Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_07 Název DUMu: Úprava drůbežího masa pečením a smažením Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 24. 11. 2012

2 Střední škola Oselce Úprava drůbeže pečením Pečeme drůbež vcelku nebo rozdělenou na části Obr.1 Obr.12 Obr.6

3 Střední škola Oselce Úprava drůbeže pečením Drůbež vhodná na pečení Na pečení se hodí pouze mladší kusy Hrabavá drůbež – kuře, mladá krůta, perlička, křepelka Vodní drůbež – mladá kachna a husa Létavá drůbež - holoubě

4 Střední škola Oselce Nádivky Žemlová nádivka Nakrájenou žemli pokapeme mlékem, přidáme vyšlehané máslo se žloutky, sůl, muškátový květ, petrželovou nať a nakonec sníh z bílků. Mandlová nádivka Ořechová nádivka Kaštanová nádivka Rozinková nádivka Příprava?

5 Střední škola Oselce Příprava šťávy Šťávu připravujeme z výpeku po pečení drůbeže. Odstraníme přebytečný tuk. Mírně zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem. Důkladně provaříme, procedíme. Zjemňujeme máslem. Na každý druh drůbeže připravujeme šťávu zvlášť.

6 Střední škola Oselce Obr.7 Kuře pečené s nádivkou Kuřeti uvolníme kůži na prsou, žemlovou nádivkou naplníme i dutinu břišní. Kuře osolíme, formujeme (drezírujeme) silnou nití. Vložíme do pekáče prsy dolů, přidáme máslo, mírně podlijeme. Pečeme dozlatova, obracíme, přeléváme výpekem. Z výpeku připravíme šťávu, provaříme, přecedíme. Přílohy: různě upravené brambory, rýže, zeleninové saláty Obr.8

7 Střední škola Oselce Kuře pečené s nádivkou Jakým způsobem drezírujeme kuře? Jak připravujeme nádivku? Kam dáváme nádivku? Jaké používáme koření? Jak dlouho kuře pečeme? Zpět

8 Střední škola Oselce Krocan na slanině Krocana špikujeme slaninou. Uvnitř i zvenku osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme, rozškvaříme, přidáme cibuli. Krocana vložíme na základ, podlijeme a zvolna pečeme (cibule se nesmí připálit). Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a důkladně provaříme. Na porci dáváme kousek světlého masa, kousek tmavého a podlijeme šťávou. Přílohy: různě upravené brambory, rýže, zeleninové saláty Obr.3 Obr.5

9 Střední škola Oselce Krůta s mandlovou nádivkou Krůtu opláchneme a kůži na prsou uvolníme pro nádivku. Osolíme uvnitř, naplníme nádivkou a osolíme zvenku. Stáhneme provázkem nebo jehlou, podlijeme a pečeme na másle. Během pečení krůtu obracíme, podléváme a přeléváme výpekem. Výpek upravíme a zjemníme máslem. Obr.2

10 Střední škola Oselce Husa pečená Kuchyňsky upravenou husu osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáče prsy dolů. Mírně podlijeme a pečeme dozlatova. Během pečení obracíme, přeléváme výpekem, tučné části propichujeme. Ze šťávy slijeme sádlo, zahustíme, provaříme, procedíme. Přílohy: různě upravené brambory, knedlíky, zelí, saláty. Obr.4

11 Střední škola Oselce Minutky Drůbeží maso vhodné na minutky Kuřecí nebo krůtí prsa – plátky, nudličky Kuřecí stehna – plátky, nudličky Předběžná úprava KrájeníMarinování NaklepáváníObalování Nakládání Solení a kořenění Obr.13

12 Střední škola Oselce Minutky Obr.9 Obr.10 Obr.11

13 Střední škola Oselce Příprava šťávy k minutkám MODERNÍ ZPŮSOB omáčky nezahušťujeme moukou, suroviny rozmixujeme a pasírujeme často používáme kvalitní olivový olej, čerstvé bylinky a další suroviny (kečup, hořčici, destiláty, likéry, smetanu…) na zjemnění používáme čerstvého máslo

14 Střední škola Oselce Doplňky k minutkám oleje ochucené oleje s přidáním koření, bylinek ….. pesta italské ochucené oleje vyšlehané v kutru nebo mixeru s přísadami zelené – česnek, pinie, bazalka, sůl, pepř, olivový olej červené – sušené tomaty, česnek, bazalka, černé olivy, červená kapie, olivový olej, sůl, pepř studené omáčky dipy

