Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_10 Název DUMu: Pokrmy z mletého masa Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2.(Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Pokrmy z mletého masa Obr.4

3 Střední škola Oselce Příprava mletých mas Na přípravu používáme ruční mlýnky na maso elektrické mlecí stroje Obr.6 Obr.8 Obr.5

4 Střední škola Oselce Příprava mletých mas Jemnost mletého masa je dána výběrem děrované vložky (destičky) Kvalita mletého masa závisí na ostrosti nože a vložky, musí přesně přiléhat

5 Střední škola Oselce Mleté maso Význam mletí masa Zkrácení doby tepelné úpravy masa Zlepšení stravitelnosti Zvětšení objemu Zpestření jídelníčku Obr.17

6 Střední škola Oselce Mleté maso Zpracování méně kvalitního masa tučného masa a tučných částí tuhého masa starších kusů zbytků syrového i tepelně upraveného masa

7 Střední škola Oselce Příprava mletých mas Odstraníme zbytky kostí, šlach a blány Maso nakrájíme na kousky Maso meleme těsně před dalším zpracováním – rychle se kazí Kombinujeme maso libové a tučné – šťavnatější výrobek Přidáváme chuťové doplňky – cibule, česnek, kečup, koření

8 Střední škola Oselce Příprava mletých mas Konzistenci upravujeme přidáním máčené žemle, strouhanky, bešamelu Vázací prostředek – vejce Mleté maso zjemňujeme smetanou Mozaiku a chuť ovlivníme přidáním vložek – houby, šunka, hrášek, zelenina, sýr, vařená vejce, špek a další

9 Střední škola Oselce Příprava mletých mas Mleté maso lze používat i jako náplň například do zeleniny, brambor, těst, různých mas, drůbeže Meleme maso syrové nebo tepelně upravené Na výrobky z mletého masa používáme všechny tepelné úpravy

10 Střední škola Oselce Tepelné úpravy Vaření Dušení Pečení Smažení Noky, knedlíčky, paštiky, jitrnice Plněná zelenina, klopsy, sekané řízky Sekaná pečeně, sekané řízky, jaternicový prejt Karbanátek, smažený sekaný řízek, pštrosí vejce

11 Střední škola Oselce Játrové knedlíčky Jaké suroviny používáme na přípravu? Jak knedlíčky tvarujeme? Jakým způsobem je tepelně upravujeme? Do jakých polévek je používáme? Obr.14 Příprava

12 Střední škola Oselce Plněný paprikový lusk Jaké maso používáme? Jak maso upravíme? Jaké jsou další přísady? Jak připravujeme rajskou omáčku? Obr.11 Příprava

13 Střední škola Oselce Klopsy Kuličky z mletého hovězího a vepřového masa s houskou, moukou, strouhankou, cibulí, vejcem, solí a pepřem se dusí v rajské omáčce. Obr.19

14 Střední škola Oselce Jaternicový prejt Jaké maso nebo droby používáme? Jak maso upravujeme? Čím prejt dochutíme? Jaká je tepelná úprava? Jak prejt podáváme? Obr.20 Příprava

15 Střední škola Oselce Sekaná pečeně Jaké maso používáme na přípravu sekané pečeně? Jak maso upravujeme? Jaké přidáváme přísady? Jaká je tepelná úprava? S jakými přílohami podáváme? Obr.12 Příprava

16 Střední škola Oselce Sekaná pečeně Obr.9

17 Střední škola Oselce Čevapčiči Jaké maso používáme? Jak maso upravujeme? Jak pokrm kořeníme? Jaká je tepelná úprava? Příprava Obr.1

18 Střední škola Oselce Čevapčiči Obr.7 Obr.10 Obr.13

19 Střední škola Oselce Smažený sekaný řízek se sýrem Jaké maso používáme? Jaké jsou další přísady? Jak postupujeme při přípravě řízků? Jaká je tepelná úprava? Příprava

20 Střední škola Oselce Smažený sekaný řízek se sýrem Obr.16 Obr.15

21 Střední škola Oselce Smažený karbanátek Jaké používáme maso? Jaké jsou další přísady? Jak karbanátky tepelně upravujeme? S jakými přílohami a doplňky podáváme? Příprava Obr.18

22 Střední škola Oselce Pštrosí vejce Jaké používáme maso? Jak postupujeme při přípravě? Jaká je tepelná úprava? Obr.23 Obr.22 Příprava

23 Střední škola Oselce Urči tepelnou úpravu Karbanátek Jelita Přírodní řízek Masové knedlíčky Jaternicový prejt Plněný paprikový lusk Čevapčiči Holandský řízek Klopsy Vaření Dušení PečeníSmažení

