Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vietnamci Náboženství Strava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vietnamci Náboženství Strava."— Transkript prezentace:

1 Vietnamci Náboženství Strava

2 Nejrozšířenějším náboženstvím u Vietnamců je buddhismus, zejména v mahájánové formě 86%, křesťanství (katolíci 7%, evangelíci 1%), dále taoismus, konfucianismus a islám.

3 V České republice žije podle oficiálních odhadů asi osob vietnamské národnosti.Neoficiální čísla udávají počty podstatně vyšší.Učitelé si vietnamské děti pochvalují: průměrný prospěch vietnamských dětí na základních školách je 1,5 na středních 1,9 a na vysoké často končí s červenými diplomy.Umějí dva, někdy tři jazyky.Učitelé se shodují, že patří ve školách k nejchytřejším.

4

5 Buddhova socha s aurou, která podle textů měla vyzařovat z jeho těla.
Buddha,vlastním jménem Siddhártha Gautama, podle legendy Kušinagara podle théravádové tradice žil v letech př.n.l.) je zakladatelem buddhismu. Jméno Buddha znamená probuzený, osvícený.

6 Život Siddhárthy Gautamy
Narodil se jako princ královského rodu Šákjů. Do 29 let žil pohodlným životem syna místního vládce, oženil se a měl syna. Poté opustil domov.Nakonec podle legendy ve věku 35 let objevil střední cestu, která se vyhýbá všem krajnostem a dosáhl probuzení, konečného osvobození z utrpení a koloběhu životů.45 let předával své učení,mnichům,laikům, zemřel u Kušinagary obklopen svými mnišskými následovníky.

7 Stravování Vietnamců

8 Co Vietnamci rádi jedí za maso?
Dá se říct,že jedí skoro všechno co se hýbe. To je kuřecí,vepřové,králičí či hovězí maso, zvěřinu, drůbež, ryby, kraby, krevety, sépie, škeble, úhoře a další mořské plody. V druhé polovině lunárního měsíce jedí především maso ze psa. Mezi nejoblíbenější pochoutky patří had,myš,kočka nebo veverka.

9 Ovoce, zelenina a koření
Výhradně používají syrovou zeleninu a ovoce. Druhy ovoce - jujuba,khaki,dračí oko, mangostýn, anona, kumkvaty, pomalo(druh grapefruitu),exotický druh třešně a vodní jablko Originální koření je rybí omáčka nazývaná nuoc mam.Můžeme ji kombinovat s česnekem,cukrem,octem,chilli a citrusovou šťávou.

10 Příloha a nápoje Součástí téměř všech vietnamských jídel je rýže.
Vyrábí se z ní těstoviny,rýžový papír,sladkosti,rýžový ocet nebo škrob,a také rýžový alkohol. Mají dostupné všechny základní druhy nápojů – od minerálních vod přes džusy po pivo,nebo tvrdý alkohol. Seženeme zde džusy z čerstvého ovoce,taky čaj a kávu. Kávu podávají hodně silnou a sladkou

11 Slavnostní jídla I chudé rodiny utratí při mimořádných příležitostech velké množství peněz a dopřejí si pokrmy,jež se za normálních okolností nemůžou dovolit.Oslavy Nového roku se neobejdou bez tradičního slaného koláče bánh chung. Běžně se kandují meruňky,jablíčka,zázvor,dýně,kokos.Oblíbené jsou nakládané meruňky,v nichž se kombinují všechny chutě,pálivý kandovaný zázvor nebo nakládaný kokos.Z dalších pokrmů je to maso v rosolu, vařené kuře,vepřová dušená šunka a miska slavnostní lepkavé rýže.


Stáhnout ppt "Vietnamci Náboženství Strava."

Podobné prezentace


Reklamy Google