Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr."— Transkript prezentace:

1 Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr

2 Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Proč jsou důležité celosvětové aspekty a vzdálené časové horizonty Novost a jedinečnost současného stavu lidstva Negativní důsledky činností člověka Perspektivy

3 Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Proč jsou důležité celosvětové aspekty a vzdálené časové horizonty Novost a jedinečnost současného stavu lidstva Negativní důsledky činností člověka Perspektivy

4

5

6 Vývoj počtu obyvatel na Zemi od roku před současností (nahoře) a doba dosažení jednotlivých miliard (dole)

7 Vývoj počtu obyvatel (miliardy) na Zemi od r do r a odhad do r. 2050, absolutní (miliony) a relativní (%) roční přírůstek (FAO)

8 Prognóza vývoje lidské populace na Zemi a ve vybraných oblastech do roku 2100

9 Prognóza podílu obyvatel starších 60 let z celkové populace

10 Produkce CO2 (milióny tun) z hlavních druhů fosilních paliv v letech 1750 až 2000

11 Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Proč jsou důležité celosvětové aspekty a vzdálené časové horizonty Novost a jedinečnost současného stavu lidstva Negativní důsledky činností člověka Perspektivy

12 Mann Průběh teplotních odchylek od roku 1400 (nahoře) a od r (dole)

13 Změny koncentrace CO2 (ppm) během uplynulých let Průměrné roční změny koncentrace CO2 (ppm/rok) během uplynulých let

14 Koncentrace CO2 (ppm) v uplynulých 1000 letech

15 Průběh koncentrace CO2 v období od r do 2001

16 Meziroční přírůstek koncentrace CO2 v letech 1958 až 2001

17 (OECD) Roční produkce CO2 vztažená na 1 obyvatele vybraných států

18 Přímé účinky CO 2 na rostliny

19 Závislost rychlosti fotosyntézy u rostlin typu C3 a C4

20 Schematické znázornění přímých a nepřímých účinků zvýšené koncentrace CO2 na rostliny

21 Světová produkce nejdůležitějších druhů kulturních rostlin

22 Světová produkce, plocha a hektarové výnosy obilnin v letech 1960 až 2001

23 Populace Země a produkce nebo plocha obilnin vztažená na 1 obyvatele

24 Světové meziroční změny produkce, plochy a hektarových výnosů obilnin v letech 1960 až 2000

25 Procentické meziroční celosvětové změny produkce, plochy a hektarových výnosů obilnin

26 Spotřeba (milióny tun) a využití minerálních hnojiv ve světě v letech 1960 až 2000

27 Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Proč jsou důležité celosvětové aspekty a vzdálené časové horizonty Novost a jedinečnost současného stavu lidstva Negativní důsledky činností člověka Perspektivy

28 Účinnost a účinek dodatkové (vložené) energie na výnosy plodin (Evans, 1996)

29 (Mayeux, 2000) Pokryvnost listoví, produkce nadzemní biomasy a výnos zrna rostlin pšenice pěstované při koncentraci CO 2 v rozsahu 200 až 350 ppm

30 Relativní zvýšení (%) výnosu obilek a sklizňového indexu 17 odrůd rýže pěstované při koncentraci 664 ppm CO2 ve srovnání s 373 ppm CO2

31

32

33 Důsledky optimistických a pesimistických rozhodnutí při optimistické nebo pesimistické skutečnosti Současná politika, kdy převládá technologický Skutečný stav světa odpovídá názoru, který zastávají OPTIMISTÉPESIMISTÉ OPTIMISMUSV y n i k a j í c í KATASTROFICKÝ PESIMISMUSD o b r ý V e l m i d o b r ý (Costanza, 2000)


Stáhnout ppt "Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr."

Podobné prezentace


Reklamy Google