Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu Vzdělávací materiál č.19 Historie barvení vlasů a vlastnost vlasů Autor PhDr. Alena Švepešová Tematická oblast Tvorba účesu Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva pro obory Kadeřník – kadeřnice Ročník 2 - 3.ročník Datum tvorby Listopad – prosinec 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Historie barvení vlasů a vlastnost vlasů
Zpracovala PHDr. Alena Švepešová Použitá literatura:Příručka pro kadeřnice,M.Husken a kol.Sobotáles,2005 TEchnologie II, III, pro učební obor kadeřník, l.polívka,h.komendová,v.pech, j.valášek.informatorium, praha 2003

3 1. Historie barvení vlasů
Z kultovních důvodů pro zachování mladistvého vzhledu a zakrytí šedivých vlasů z módních důvodů Před pěti tisíci lety byla v Egyptě mumifikována žena s prošedivělými vlasy, nabarvenými hennou

4 Prostředky zesvětlující barvu vlasů
K zesvětlování vlasů se používaly alkalické (zásadité) prostředky, jako je potaš a vápenná voda, které odbourávají přírodní pigment

5 Římané si také navlhčovali vlasy mořskou vodou a odvarem z heřmánku a pak je nechávali zesvětlovat na slunci. zaručená směs k odbarvení vlasů se používal speciální mýdelný roztok z kozího loje a bukového listí

6 V roce 1818 se poprvé podařilo vyrobit peroxid vodíku.
Jako zesvětlovací prostředek se používá od konce 19. století a jeho chemický vzorek je H2O2

7 Rostlinná barviva se používala již ve starověku.
Nejdříve nacházely uplatnění henna (červená), indigo (modrá) a reng (šedozelená). Dnes má kadeřnice k dispozici široké spektrum rostlinných barviv.

8 Kovová barviva Tato barviva se používala již ve starověku ve formě roztoků solí a kovů. Olovo či měď, železo nebo stříbro z reagují v octě na snadno rozpustnou sůl. Přidáme-li tomu roztok obsahující síru, vzniknou tmavě hnědé až černé soli nerozpustné ve vodě.

9 Obdobný pochod nastane, pokud se dostanou tyto soli do styku s disulfidovými vazbami ve vlasech.
Vznikne tmavá sůl.

10 Barvy získané z kovů však vytvářejí na vlasech nepřirozený kovový lesk
Barvy získané z kovů však vytvářejí na vlasech nepřirozený kovový lesk. Mnoho z používaných kovových barviv je zdraví škodlivých nebo dokonce jedovatých. Dnes se již nepoužívají.

11 Syntetická barviva Jejich vývoj začal s objevem anilinových barviv v roce 1861. Ta se osvědčila při barvení kožešin a začala se používat i k barvení vlasů. Ukázalo se však, že oxidační barviva silně dráždí pokožku a vyvolávají alergie. V roce 1906 byla proto zakázána.

12 2. Vlastnosti vlasů Nasávací schopnost a bobtnavost vlasů umožňuje proniknutí přípravků do vlasů. Struktura vlasů a tloušťka vlasů ovlivňují výsledek změny barvy. Vlasový keratin ztrácí oxidačním barvením svou funkčnost.

13 Nasávací schopnost a bobtnavost
U každého oxidačního barvení se musejí do kortexu vlasů dostat účinné látky, aby zde nejdříve zesvětlily pigmenty a pak vytvořily z barvicích látek umělé pigmenty.

14 Na základě nasávací schopnosti vlasů se dostávají do vlasů s vodou.
Účinné látky jsou rozpustné nebo rozptýlené ve vodě obsažené v tzv. nosičích (emulze olej/voda, gel). Na základě nasávací schopnosti vlasů se dostávají do vlasů s vodou.

15 Prvního stupně bobtnání se dosahuje již uvolněním vodíkových vazeb při mytí vlasů.
Alkáliemi obsaženými v odbarvovacích a barvících přípravcích se uvolňují i iontové vazby. Vlas dále bobtná. Buňky jeho kutikuly jsou nyní otevřeny, vlas dále může tedy přijímat větší částice barvicích látek.

16 Je třeba vzít v úvahu při volbě barevného odstínu.
Struktura vlasů a tloušťka vlasů Tloušťka vlasů jsou vlastnosti, které ovlivňují výslednou barvu. Je třeba vzít v úvahu při volbě barevného odstínu.

