožování Množení in vitro Způsoby množení vybraných rodů dřevin Pěstování dřevin ve volné půdě Pěstování dřevin v nádobách Ochrana rostlin v okrasných školkách Jakost školkařských výpěstků

4 Nepřímé vegetativní romnožování
Nepřímé vegetativní rozmnožování je nazýváno také xenovegetativní. Jeho podstatou je spojení (transplantace) dvou původně samostatně rostoucích rostlin do jednoho společného celku. Část s kořeny nebo učená k zakořenění je nazývána podnož. Podnoží je často semenáč, ale mohou to být i řízkovanci a nezakořeněné řízky. Část, která je na podnož transplantována, je roub, starším názvem štěp, a proto se tento typ množení nazývá štěpování. Rouby bývají jednoleté vyzrálé výhony, u dřevin s tenkými výhony až tříleté (Betula, Fagus, Carpinus, Cytisus a podobně). Předpokladem pro úspěšný srůst obou částí je jejich vzájemná snášenlivost – afinita. Hranicí afinity v pojetí botanického systému je čeleď. Příkladem může být roubování Chamaecyparis na Thuja orientalis. Nicméně většinou je třeba hledat afinitu uvnitř rodů a druhů.

5 Kapitola 2 - Listnaté dřeviny Listnaté stromy
Acer campestre L. - javor babyka Habitus: m vysoký strom nebo rozložitý, rozvětvený keř, koruna široce elipčitá, většinou nepravidelná, mladé letorosty olivově zelené, červenohnědé a jemně chlupaté, později olysávající, větve někdy s podélnými korkovými lištami. Listy: Velmi variabilní, 3-5laločnaté, zaokrouhlené, vykrojené až do 1/3 nebo 1/2, 5-10 cm široké, 3 největší laloky se směrem k bázi rozšiřují, na špičce tupé, střední laloky často opět 3laločnaté, svrchu matně zelené, vespod šedozelené a jemně chlupaté, s jemnými svazečky chlupů v paždí žilek, řapík asi tak dlouhý jako čepel, po poranění roní latex, podzimní zbarvení je intenzivně žluté. Květy: Zelenožluté, v 10-20květých, vzpřímených, pýřitých chocholících, kvetou současně s rašícími listy v květnu. Plody: Zploštělé, křídla nažek vodorovně rozložená, 2,5-3 cm dlouhá. Rozšíření: Evropa (včetně ČR), severní Afrika, Malá Asie, Kavkaz, severní Irán. Použití: Významný druh do krajiny v nížinách, na sušších, vápenitých půdách. Vhodný do uličních stromořadí. Lze ho pěstovat i jako tvarované stěny.


Stáhnout ppt "Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google