Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_18 Název DUMu: Alkoholické nápoje Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Alkoholické nápoje Charakteristika alkoholických nápojů Destiláty Konzumní lihoviny Vína

3 Střední škola Oselce Charakteristika alkoholických nápojů alkoholické nápoje se vyrábějí kvašením cukrů pomocí kvasinek kvasinky ve vhodném prostředí štěpí složité cukry na cukry jednoduché a ty přeměňují na líh (etanol) a oxid uhličitý za alkoholický nápoj je považován každý nápoj, který obsahuje minimálně 0,5 % etanolu

4 Střední škola Oselce Destiláty vyrábějí se kvašením a destilací zápary schéma jednoduché destilace 1 zdroj tepla 2 destilační baňka 4 teploměr 5 chladič 8 nádoba s destilátem obr.1

5 Střední škola Oselce 1. ušlechtilé destiláty považovány za nejjakostnější výrobky kvalitu získávají dlouhodobým skladováním vyrábějí se ze zkvašených zápar kvalitního ovoce (meruňky, švestky, třešně, jablka...), obilovin (ječmen, žito, rýže), cukrové třtiny, agáve a destilací révových vín získané destiláty se ředí vodou na požadované množství alkoholu a nechávají se zrát

6 Střední škola Oselce Brandy vyrábí se destilací révového vína, dlouhodobě zraje v dubových sudech koňak – chráněná značka, vyrábí se ve francouzské oblasti Cognac armaňak – z francouzského Gaskoňska, nejstarší vinný destilát na světě brandy – vinná pálenka ze Španělska nebo Řecka vinjak – ze Srbska, chráněná značka, na etiketě uvedena doba zrání obr.2

7 Střední škola Oselce Whisky vyrábí se destilací z kvašené zápary ze sladu obilnin (ječme, žito, kukuřice, pšenice) zraje v dubových sudech skotská whisky – dvakrát destilovaná ze sladu sušeného kouřem z rašeliny irská whiskey – třikrát destilovaná, zraje minimálně 3 roky kanadská whisky – jemnější, destilovaná ze žita

8 Střední škola Oselce Whiskey americká whiskey – nejčastěji z kukuřice Bourbon – pochází ze státu Kentucky, obsahuje nejméně 51 % kukuřice, zraje výhradně v nových dubových sudech, které jsou zevnitř ožehnuty (kouřovo- dřevitá vůně) – Jim Beam Tennessee whiskey – např. Jack Daniels Rye whisky – obsahuje 50 % žita

9 Střední škola Oselce Skladování a zrání whisky v sudech obr.3

10 Střední škola Oselce Různé druhy whisky a whiskey obr.4

11 Střední škola Oselce Pravý rum rum kubánský a jamajský se vyrábí destilací zkvašené třtinové zápary kubánský rum zraje 18 měsíců až 15 let v dubových sudech, je světlý výjimkou je Maximo Ron Extra Añejo, který zraje až 30 let, má tmavou barvu a obsahuje pepř obr.5 obr.10

12 Střední škola Oselce jamajský rum – hlavní surovinou je melasa (odpadní produkt při výrobě třtinového cukru), velmi silný rum pro jemnější chuť se přidává ovoce a bylinky nejznámější je Captain Morgan vyráběný od roku 1944 jmenuje se podle jamajského guvernéra obr.11

13 Střední škola Oselce obr.6 Mojito obr.7 Cuba Libre obr.8 Bílý rum obr.9 Pina Colada Míchané nápoje

14 Střední škola Oselce Vodka je většinou bezbarvý destilát z obilných zápar, jemné vůně a výrazně alkoholové chuti zraje různě dlouho ve skleněných nádobách podává se ledově studená, čistá nebo v míchaných nápojích obr.12 obr.13 obr.14

15 Střední škola Oselce Arak silný destilát vyrobený kvašením datlového vína, aromatizovaný anýzem po smíchání s vodou zbělá obr.15 obr.16

16 Střední škola Oselce Tequila destilovaný alkoholický nápoj vyráběný v Mexiku z modré agáve agáve dozrává po 10 letech rozřezaná agáve se vaří, dvakrát až třikrát se destiluje, destilát zraje v dubových sudech obr.17 obr.18 obr.19

17 Střední škola Oselce Slivovice, višňovice, meruňkovice vyrábí se destilací kvašeného ovoce nechává se uležet v sudech, hliněných nebo skleněných nádobách obr.20 obr.21obr.22 obr.23

18 Střední škola Oselce 2. poloušlechtilé destiláty (řezané ) jsou připravovány mícháním pravého destilátu a čistého lihu (v poměru 1 : 3 líh) v cukrářství se používají při přípravě speciálních výrobků a při flambování moučníků

19 Střední škola Oselce Konzumní lihoviny připravují se smícháním čistého lihu, vody s trestěmi, cukerného sirupu, výtažků z bylin, koření nebo ovoce

20 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Simple_chem_distillatio n.PNG obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Armagnac- img_0465.jpg/220px-Armagnac-img_0465.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Sklad_whisky.jpg /220px-Sklad_whisky.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Various_whiskies.jpg/220px-Various_whiskies.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Havana_rum_barr el_proof.jpg/250px-Havana_rum_barrel_proof.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Mojito.jpg/240px- Mojito.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/CubaLibre0002.j pg/95px-CubaLibre0002.jpg

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/CubaLibre0002.j pg/95px-CubaLibre0002.jpg obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Bacardi.jpg/220p x-Bacardi.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Pi%C3%B1a_Co lada.jpg/240px-Pi%C3%B1a_Colada.jpg obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Saccharum_offi cinarum_red_canes.JPG/90px-Saccharum_officinarum_red_canes.JPG obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Captain_Morga n_at_WOA_2012.JPG/90px-Captain_Morgan_at_WOA_2012.JPG obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Artica_Wodka.J PG/80px-Artica_Wodka.JPG obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Russian_Stand ard_Bottle.JPG/55px-Russian_Standard_Bottle.JPG obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Vodka_Martini.j pg/90px-Vodka_Martini.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Arak_arack_mabrouka.j pg

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Glassofarak_en.jpg/92px-Glassofarak_en.jpg obr.17http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Agave_tequilan a_2.jpg/120px-Agave_tequilana_2.jpg obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Tequila_barrels _2.jpg/120px-Tequila_barrels_2.jpg obr.19http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Tequilas.JPG/1 20px-Tequilas.JPG obr.20http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Various_Bottles _of_Slivovitz.jpg/250px-Various_Bottles_of_Slivovitz.jpg obr.21http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/C5_plum_pox_r esistant_plum.jpg/120px-C5_plum_pox_resistant_plum.jpg obr.22http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Prunus_cerasu s_wisnia.JPG/83px-Prunus_cerasus_wisnia.JPG obr.23http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/ _Apri cot.jpg/120px _Apricot.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google