Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koncepce a principy REACH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koncepce a principy REACH"— Transkript prezentace:

1 Koncepce a principy REACH
Výzkumný ústav organických syntéz, a. s. Pardubice – Rybitví Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Přednášející musí často prezentovat technickou zprávu posluchačům, kteří nejsou seznámeni s danou tematikou nebo terminologií. Takováto zpráva pro ně může být příliš složitá nebo může obsahovat příliš mnoho podrobností. Chcete-li úspěšně prezentovat technickou zprávu, použijte následující postup poskytnutý společností Dale Carnegie Training®. Zvažte, kolik času máte k dispozici, a přizpůsobte tomu svoji prezentaci. Nezabíhejte do zbytečných podrobností. Rozdělte prezentaci na několik přehledně uspořádaných částí. Při výkladu zachovávejte logickou návaznost. Zaměřte pozornost posluchačů rovnoměrně na všechna témata. Prezentaci ukončete shrnutím, zopakováním klíčových bodů nebo logickým závěrem. Udržujte pozornost posluchačů po celou dobu prezentace. Snažte se například, aby sdělované informace byly přehledné a vždy se týkaly daného tématu. Úroveň podrobností a terminologii přizpůsobte znalostem účastníků. U klíčových bodů použijte názornou ilustraci. Buďte vstřícní vůči potřebám posluchačů a vaši posluchači vám budou věnovat větší pozornost.

2 Vývoj současného managementu chemických látek v EU
Směrnice 67/548/EHS založen harmonizovaný systém klasifikace, balení a označování chemických látek, vydána první verze přílohy I Směrnice 76/769/EHS Položeny základy systému zákazů a omezování mimořádně rizikových chemických látek a přípravků Přednášející musí často prezentovat technickou zprávu posluchačům, kteří nejsou seznámeni s danou tematikou nebo terminologií. Takováto zpráva pro ně může být příliš složitá nebo může obsahovat příliš mnoho podrobností. Chcete-li úspěšně prezentovat technickou zprávu, použijte následující postup poskytnutý společností Dale Carnegie Training®. Zvažte, kolik času máte k dispozici, a přizpůsobte tomu svoji prezentaci. Nezabíhejte do zbytečných podrobností. Rozdělte prezentaci na několik přehledně uspořádaných částí. Při výkladu zachovávejte logickou návaznost. Zaměřte pozornost posluchačů rovnoměrně na všechna témata. Prezentaci ukončete shrnutím, zopakováním klíčových bodů nebo logickým závěrem. Udržujte pozornost posluchačů po celou dobu prezentace. Snažte se například, aby sdělované informace byly přehledné a vždy se týkaly daného tématu. Úroveň podrobností a terminologii přizpůsobte znalostem účastníků. U klíčových bodů použijte názornou ilustraci. Buďte vstřícní vůči potřebám posluchačů a vaši posluchači vám budou věnovat větší pozornost.

3 Směrnice 79/831/EHS (6. změna )
notifikace nových chemických látek, seznam EINECS ( látek), seznam ELINCS(dosud více než 4000 látek), systematické posuzování rizik notifikovaných látek příslušnými úřady členských států Směrnice 88/379/EHS Klasifikace, balení a označování nebezpečných přípravků Směrnice 91/155/EHS jednotné požadavky na bezpečnostní list Přednášející musí často prezentovat technickou zprávu posluchačům, kteří nejsou seznámeni s danou tematikou nebo terminologií. Takováto zpráva pro ně může být příliš složitá nebo může obsahovat příliš mnoho podrobností. Chcete-li úspěšně prezentovat technickou zprávu, použijte následující postup poskytnutý společností Dale Carnegie Training®. Zvažte, kolik času máte k dispozici, a přizpůsobte tomu svoji prezentaci. Nezabíhejte do zbytečných podrobností. Rozdělte prezentaci na několik přehledně uspořádaných částí. Při výkladu zachovávejte logickou návaznost. Zaměřte pozornost posluchačů rovnoměrně na všechna témata. Prezentaci ukončete shrnutím, zopakováním klíčových bodů nebo logickým závěrem. Udržujte pozornost posluchačů po celou dobu prezentace. Snažte se například, aby sdělované informace byly přehledné a vždy se týkaly daného tématu. Úroveň podrobností a terminologii přizpůsobte znalostem účastníků. U klíčových bodů použijte názornou ilustraci. Buďte vstřícní vůči potřebám posluchačů a vaši posluchači vám budou věnovat větší pozornost.