24 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr.1 ol1ZaaCqOf0/UKJ5CWnbhCI/AAAAAAAAEe0/w4mFzVlZygw/s640/12.JPG Obr.2 Obr.3 juXUehwkeXc/UJvkO4V4I4I/AAAAAAAABwg/kSsaqGDCxFY/s400/_Jatrove-knedlicky.jpg Obr.4 / na-maso-a-testo.jpg Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 CjLJWo/s1600/sekanamosaic.jpg Obr.10 FOk07PzDiXQ/UKJ2X3tWRFI/AAAAAAAAEec/W5UR95ggG94/s400/3.JPG Obr.11

25 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.12 Obr pI/AAAAAAAAEes/NMTEmTzlS8g/s400/5.JPG Obr.14 Obr.15 Drosekan%C3%A9+%C5%99%C3%ADzky.bmp Obr.16 Obr.17 Obr.18 Faschiertes_Laibchen.jpg Obr.19 VzpzBGm3I/AAAAAAAAAqQ/QCWmDq_6Q7o/s640/IMG_0707.JPG Obr.20 Obr.21 Obr.22http://www.supermamina.cz/files/img/ _ jpg Obr.23 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

26 Střední škola Oselce Játrové knedlíčky Hovězí játra jemně semeleme s vymačkanou houskou a cibulí. Přidáme strouhanku, hladkou mouku, vejce, česnek utřený se solí, majoránku a pepř. Promícháme, tvarujeme knedlíčky a zavaříme. Zpět Obr.2 Obr.3

27 Střední škola Oselce Jaternicový prejt Pečlivě očištěnou a omytou vepřovou hlavu, bůček a plíce uvaříme se solí a cibulí doměkka. Vykostíme a nasekáme nadrobno. Vepřová játra jemně semeleme, přidáme vymačkanou žemli, česnek utřený se solí, majoránku, mleté nové koření a pepř a vývar z masa. Pečlivě promícháme s vařeným masem, vložíme do pekáče a pečeme. Zpět

28 Střední škola Oselce Plněný paprikový lusk Hovězí maso přední nebo ořez a vepřový ořez jemně semeleme. Přidáme vejce, sůl, pepř, strouhanku a jemně krájenou cibuli. Papriky omyjeme, odkrojíme stopky, vyjmeme semeníky a naplníme směsí. Dusíme v rajské omáčce do změknutí (asi 30 minut). Zpět Obr.21

29 Střední škola Oselce Sekaná pečeně Hovězí přední a ořez osolíme a jemně semeleme s cibulí. Mletého maso postupně vymícháme s vodou na lepkavou hmotu. Polovinu vykostěného bůčku semeleme nahrubo, druhou polovinu nakrájíme na kostky. Do masa přidáme strouhanku, mléko, vejce, česnek se solí, pepř, mouku, bůček a slaninu. Tvarujeme šišky, zapečeme a pak podléváme a pečeme doměkka. Zpět

30 Střední škola Oselce Čevapčiči Hovězí zadní maso a nepříliš tučný vepřový ořez jemně semeleme společně s cibulí. Přidáme mletou papriku, sůl a pepř a pečlivě promícháme. Tvarujeme válečky a v horkém tuku je opečeme dozlatova. Při podávání přeléváme výpekem Zpět

31 Střední škola Oselce Smažený sekaný řízek se sýrem Opláchnutý vykostěný bůček semeleme, osolíme a opepříme. Přidáme vejce rozšlehaná s mlékem a tvrdý strouhaný sýr. Směs pečlivě promícháme a necháme v lednici odpočnout. Z prochladlé směsi tvarujeme řízky, obalíme v trojobalu nebo těstíčku a smažíme. Zpět

32 Střední škola Oselce Pštrosí vejce Připravíme směs z mletého masa jako na karbanátky (hovězí a vepřový ořez, cibule, strouhanka, sůl, pepř, česnek, majoránka, vejce, mouka). Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme a oloupeme. Vejce obalujeme směsí, tvarujeme koule. Obalíme v trojobalu a smažíme. Zpět

33 Střední škola Oselce Smažený karbanátek Hovězí a vepřový ořez semeleme s cibulí. Osolíme, přidáme třený česnek, majoránku, pepř, vejce, strouhanku a hladkou mouku. Promícháme (můžeme přidat vodu nebo mléko podle hustoty). Tvarujeme placičky, obalíme v trojobalu a smažíme. Zpět


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google