Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní jazyk a jeho útvary 1.. Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní jazyk a jeho útvary 1.. Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele."— Transkript prezentace:

1 Národní jazyk a jeho útvary 1.

2 Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó. Pojmenujte užitý jazykový útvar.

3 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

4 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

5 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é, ou > ó Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

6 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é, ou > ó Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

7 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é, ou > ó, y > e Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

8 Označte hláskové odlišnosti pro toto nářečí typické: ý > é, ou > ó, y > e Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

9 Označte i další hláskové odlišnosti: Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele ho kóskem ozenyho a hltem vina. "Poď a nekecé, za chvilo tam bodem", povzbozoval nálado v možstvo nepsané šéf Jožin. Bel si totiž jisté, že kdebe se zastavile dřiv jak za tře dně chuze, Jaryna be je vepátrala a snum o novym ževotě be belo utrum! Ona totiž bela v króžko orientačniho běho za nélepši běhno – ta se neztratila nikdá! Ale řeče se mlovijó a voda teče... třeti den bel ten špacir dlóhé aji na Jožina a navíc jim začale docházet zásobe. "Kamarádi, meslim, že bech vám měl něco řict", začal skoro státnicke Jožin, kdež oviděl malé vršéček na řekó Moravó.

10 Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný 1.7.2005 13:13 - Slowly Za 14 dní odjíždím na dovolenou k moři do střední Itálie. Jelikož je to už spousta let, co jsem byla naposledy u moře, nevím přesně, co vše s sebou... Stravovat se budu s přítelem svépomocí. Můžete mi poradit nějaké důležité věci (samo kromě těch běžných), které si mám určitě vzít s sebou, např. jaké základní léky, co vše s sebou na jednodenní cestu autobusem apod.? Díky. reagovat 5.1.2006 01:01 - dr.Holub vezmi si sebou petrolej, svíčky, pušky, síť na motýli a slony, nůši na lávu (Vesuv), lahve na kompoty, hasák, harpunu na velryby, cedník, ešuš, klibouk a polibotky, handgranaten, halapartnu, lucernu, pršiplášť a štětku na lahve.

11 Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný 1.7.2005 13:13 - Slowly Za 14 dní odjíždím na dovolenou k moři do střední Itálie. Jelikož je to už spousta let, co jsem byla naposledy u moře, nevím přesně, co vše s sebou... Stravovat se budu s přítelem svépomocí. Můžete mi poradit nějaké důležité věci (samo kromě těch běžných), které si mám určitě vzít s sebou, např. jaké základní léky, co vše s sebou na jednodenní cestu autobusem apod.? Díky. reagovat 5.1.2006 01:01 - dr.Holub vezmi si sebou petrolej, svíčky, pušky, síť na motýli a slony, nůši na lávu (Vesuv), lahve na kompoty, hasák, harpunu na velryby, cedník, ešuš, klibouk a polibotky, handgranaten, halapartnu, lucernu, pršiplášť a štětku na lahve.

12 Ozn ačte v nespisovném projevu prostředky obecné češtiny, nářečí 1.7.2005 13:13 - Slowly Za 14 dní odjíždím na dovolenou k moři do střední Itálie. Jelikož je to už spousta let, co jsem byla naposledy u moře, nevím přesně, co vše s sebou... Stravovat se budu s přítelem svépomocí. Můžete mi poradit nějaké důležité věci (samo kromě těch běžných), které si mám určitě vzít s sebou, např. jaké základní léky, co vše s sebou na jednodenní cestu autobusem apod.? Díky. reagovat 5.1.2006 01:01 - dr.Holub vezmi si sebou petrolej, svíčky, pušky, síť na motýli a slony, nůši na lávu (Vesuv), lahve na kompoty, hasák, harpunu na velryby, cedník, ešuš, klibouk a polibotky, handgranaten, halapartnu, lucernu, pršiplášť a štětku na lahve.

13 Ozn ačte v nespisovném projevu prostředky obecné češtiny, nářečí 1.7.2005 13:13 - Slowly Za 14 dní odjíždím na dovolenou k moři do střední Itálie. Jelikož je to už spousta let, co jsem byla naposledy u moře, nevím přesně, co vše s sebou... Stravovat se budu s přítelem svépomocí. Můžete mi poradit nějaké důležité věci (samo kromě těch běžných), které si mám určitě vzít s sebou, např. jaké základní léky, co vše s sebou na jednodenní cestu autobusem apod.? Díky. reagovat 5.1.2006 01:01 - dr.Holub vezmi si sebou petrolej, svíčky, pušky, síť na motýli a slony, nůši na lávu (Vesuv), lahve na kompoty, hasák, harpunu na velryby, cedník, ešuš, klibouk a polibotky, handgranaten, halapartnu, lucernu, pršiplášť a štětku na lahve. Zhodnoťte jazykovou úroveň nespisovné promluvy.