4 Směrnice 92/69/EHS (7. změna)
nebezpečnost pro životní prostředí, upřesněna definice polymeru, sestaven seznam NLP Nařízení(ES) č. 793/93 inventarizace existujících chemikálií uváděných na trh v tonáži vyšší než 10 t/r hodnocení prioritních existujících látek příslušnými úřady členských zemí (dosud 141 látek) Přednášející musí často prezentovat technickou zprávu posluchačům, kteří nejsou seznámeni s danou tematikou nebo terminologií. Takováto zpráva pro ně může být příliš složitá nebo může obsahovat příliš mnoho podrobností. Chcete-li úspěšně prezentovat technickou zprávu, použijte následující postup poskytnutý společností Dale Carnegie Training®. Zvažte, kolik času máte k dispozici, a přizpůsobte tomu svoji prezentaci. Nezabíhejte do zbytečných podrobností. Rozdělte prezentaci na několik přehledně uspořádaných částí. Při výkladu zachovávejte logickou návaznost. Zaměřte pozornost posluchačů rovnoměrně na všechna témata. Prezentaci ukončete shrnutím, zopakováním klíčových bodů nebo logickým závěrem. Udržujte pozornost posluchačů po celou dobu prezentace. Snažte se například, aby sdělované informace byly přehledné a vždy se týkaly daného tématu. Úroveň podrobností a terminologii přizpůsobte znalostem účastníků. U klíčových bodů použijte názornou ilustraci. Buďte vstřícní vůči potřebám posluchačů a vaši posluchači vám budou věnovat větší pozornost.

5 vytyčen politický cíl:
Bílá kniha o strategii budoucí politiky managementu chemických látek (2001) vytyčen politický cíl: uplatnit nový systém kontroly chemikálií, kterým by se mělo zajistit, aby se nejpozději do roku 2020 používaly pouze chemikálie se známými vlastnostmi způsobem, který nepoškozuje zdraví a životní prostředí Nařízení (ES) č. xxx/2006 (?) (REACH) legislativní nástroj, který by měl splnit cíle politiky stanovené v Bílé knize Přednášející musí často prezentovat technickou zprávu posluchačům, kteří nejsou seznámeni s danou tematikou nebo terminologií. Takováto zpráva pro ně může být příliš složitá nebo může obsahovat příliš mnoho podrobností. Chcete-li úspěšně prezentovat technickou zprávu, použijte následující postup poskytnutý společností Dale Carnegie Training®. Zvažte, kolik času máte k dispozici, a přizpůsobte tomu svoji prezentaci. Nezabíhejte do zbytečných podrobností. Rozdělte prezentaci na několik přehledně uspořádaných částí. Při výkladu zachovávejte logickou návaznost. Zaměřte pozornost posluchačů rovnoměrně na všechna témata. Prezentaci ukončete shrnutím, zopakováním klíčových bodů nebo logickým závěrem. Udržujte pozornost posluchačů po celou dobu prezentace. Snažte se například, aby sdělované informace byly přehledné a vždy se týkaly daného tématu. Úroveň podrobností a terminologii přizpůsobte znalostem účastníků. U klíčových bodů použijte názornou ilustraci. Buďte vstřícní vůči potřebám posluchačů a vaši posluchači vám budou věnovat větší pozornost.

