Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7.4. 2010 Botanická zahrada Veronika Steinová F2..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7.4. 2010 Botanická zahrada Veronika Steinová F2.."— Transkript prezentace:

1 Botanická zahrada Veronika Steinová F2.

2 ZADÁNÍ: 1) Vyhledej jedli, borovici a smrk a napiš, ve které části zahrady strom byl, doplň druhové názvy. Načrtni jejich větvičku a šišku. 2) V zahradě najdeme i exotické jehličnany. Kolik exemplářů sekvojovce roste v zahradě? Kde v přírodě nalezneme nejvyšší sekvojec obrovský? Dostal i jméno… Do jaké výšky dorůstají naše jehličnany- jedle bělokorá a smrk ztepilý? Zkuste tipnout a srovnat se skutečností. Nejvyšší české jedle mohou být vysoké… a smrky… 3) Jehličnany máme spojené se stálezeleností. Najdeme mezi nimi i opadavý druh. Náš domácí je… Jak se jmenuje druhový název tohoto stromu, který roste v horní části japonské zahrady? Proč vlastně strom opadavá? 4) Projděte se vinicí a napište jména 3 nejznámějších odrůd vinné révy. Napiš, který panovník se zasloužil o budování vinic v Čechách. 5) Vyber 3 kvetoucí rostliny a načrtni je s popisem- typ stonku, postavení listů atd. 6) Když se řekne o květině, že je trvalka, co to znamená? Vysvětli a napiš 3 příklady.

3 1) Jedle korejská- od vchodu vlevo (zhruba uprostřed zahrady)
Borovice kleč (kosodřevina)- přední část (u vchodu) Smrk pančičův (omorika)- přední část (u vchodu)

4 2) V zahradě jsou 3 exempláře sekvojovce.
Nalezneme je na pohoří Sierra Nevada- Kalifornie. Dostal i jméno- General Sherman. U nás nejvyšší sekvojovec (40 m)- Ratměřice- Blaník. Jedle bělokorá Smrk ztepilý - můj tip: 50m můj tip: 50-60m - skutečnost: 65m skutečnost: až do 50m -nejvyšší v ČR: 58m nejvyšší v ČR: 58m

5 3) Náš domácí opadavý druh je modřín opadavý.
V japonské zahradě roste modřín japonský. • Modřín není původní druh stromu na našem území. Modřín má jehlice měkké (jsou jiné než např. u smrku). Obecně platí, že jehlice jsou kožovitě ztuhlé, schopné udržovat vlhkost i v chladném období. Modřínové jehlice ovšem nejsou dostatečně ztuhlé a postrádají tuhý kožovitý povrch chránící před zimou, proto by jejich setrvání na stromě znamenalo výrazný pokles zásobní vláhy stromu.

6 • Stolní odrůdy- Chrupka bílá (původ pravděpodobně starý Egypt)
4) • Moštové odrůdy- Děvín (původ ze Slovenska) Tramín červený X Veltlínské červenobílé • Stolní odrůdy- Chrupka bílá (původ pravděpodobně starý Egypt) • Podnožové odrůdy- Armos Jiné odrůdy- Okava (původ z ČR) kříženec ,,Matyáš Jánoš X Košutovo,, - Rutaj (původ z Rakouska) - Pálava (původ Morava) Tramín červený a Müller Thurgau • Podle historie kníže Svatopluk poslal knížeti Bořivojovi a jeho ženě víno na oslavu narození syna Spytihněva. • Ve skutečnosti vybudoval vinice v Čechách Karel IV.

7 5) • Tulipán Kaufmannův - stonek- lodyha - postavení listů- jednoduché, střídavé - okvětí - plod- tobolka - cibulovitá rostlina • Narcis zahradní - postavení listů- jednoduché, přízemní ružice - květ- oboupohlavní - jednodomá rostlina

8 - postavení listů- jednoduché, střídavé - okvětí - plod- tobolka
• Tulipán zahradní - stonek- lodyha - postavení listů- jednoduché, střídavé - okvětí - plod- tobolka - cibulovitá rostlina • Všechny kresby květin jsou mnou načrtnuty.

9 6) Trvalky jsou víceleté nedřevnaté rostliny, které několikrát během svého života kvetou a mají semena. Nepříznivé vegetační podmínky, např. zimu a sucho přečkávají pouze podzemní orgány- kořeny, oddenky, hlízy, cibule. Nadzemní orgány- listy a stvoly u většiny trvalek zahynou. Za vhodných vegetačních podmínek rostlina vyraší z neporušovaných podzemních částí. Do skupiny trvalek se nezařazují druhy, které nepřečkají zimu ve volné půdě a druhy, které se z pěstitelských důvodů musí každoročně přesazovat. Naopak sem z praktických důvodů zařazujeme druhy některých drobných keříků. • Sasanka hajní • Řebříček obecný • Kopytník evropský

10 • JAPONSKÁ ZAHRADA: • Nejvíce mě v japonské zahradě zaujala rostlina šácholan hvězdovitý. •Potom mě zaujala rostlina slivoň japonská.

11 1) Sukulentní rostliny jsou dužnaté nebo šťavnaté rostliny s vysokým obsahem vody,
charakteristické pro pouště nebo slané prostředí.Tyto rostliny jsou přizpůsobeni k úspornému hospodaření s vodou, kterou uschovávají ve svých dužnatých listech, stoncích a kořenech. Sukulenty mají jiný typ fotosyntézy. Oxid uhličitý se v nich přes den uvolňuje ze zásob nahromaděných předešlé noci. Průduchy mají během dne uzavřené, tudíž dochází k minimálnímztrátám vody. Otevírají je až v noci, kdy je vysoká vlhkost a nehrozí výpar. Ve zdužnatělých listech, stonkách nebo kořenech jsou zásobní pletiva pro ukládání vody a živin. Například kaktus má zásobní pletiva vyvinuta ve stonku a původní listy byly přeměněny na trny. 2) Nejvíce se mi líbila celkově celá zahrada. Spousty rozkvetlých a zajímavých rostlin. Moc zajímavá byla japonská zahrada, kde se mi líbily kamenité cestičky . Ano navštívila jsem botanickou zahradu (za Karlovým náměstím) a už je to dávno asi před 5 lety .


Stáhnout ppt "7.4. 2010 Botanická zahrada Veronika Steinová F2.."

Podobné prezentace


Reklamy Google