14 Rozhodněte, zda je následující promluva připravená - nepřipravená mluvená - psaná Naši restauraci navštívil student, kterej měl plnovous a foťák. Jinak samozřejmě normálně voblíknutej, ale bos. Tak tam sme se nad tim nepozastavovali, protože v létě vopravdu tam chodilo mnoho lidí naboso. Tam prostě každej nosí, co chce, voblíká se jak chce, musí bejt voblečenej, ale bos může klidně chodit. Tady ten bosej návštěvník, ten prostě se pokoušel, když se najedl a napil, tak se pokoušel nám zdrhnout, prostě utect bez zaplacení. Určete užitý útvar češtiny spisovná čeština hovorová čeština obecná čeština

15 Označte projevy obecné češtiny Naši restauraci navštívil student, kterej měl plnovous a foťák. Jinak samozřejmě normálně voblíknutej, ale bos. Tak tam sme se nad tim nepozastavovali, protože v létě vopravdu tam chodilo mnoho lidí naboso. Tam prostě každej nosí, co chce, voblíká se jak chce, musí bejt voblečenej, ale bos může klidně chodit. Tady ten bosej návštěvník, ten prostě se pokoušel, když se najedl a napil, tak se pokoušel nám zdrhnout, prostě utect bez zaplacení.

16 Označte projevy obecné češtiny Naši restauraci navštívil student, kterej měl plnovous a foťák. Jinak samozřejmě normálně voblíknutej, ale bos. Tak tam sme se nad tim nepozastavovali, protože v létě vopravdu tam chodilo mnoho lidí naboso. Tam prostě každej nosí, co chce, voblíká se jak chce, musí bejt voblečenej, ale bos může klidně chodit. Tady ten bosej návštěvník, ten prostě se pokoušel, když se najedl a napil, tak se pokoušel nám zdrhnout, prostě utect bez zaplacení.

17 Přeformulujte výpověď tak, abyste odstranili projevy nepřipravenosti výpovědi. Užijte spisovnou češtinu. Naši restauraci navštívil student, kterej měl plnovous a foťák. Jinak samozřejmě normálně voblíknutej, ale bos. Tak tam sme se nad tim nepozastavovali, protože v létě vopravdu tam chodilo mnoho lidí naboso. Tam prostě každej nosí, co chce, voblíká se jak chce, musí bejt voblečenej, ale bos může klidně chodit. Tady ten bosej návštěvník, ten prostě se pokoušel, když se najedl a napil, tak se pokoušel nám zdrhnout, prostě utect bez zaplacení.

18 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. Ten náš ňunínek vždycky, když si udělá bebínko, bečí. A nepřestane, dokud mu nedáme nějaké papáníčko a bumbání. A když jde hajat nese si bumbání i do postýlky, je to celý taťka.

19 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. Ten náš ňunínek vždycky, když si udělá bebínko, bečí. A nepřestane, dokud mu nedáme nějaké papáníčko a bumbání. A když jde hajat nese si bumbání i do postýlky, je to celej taťka. Přeformulujte spisovně výpověď.

20 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. U bábrle jsem zčořil schovaný kindrvajíčko. A když jsem to zavěsil na fejsko, nějakej prudič rozpoutal pěknej brutal. Si myslí, že je king a kúl, ale ten jeho canc byl naprostej bulšit a hardkór. Prej že to dá flojdům.

21 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. U bábrle jsem zčořil schovaný kindrvajíčko. A když jsem to zavěsil na fejsko, nějakej prudič rozpoutal pěknej brutal. Si myslí, že je king a kúl, ale ten jeho canc byl naprostej bulšit a hardkór. Prej že to dá flojdům. Přeformulujte spisovně výpověď.

22 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. Náš ajťák mi mejlnul, jak zjistit ajpinu. Jsem lama, takže to bylo hustý. Ale já ti to forvardnu a uvidíš. Pořád ještě jedeš na dvoulitrech? Kup pořádný železo a nastřelíme do něj pořádný soft, aby ti to pořád neklekalo.

23 Vysvětlete důvod nespisovnosti uvedené promluvy. Odhadněte, kdo je mluvčím. V jaké situaci a v jakém prostředí promluva vznikala. Označte nespisovná pojmenování. Náš ajťák mi mejlnul, jak zjistit ajpinu. Jsem lama, takže to bylo hustý. Ale já ti to forvardnu a uvidíš. Pořád ještě jedeš na dvoulitrech? Kup pořádný železo a nastřelíme do něj pořádný soft, aby ti to pořád neklekalo. Přeformulujte spisovně výpověď.


Stáhnout ppt "Národní jazyk a jeho útvary 1.. Určete zda je užitý útvar češtiny a. spisovný b. nespisovný Za pul hodine ož Jora poskakoje, že chce dom, ale omlčele."

Podobné prezentace


Reklamy Google