6 Stávající povinnosti při uvádění chemických výrobků na trh
zjištění vlastností látky a přípravky klasifikace látky a přípravky balení nebezpečné látky a přípravky označování nebezpečné látky a přípravky bezpečnostní list nebezpečné látky a přípravky notifikace nové látky oznamování existující látky hodnocení rizik nové a prioritní existující látky omezení stanovené látky a přípravky Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

7 Základní prvky systému REACH
REGISTRATION (registrace látek uváděných na trh) EVALUATION (hodnocení registračních dokladů a látek) AUTHORISATION (povolování látek a přípravků uváděných RESTRICTION (omezování látek a přípravků) CHEMICALS Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

8 Hlavní změny uplatněné Komisí ES v návrhu nařízení REACH
Zůstane zachována stávající povinnost klasifikace, balení a označování Současné požadavky na obsah bezpečnostních listů látek a přípravků budou zrušeny a budou nahrazeny přílohou nařízení REACH Současné požadavky na notifikaci „nových“ látek uváděných na trh v množství vyšším než 10 kg/r budou zrušeny a budou nahrazeny požadavkem na registraci látek vyráběných/dovážených v množství vyšším než 1 t/r Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

9 Bude zrušena směrnice 76/769/EEC a všechny její požadavky budou převedeny pod přímou působnost nařízení REACH Metody zkoušení budou vyjmuty z působnosti směrnice 67/548/EHS a budou stanoveny přílohami nařízení REACH Bude změněno nařízení (ES) 850/2004, o POP´s, zákazy budou včleněny do nařízení REACH Nově bude zřízen institut autorizace (schvalování) uvádění stanovených látek na trh a jejich používání Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

10 Bude zřízena Evropská chemická agentura jako příslušný centrální úřad Společenství pro kontrolu nad chemickými látkami (v Helsinkách) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

11 Hlavy (Titles) I General issues II Registration of substances
III Data sharing and avoidance of unnecessary testing IV Information in the supply chain V Downstream users VI Evaluation of substances VII Authorisation VIII Restrictions on the manufacturing, marketing and use of certain dangerous substances and preparations Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

12 X Classification and labelling inventory XI Information
IX Agency X Classification and labelling inventory XI Information XII Competent authorities XIII Enforcement XIV Transitional and final provisions Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

13 Přílohy (Annexes) I General provisions for assessing substances
and preparing chemical safety report Ia Guide to the compilation of safety data sheets Ib Chemical Safety Assessments for Preparation II  Exemptions from obligation to register in accordance with article 4(2)(a) III Exemption from the obligation to register in accordance with Article 4(2)(b) IV Information requirements referred to in Article 9 Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

14 V Standard information requirements for
substances manufactured or imported in quantities of 1 tonne or more VI Additional standard information requirements for substances manufactured or imported in quantities of 10 tonnes or more VII Additional standard information requirements quantities of 100 tonnes or more VIII Additional standard information requirements quantities of 1000 tonnes or more Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

15 regime set out annexes V to VIII X Testing methods
IX  General rules adaptation of the standard testing regime set out annexes V to VIII X  Testing methods XI General Provisions for Downstream Users to assess substances and prepare Chemical Safety Reports XII Criteria for the identification of persistent, bioaccumulative and toxic substances, and very persistent and very bioaccumulative substances XIII List of substances subject to authorisation XIV Dossiers (pozn. pro zařazení látky do seznamu látek omezených) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

16 XV Socio-Economic Analysis
XVI Restrictions on the manufacture, placing on the market and use of certain dangerous substances, preparations and articles XVII   Persistent Organic Pollutants (POPs) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

17 Vysvětlení některých používaných pojmů
Látka Přípravek Polymer Monomer Meziprodukt – neisolovaný – isolovaný spotřebovaný na místě - přepravovaný do místa spotřeby Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

18 Výrobce (Manufacturer) Dovozce (Importer) Distributor (Distributor)
Následný uživatel (Downstream user) Dodavatel (Supplier) Odběratel (Recipient) Výroba Dovoz Distribuce Použití Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