15 Střední škola Oselce Úprava smažením Maso vhodné na smažení Krůtí a kuřecí prsa Kuřecí stehna, křídla

16 Střední škola Oselce Úprava smažením Kuřecí řízek Na plátky nakrájené a naklepané kuřecí maso osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme. Obr.14

17 Střední škola Oselce Úprava smažením Plněný kuřecí řízek Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19 Obr.15

18 Střední škola Oselce Úprava smažením Kuřecí Ondráš Kuřecí řízky osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Obalujeme v těstíčku na bramboráky a smažíme. Obr.20

19 Střední škola Oselce Úprava smažením Kyjevský kotlet Kuřecí čtvrtky částečně vykostíme. Jednotlivé porce opatrně naklepeme a osolíme. Do každé porce vložíme kousek másla a přehneme a upevníme. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Ihned podáváme.

20 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996. ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN 80-7216-120-2. Obr.1 http://www.masoturek.cz/fotky21387/fotos/_vyr_58kur-stehna.jpg Obr.2 http://davidplacek.blogspot.cz/2010/10/tradicni-pecena-kruta-s-netradicni.html http://lh6.ggpht.com/_fg9mQbnM45Q/TLtkCdzJtwI/AAAAAAAABJM/VDuunSMrO4w/s1600/DSC01108%5 B2%5D.jpg Obr.3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Krocan_%28zoo_vy%C5%A1kov_cz.%2 9.JPG/800px-Krocan_%28zoo_vy%C5%A1kov_cz.%29.JPG Obr.4 http://www.podkaplickou.com/cs/url-sekce-153438 http://files.previo.cz/1546/img/husa1.jpg Obr.5 http://davidplacek.blogspot.cz/2010/10/tradicni-pecena-kruta-s-netradicni.html http://lh6.ggpht.com/_fg9mQbnM45Q/TLtkjcMl7SI/AAAAAAAABJs/Bnq7f- Mv_Rw/s1600/DSC01110%5B2%5D.jpg Obr.6 http://hledase613.files.wordpress.com/2012/11/upec48denc3bd-krocan2.jpg?w=450&h=600 Obr.7 http://www.ricardovyrecepty.cz/media/recipe/ricardovy-recepty-klasicke-pecene-kure.jpg není v prezentaci Obr.8 http://www.klasa.eu/img/content/products/raciola_jehlicka_kure.jpg Obr.9 http://bbq-grilovani.info/wp-content/themes/timeforfoodtheme/lib/timthumb.php?src=http://bbq- grilovani.info/wp-content/uploads/2011/06/1329569_marinated_chicken.jpg&h=220&w=300&zc=0 Obr.10 http://bbq-grilovani.info/wp-content/themes/timeforfoodtheme/lib/timthumb.php?src=http://bbq- grilovani.info/wp-content/uploads/2011/04/stripny.gif&h=220&w=300&zc=0 Obr.11 http://www.nakupvakci.cz/userfiles/image/Kureci%20steak%201.jpg Obr.12 http://www.potraviny-dejvicka12.cz/fotky9679/fotos/_vyr_4kureci-krridelka.jpg Obr.13 http://www.masoturek.cz/fotky21387/fotos/_vyr_56kurprs.jpg

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.14 http://vlada.ajgl.cz/uploads/kucharka/DSC01058.JPG Obr.15 http://pucikov.blog.cz/1005/plneny-kureci-rizek-v-pomalem-hrnci http://nd03.jxs.cz/578/677/45a4f4933c_65063315_o2.jpg Obr.16http://pucikov.blog.cz/1005/plneny-kureci-rizek-v-pomalem-hrnci http://nd03.jxs.cz/162/856/18edbb86e9_65063004_o2.jpg Obr.17 http://pucikov.blog.cz/1005/plneny-kureci-rizek-v-pomalem-hrnci http://nd03.jxs.cz/162/098/fb7980fb34_65063036_o2.jpg Obr.18 http://pucikov.blog.cz/1005/plneny-kureci-rizek-v-pomalem-hrnci http://nd03.jxs.cz/212/486/cf4c679379_65063075_o2.jpg Obr.19 http://pucikov.blog.cz/1005/plneny-kureci-rizek-v-pomalem-hrnci http://nd03.jxs.cz/970/341/c3f43aa608_65063113_o2.jpg - není v prezentaci Obr.20 http://janincinydobroty.blog.cz/1101/kureci-ondras http://nd04.jxs.cz/110/962/8e10109611_68184360_o2.jpg Poslední snímek má být na konci, na něm nejsou ve zdrojích materiálu a očíslované Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

22 Střední škola Oselce Úprava smažením Kyjevský kotlet


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google