Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Potraviny, výživa Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
2
METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU
CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Potraviny, výživa Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_694_2TR_PRV Číslo šablony III/2 Autor Jana Stolá, Mgr. Ročník 2. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Prvouka Téma Moje rodina Očekávaný výstup Žák aktivně pečuje o své zdraví pomocí zdravé stravy Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží žákům k opakování znalostí o příjmu hodnotné stravy Datum vytvoření Srpen 2013 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Mléčné výrobky, celozrnné pečivo, vitamíny Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a kompetence řešení problémů Použitá literatura a zdroje Vlastní, klipart; Viz poslední snímek
3
Potraviny, výživa Protože děti rostou a vyvíjejí se, musí jíst zdravou a hodnotnou potravu. Protože každé potraviny vznikají z jiných produktů, mají jiné složení, je nutné dbát na to, abychom jedli potraviny ze všech potravních skupin, aby naše strava byla rozmanitá. NAŠE STRAVA ROSTLINNÁ ŽIVOČIŠNÁ NEROSTNÁ
4
Potraviny, výživa Největší zastoupení v naší stravě by mělo mít ovoce a zelenina, netučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo. Nejméně zdravé jsou cukry, tuky, pečivo z bílé mouky. Velmi důležité je také pravidelné a dostatečné pití (ovocné a zeleninové šťávy, voda, minerálka, čaj). Mléčné výrobky Pečivo Masné výrobky Zelenina, ovoce Cukrovinky Nápoje
5
Potraviny, výživa Během dne máme několik základních jídel – snídaně, svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Rozhodni, o které jídlo se jedná: Napiš nebo řekni, co máš rád ke svačině a co ti dává maminka. Rozhodni, jestli je to pro tebe zdravé. odpolední svačina svačina oběd snídaně
6
Potraviny, výživa Z nabídky jídel vyber, co je zdravé na svačinu do školy:
7
Potraviny, výživa Před jídlem si musíme vždy umýt ruce. Sedíme u stolu, na kterém máme prostírání a který si vždy pěkně upravíme. Říká se, že „jíme i očima“. Víš, co to znamená? Při jídle nespěcháme, jíme v klidu. Jíme příborem, kolem sebe udržujeme pořádek. Nemlaskáme, neolizujeme se. Těmto zásadám říkáme kultura stolování. Popiš, jak ve vaší rodině připravujete nedělní obědy. Kdo vaří? Co rádi jíte? Jak upravujete stůl? Používáte ubrus a prostírání? Máte doma ubrousky? Máte na stole vázu s květinami? Po jídle bychom si měli vždy vyčistit zuby a umýt ruce a obličej. Neměli bychom se přejídat. Neměli bychom jíst pozdě večer. Čemu škodí nadměrné pojídání sladkostí? Zdraví (kazivost zubů, obezita)
8
ZDROJE MÜLHAUSEROVÁ, Hana. SVOBODOVÁ, Jaromíra. Prvouka 2, učebnice pro základní školy. Brno. Nakladatelství Nová škola, ISBN: , str
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.