19 Chemické látky s výjimkou radioaktivních látek
Působnost nařízení Chemické látky s výjimkou radioaktivních látek látek v režimu transitu nebo celního dohledu, nejsou-li zároveň zpracovávány nebo upravovány látek v režimu přepravy neisolovaných meziproduktů Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

20 Působnost registrace látek
Vyráběné látky jako takové a dovážené látky jako takové látky jako složky přípravků, látky obsažené ve výrobcích, pokud je jejich množství 1 t/r nebo vyšší. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

21 Vyjmuty z povinnosti registrace jsou:
látky uvedené v příloze II (67 látek převážně rostlinného a živočišného původu) látky pokryté přílohou III (látky vznikající jako nečistoty, jako výsledek reakce se složkami ŽP, rudy, minerály atd.) polymery látky v množství menším než 1 t/r Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

22 Neregistrují se: humánní a veterinární léčiva
přísady do potravin a krmiv látky používané k výživě zvířat Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

23 Za registrované se považují:
účinné látky povolených pesticidů účinné látky biocidů zapsané v seznamech I, IA, IB podle CD 98/8/EC notifikované látky Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

24 Zvláštní podmínky registrace:
isolované MP zpracované na místě isolované MP přepravované v množství menším než 1000 t/r isolované MP přepravované v množství větším než 1000 t/r monomery (> 2 % hm., 1 t/r a více) látky obsažené ve výrobcích (nebezpečné, uvolňují se, 1 t/r a více) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

25 Ohlašovací povinnost Agentuře:
látky používané ve výzkumu a vývoji; 5 (10) let odklad registrace nebezpečné látky obsažené ve výrobcích, pokud se z nich mohou uvolňovat do životního prostředí, ale nikoliv v souvislostí s plněním jejich řádné funkce Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

26 Obsah registrace Soubor technických dokumentů (Dossier)
Zpráva o chemické bezpečnosti (Chemical Safety Report, CSR) Poznámka: CSR ne pro tonáže 1 – 10 t/r Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

27 a) Soubor technických dokumentů
identifikační údaje o látce a registrantovi informace o výrobě a používání klasifikace a označení návod k bezpečnému používání souhrn informací o vlastnostech (rozsah závisí na tonáži registrace 1 – 10t/r, 10 – 100 t/r, 100 – 1000 t/r) podrobný souhrn provedených zkoušek podle příloh V až VIII (rozsah závisí na tonáži) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

28 prohlášení o souhlasu se společným využíváním výsledků zkoušek neprováděných na zvířatech
návrh projektu dalšího zkoušení, u látek registrovaných pro tonáže 100 t/r a vyšší Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

29 b) Zpráva o chemické bezpečnosti Hodnocení rizika pro zdraví
Hodnocení rizika fyzikálně-chemických vlastností pro zdraví Hodnocení rizika pro životní prostředí Hodnocení PBT a vPvB a pro všechny způsoby identifikovaného použití (všechny scénáře) Odhad expozice Charakteristika rizika Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

30 Provedení registrace 1. Registrant doručí registraci Agentuře
2. Současně registrant uhradí Agentuře poplatek (pracovní návrh 400/8000 €) 3. Agentura přidělí registrační číslo a registrační datum a sdělí je registrantovi 4. Agentura během 3 týdnů prověří formální správnost registrace a zjistí-li nedostatky požádá o jejich odstranění Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

31 týdnech od data registrace zahájit výrobu nebo dovoz chemické látky.
Pokud nesdělí Agentura registrantovi námitky proti formální úplnosti a správnosti registrace, může registrant po 3 týdnech od data registrace zahájit výrobu nebo dovoz chemické látky. 6. Během 30 dnů sdělí Agentura datum a číslo registrace a předá soubor technických dokumentů národní kompetentní autoritě. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

