Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přístupnost prakticky v Seznam.cz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přístupnost prakticky v Seznam.cz"— Transkript prezentace:

1 Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Lukáš Marvan … najdu tam, co neznám !

2 Jak to všechno začalo V roce 2000 certifikát „Blindfriendly“ pro Seznam.cz a Novinky.cz. Oficiální začátek našeho snažení o systematické zlepšení přístupnosti Seznamu se však datuje až do zimy 2006.

3 Výchozí situace Přístupnosti nebyla přikládána velká váha.
Na druhou stranu nikdy nebyla díky profesionálnímu přístupu všech webmasterů úplně opomíjena! Chybělo však: koordinace ověřování širší zapojení spolupracovníků

4 První kroky Studium materiálů, moje proškolení,
navázání spolupráce s Centrem Tereza, naplánování dalších kroků…

5 Možné přístupy k řešení
Na přístupnost se vykašlat. Přístupnost řešit dogmaticky. Kompromisní řešení.

6 Kompromisní řešení Je důležité najít správný poměr cena/výkon.
Hendikepovaní uživatelé jsou minoritní skupina a naštěstí velice dobře chápou, že není možno prosazovat extrémní řešení. Na druhou stranu není žádný závažný důvod, proč nepodat pomocnou ruku, zvláště, když tím zlepšíte vaše stránky i pro ostatní.

7 Naše cíle Zvýšit míru přístupnosti u co nejširšího spektra našich služeb u kterých to má smysl. Nesnažit se tam, kde existuje uspokojivější řešení (např. desktopový klient).

8 Kooperace Problém: Řešení:
Potřeba oslovit velký počet zaměstnanců a partnerů Seznamu s různou úrovní povědomí o přístupnosti. Připravit si na míru jednoduchá a jednoduše sdělitelná pravidla přístupnosti.

9 Pravidla přístupného seznamu

10 Jak vznikla PPS Studium a porovnání stávajících pravidel (jak českého návrhu pro státní správu tak metodik Blind Friendly Web a Web Content Accessibility Guidelines). Školení Davida Špinara + jeho kniha Tvoříme přístupné webové stránky. Konzultace v Centru Tereza při FJFI ČVUT.

11 Zavedení do praxe Pravidla byla doplněna o příklady a zveřejněna v CML. Proběhlo několik školení: Kolegů webmasterů a grafiků, šéfredaktorů Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz, produktových manažerů ostatních služeb. Byla zveřejněna tisková zpráva.

12 Kontrola Technickou stránku věci si navzájem kontrolují a korigují webmasteři. Za obsah odpovídají produktoví manažeři. Finální podobu sužby konzultujeme a necháváme zkontrolovat v Centru Tereza.

13 Výsledky

14 Další aktivity Bezbariérový fulltext
Iniciativa pro přístupnější internet = společná práce firem Atlas, Centrum, iDnes, Jyxo a Seznam – výsledek: Standard klávesových zkratek ( CAPTCHA API (s audiovýstupem): captcha-api.seznam.cz

15 Do budoucna plánujeme Proces "zpřístupňování" Seznam.cz nelze považovat za konečný. Nyní však už přicházejí na řadu perličky jako např. slepecké Mapy.cz. Účast na autorizaci překladu WCAG 2.0.

16 Poděkování Centru Tereza za dlouholetou spolupráci.
Projektu Blind Friendly Web za spoustu informací a konzultací. Firmě Galop za zapůjčení screenreaderu Jaws. Seznam.cz za to, že se na přístupnost nevykašlal.

17 Děkuji za pozornost Lukáš Marvan lukas.marvan@firma.seznam.cz


Stáhnout ppt "Přístupnost prakticky v Seznam.cz"

Podobné prezentace


Reklamy Google