17 Struktura vlasů S poškozenou strukturou přijímají více barvících látek, takže tyto vlasy více ztmavnou. Skelně tvrdé vlasy lze naopak barvit velmi nesnadno.

18 Tloušťka vlasů Barvy na vlasy jsou vyráběny pro stření tloušťku vlasů. To znamená ,že u střední tloušťky vlasů se za dobu působení uvedenou v návodu dosáhne požadované výsledné barvy.

19 Jemné vlasy Jemnými vlasy proniknou barvící látky rychleji. Při stejné době působení vznikne větší hustota pigmentace, výsledná barva je tmavší.

20 Silné vlasy Naopak u silných vlasů se za stejnou dobu působení dosáhne nižší hustoty pigmentace, výsledná barva je světlejší.

21 Ztráty funkčnosti při barvení
Při každém oxidačním barvení dochází obvykle k určité ztrátě funkčností vlasů

22 Ztráta funkčnosti zesvětlením pigmentů
Pigmenty ve vlasech absorbují ultrafialové záření. Vlasový keratin se tím chrání před fotochemickým narušením. Pigmenty tedy mají pro ochranu vlasů poměrně velký význam.

23 Silné zesvětlení Při silném zesvětlení vlasů se pigmenty zničí méně či zcela. Vlasy jsou vystaveny ultrafialovému záření bez ochrany.

24 Ztráta funkčnosti způsobená oxidací keratinu
Keratin získává svou stabilitu disulfidovými vazbami, které se také označují jako cystinové vazby. Spolu s iontovými vazbami mezi sebou spojují peptidové spirály. Část těchto cystinových vazeb, které vytvářejí strukturu vlasu, se zničí při působení oxidačních prostředků a zoxiduje na tzv. kyseliny cystinové. Tato chemická změna je nevratná!

25 Snižuje se pevnost v trhu.
Vlas velmi málo odolný vůči působení kyselin a louhů. Mění se elektrostatická rovnováha. zvyšuje se rozpustnost proteinů ve vodě. Zvyšuje se nasáklost. Snižuje se lesk.

26 Funkčnosti změnou povrchu vlasů
Buňky kutikuly odstávají, protože jsou rozpustné pojivé tmely. Buňky kutikuly se snadno vylamují. Kutikula více či méně zcela chybí.

27 DĚLENÍ BAREV DLE TRVANLIVOSTI
Podle trvanlivosti odstínů barev, dělíme syntetické barvy na: krátkodobé, dlouhodobé kombinované

28 Krátkodobé (dočasné) barvící látky se jen částečně uchytí na vlasovém stvolu. To má za následek jen lehké obarvení, nebo povzbuzení přirozeného odstínu vlasů. Je nestálé a dá se odstranit šamponem. Tento způsob obarvení vlasů dosáhneme barevnými oplachovacími lázněmi, barevným šamponováním nebo barevný postřikem

29 Barevné oplachovací lázně
Barevným oplachovacím lázním se v dnešní době říká přelivy. Tyto přípravky jsou koncentrované a obsahují azobarviva, nebo jiná kyselá barviva a organické kyseliny. Může to být kyselina vinná, octová, citrónová a další. Postup tohoto barvení vlasů vlasy oplachujeme barevnou lázní až do té doby, dokud není lázeň jen slabě zabarvená. V průběhu oplachování vlasů, se barvivo uchycuje na povrchu vlasů a vlas jej absorbuje. Barvení přelivovou barvou musí následovat až po důkladném umytí vlasů šamponem

30 Barvící šampony Jde v podstatě o podobný princi, jako u barevných lázní. U barvících šamponů je využíván smáčivý účinek látek obsažených v barvícím šamponu

31 Barevné postřiky Prodávají se ve formě aerosolových přípravků podobným laků na vlasy. Tyto přípravky obsahují alkoholické roztoky barviv, které jsou přimíseny k fixačním pryskyřicovým látkám a syntetickým gumám.

32 Dlouhodobé (permanentní) barvení vlasů
Permanentní barvy: Barviva rostlinná Barviva kovová Barviva oxidační

33 Rostlinná barviva Henna a Indigo


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google