32 Společná registrace látky členy konsorcia
Při společné registraci látky konsorciem registrantů předkládá protokoly o zkouškách a plán dalšího zkoušení jeden z členů, ostatní součásti registrace předkládá každý z účastníků sám. Při společné registraci platí členové konsorcia poplatek Agentuře ve výši 1/3 základu poplatku. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

33 Registrace již zavedených látek
Odkladné období pro „phase-in“ látky 3 roky pro CMR látky 1. a 2. kategorie a látky s tonáží 1000 t/r a vyšší 2. 6 let pro látky s tonáží 100 – 1000 t/r let pro ostatní látky Využití odkladného období je možné pouze po předregistraci látek. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

34 Předregistrace již zavedených látek
18 měsíců (1. skupina), 54 měsíců (2. a 3. skupina). Obsah předregistrace: - identifikace látky a registranta - očekávaná tonáž a termín registrace - vlastnosti, pro které má registrant protokoly o zkouškách - prohlášení o souhlasu se společným využitím již provedených zkoušek Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

35 Sdílení dat po předregistraci:
Forum pro výměnu informací o látkách (SIEF) Povinná účast v SIEF a povinné vyžádání a poskytnutí výsledků již provedených zkoušek za úhradu Cena dohodou nebo 50/50 (%) Nebyla-li zkouška dosud provedena, zadají ji účastníci společně Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

36 Sdílení dat v dodavatelském řetězci
Bezpečnostní list - povinně pro nebezpečné výrobky; na vyžádání pokud přípravek obsahuje více než 1/0,2 % hm. nebezpečné látky nebo látky s hygienickým limitem Písemné sdělení registračního čísla, vyjádření k autorizaci, případná omezení, další informace Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

37 Následní uživatelé Následní uživatelé – mohou písemně sdělit dodavateli způsob používání – identifikované použití – měsíc předem Použití látky neidentifikovaným způsobem vyžaduje zpracování doplňku hodnocení a zprávy o chemické bezpečnosti uživatelem CSR zpracovaný uživatelem se neposílá Agentuře Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

38 Hodnocení (evaluation)
Národní kompetentní autorita Hodnocení dossier a schválení a sledování plánu doplňkového zkoušení Hodnocení látek zařazených do postupového plánu zkoušení prioritních látek(rolling plan) Do postupového plánu se zařazují látky podle kritérií Agentury a hodnotí se koordinovaně Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

39 Schvalování (Autorisation)
Látky zařazené do přílohy XIII, uváděné na trh Autorizaci udělí Komise ES na základě žádosti projednané Agenturou Do přílohy XIII zařadí Komise ES látky na základě návrhu kompetentních autorit členských zemí nebo Agentury Riziko, socio-ekonomická analýza, analýza alternativního řešení Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

40 Příloha XIII Karc. kat. 1 a 2 Muta. kat. 1 a 2 Repro. kat. 1 a 2 PBT
vPvB Endokrinní disruptory případně další látky nesplňující PBT nebo vPvB Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

41 Souhlas se nepožaduje Prostředky na ochranu rostlin
Biocidní prostředky Humánní a veterinární léčiva Přísady do potravin a krmiv Isolované meziprodukty Motorová paliva Paliva pro spalování Kosmetiky a materiály pro styk s poživatinami Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

42 9. PBT v koncentracích menších než 0,1 % hm.
10. Jiné než PBT v koncentracích nižších než jsou limity pro klasifikaci Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

43 Náležitosti souhlasu Obsah autorizace:
Osoba, které je autorizace udělena Identifikace látky Autorizované použití Podmínky autorizace Doba platnosti Požadavky na dohled 2. Číslo autorizace 3. Do 3 měsíců ohlásit Agentuře převzetí autorizované látky Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

44 Omezení (restriction)
Látky uvedené v příloze XVI – 76/769/EEC Látky uvedené v příloze XVII – POP´s Látky do seznamů zařazuje Komise ES na základě návrhu Agentury Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

