Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
STOLNIČENÍ KAVÁRNY A KAVÁRENSKÉ HERNY
- rozvoj kaváren dosáhl vrcholu koncem 19. a počátkem 20. století - káva se postupně stávala společenským nápojem - sortiment i služby se přizpůsobovali klientele - současnou klientelu tvoří mladí lidé,pro které káva není oblíbeným nápojem netouží po klidu - mění se sortiment - řadíme je ke společensko-zábavním střediskům, můžeme zde podávat snídaně nebo jsou otevřeny v době, kdy jsou ostatní střediska uzavřena ( v hotelích) - musíme zde mít umístěno dostatečné množství novin a časopisů Bc. Daniel Vančura
2
Druhy kaváren 1. Klasické denní
2. Kavárny s odpoledním a nočním provozem 3. Kavárny s hernami Další druhy kaváren - kavárna – hotelová hala - koncertní kavárna - taneční kavárny - minikino kavárny - internetové kavárny - video kavárny
3
1. Klasické denní kavárny:
· Především výběr teplých a studených nápojů · Pokrmy jsou většinou doplňkového charakteru · Jsou zařízeny pro dlouhodobý pobyt hostů · v kavárnách s denním provozem se podávají snídaně a podle poptávky obědy a večeře 2. Kavárny s odpoledním a nočním provozem: · Mají společensko - zábavní charakter · Většinou nabízejí reprodukovanou hudbu, večer se tančí · Velké taneční kavárny bývají ve centrech měst · Nabízejí i různé programy
4
KAVÁRENSKÉ HERNY - jsou odděleny od rušného provozu
- jsou vybaveny potřebným nábytkem, zařízením, společenskými hrami - pokrmy a nápoje se podávají na malé stolky u hráčských stolů - mezi povinnosti číšníků patří péče o karetní a ostatní hry - číšníci nesmějí hostům půjčovat peníze ani radit ve hře, ale měli by hry ovládat Můžeme je rozdělit: Herny pro společenské hry – šachy, dáma, domino Karetní herny – jsou vybaveny speciálními hracími stolky, které mají zásuvky a misky na drobné peníze. Ke stolkům jsou postaveny čtyři židle a pomocné servírovací stolky, na kterých se podávají jídla a nápoje. Jsou na nich také popelníky Kulečníkový sál – v blízkosti každého stolu jsou stojany, na tága, počítadla, záznamové bloky Herny bývají rozděleny na několik místností, ve kterých se hrají společenské hry a kulečník.
5
EVIDENCE A ÚČTOVÁNÍ HER
Příprava na společenské hry · šachové plátno po vrácení vždy vyčistíme · šachové figurky přepočítáme, pokud chybějí postaráme se o jejich náhradu Půjčování karet · obsluhující musí znát všechny druhy karetních her, druhy karet, jejich počet, barvy a znaky · musí znát povolené a zakázané hry · hry a karty se zapisují do knih evidence (dle této knihy se platí poplatky) · před uložením se karty přepočítají a ošetří mastkem Kulečníkový sál · číšník půjčuje hráčům kulečníkové koule, křídu, počítadlo · po skončení hry převezme od hostů půjčené předměty, zkontroluje zda jsou nepoškozené a účtuje poplatky za půjčení
6
JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK V KAVÁRNÁCH
· informuje hosta o sortimentu a cenách · je menšího formátu · náležitosti jsou stejné jako u restauračního JL Sortiment pokrmů · v běžných kavárnách nebývá příliš široký. · studené předkrmy a pokrmy · 1 –2 polévky · menší výběr teplých pokrmů s obvyklými přílohami (přírodní úpravy, z hotových jídel – dušená masa, vnitřnosti) · vaječné pokrmy · pokrmy na grilu · zapékané toasty · velký výběr teplých a studených moučníků · zmrzlinové poháry
7
Sortiment nápojů · má být co nejširší, kromě několika druhů kávy a čaje nemá chybět · mléko a nápoje z mléka · horké víno · grog · punch · vinná pěna · horká limonáda · ovocné nealko. nápoje, především ovocné šťávy a speciální limonády · sodovka · minerální vody · mošty · zeleninové šťávy · lihoviny · pivo – speciální láhvová piva · míšené nápoje · ke kávě a čaji se nabízejí: mléko, šlehačka, smetana, lihoviny, citrón, pomeranč, sirupy Doplňkový sortiment · trvanlivé pečivo (sladké i slané) · výrobky studené kuchyně · cukrovinky · čokoláda · tabákové výrobky, …
8
OBSLUHA V KAVÁRNÁCH A KAVÁRENSKÝCH HERNÁCH
· Používáme kavárenský systém obsluhy, tzn., že - nápoje jsou podávány na táccích a na nich se také zakládají na stůl hosta, ke kávě vždy podáváme vodu - pokrmy jsou podávány podle pravidel jednoduché obsluhy, před podáním se prostírá anglické prostírání, ubrus nebo naperon, založíme příbory, ubrousky, MSI. Po skončení jídla uvedeme stůl do původního stavu. Kávonoš · musí ovládat techniku přípravy a servisu různých druhů káv Zákusářka · ve větších provozech, prochází více středisky v hotelu a nabízí různý sortiment zákusků Zvláštností kavárenské obsluhy je věnování neustálé pozornosti a nabídky hostům.
9
Úprava a servis kávy: · základní porce mleté kávy je 7g, může se zvyšovat až na 10g (u ,moka kávy) · v šálku se připravuje naše káva bez mléka · v kávovarech moka káva, espreso, · ve více porcových konvicích cezená káva pro hromadný servis · v džezvě turecká, arabská, makedonská, bosenská apod. · ve sklenicích se podává většina káv se šlehačkou, alkoholem, kakaem, čokoládou, s ovocnými šťávami, kořením apod.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.