45 Evropská chemická agentura
Helsinky, Finsko, do 18 měsíců Řídicí výbor Výkonný ředitel Sbor pro hodnocení rizik Sbor pro socio-ekonomické analýzy Sbor členských států Fórum pro výměnu informací Odvolací výbor 3. Národní experti Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

46 4. Komunikace s Agenturou elektronicky pomocí volně dostupných formulářů
5. Registrace a autorizace budou zpoplatněny. Konečnou výši poplatků stanoví Agentura. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

47 Katalog klasifikace a označení
Výrobci a dovozci ohlašují Agentuře klasifikaci a označení registrovaných látek a specifické koncentrační limity. Agentura zajistí harmonizaci ohlášených údajů a vytváří z oznámených údajů databázi. Databáze musí být volně přístupná na internetu Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

48 4. Již zavedené látky musí být zapsány do katalogu nejpozději
18 měsíců od vstupu nařízení v platnost pro látky s tonáží 1000 t/r a vyšší, 4,5 roku od vstupu nařízení v platnost pro ostatní látky s tonáží vyšší než 1 t/r Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

49 Příloha I ke směrnici 67/548/EHS
Do přílohy I bude zařazovat Komise ES na základě návrhu národních kompetentních autorit projednaných Agenturou nadále jen látky klasifikované jako karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci 1., 2. nebo 3 kategorie a látky senzibilizující při vdechování. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

50 Národní kompetentní autority
Členské státy musí jmenovat a oznámit Agentuře národní kompetentní autority, které budou plnit úkoly jim stanovené nařízením. (příslušné národní správní úřady ?) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

51 Zajištění vymahatelnosti
Členské státy musí ustavit a udržovat systémy oficiálních kontrol plnění nařízení REACH. Členské státy musí do 18 měsíců sdělit Agentuře pravidla pro pokuty a sankce za neplnění nařízení REACH. Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

52 Hlavní změny navrhované AHWC
Doplněny a vypuštěny některé definice Odpady nejsou látkami, přípravky ani výrobky Princip „one substance – one registration“ povinné sdílení „core data“ , individuálně nebo v konsorciu ostatní informace 4. V první skupině registrovat i látky N, R50-53 s tonáží 100 t/r a vyšší Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

53 Hlavní změny navrhované AHWC
5. U nízkotonážních látek (1 – 10 t/r, cca ) rozšířit rozsah informací o toxikologických vlastnostech (dráždivost/žíravost, senzibilizace kůže, mutagenita na baktetriích, orální akutní toxicita) a o ekotoxikologických vlastnostech (imobilizace dafnií, inhibice růstu řas, snadný biologický rozklad) a) tam kde nejsou údaje z literatury b) tam kde je indikace, že jsou CMR, PBT nebo vPvB c) látky zabudované do spotřebních výrobků Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.

54 Hlavní změny navrhované AHWC
Možnost při hodnocení rizik využít kategorie použití a standardní expoziční scénáře „Silná“ Agentura registrace pouze v působnosti Agentury národní kompetentní osoby pouze pro hodnocení rizika látek z prioritních seznamů 7. Spravedlivější rozpočet cena za sdílené informace o látkách (průmysl?) Obsahuje-li prezentace více témat, bodů nebo klíčových myšlenek, použijte více snímků. Zvažte, do jaké míry jsou posluchači schopni pochopit nové myšlenky, naučit se novým postupům nebo porozumět detailnímu vysvětlení již známé tematiky. Ke každému bodu podejte důkladné vysvětlení. Podle potřeby poskytněte posluchačům další doplňující informace ve formě tištěných materiálů, na disketách, elektronickou poštou nebo odkazem na stránky v síti Internet. Každý bod výkladu vysvětlete do té míry, aby byli posluchači schopni porozumět dalšímu výkladu.


Stáhnout ppt "Koncepce a principy REACH"

Podobné prezentace


Reklamy Google