Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV1 JAK SI SESTAVIT PC FOTOGALERIE NĚCO O PC TUNINGU ODKAZY A LITERATURA TIPY A TRIKY O AUTOROVI KONEC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV1 JAK SI SESTAVIT PC FOTOGALERIE NĚCO O PC TUNINGU ODKAZY A LITERATURA TIPY A TRIKY O AUTOROVI KONEC."— Transkript prezentace:

1

2 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV1 JAK SI SESTAVIT PC FOTOGALERIE NĚCO O PC TUNINGU ODKAZY A LITERATURA TIPY A TRIKY O AUTOROVI KONEC

3 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV2 Sestavit si sám počítač a nainstalovat do něho operační systém, není nijak zvlášť těžké, v případě, že vám někdo poradí jak na to. Tento návod vám umožní sestavit si vlastní počítač a nainstalovat na něj operační systém Windows. V první řadě, musíte vybrat stejný Socket jak pro desku, tak procesor, ostatní komponenty můžete mít libovolné a od různých výrobců. Základní deska Na té nešetřete, volte takovou, aby obsahovala bohatou výbavu, zvukovou kartu, síťovou kartu a rozhraní IEEE1394a, které je užitečné pro práci s videokamerami a rovněž pevnými disky. K těmto deskám lze připojit až 12 zařízení na sata rozhraní, například 8 pevných disků po 200 GB, na něž lze uložit až 1,5 terabajtů (až 2000 DVD) a 4 další zařízení, na IDE.

4 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV3 Procesor Z de může zvolit samozřejmě co nejvýkonnější. Na procesoru je důležité jádro. Novější technologie přináší i lepší výkon, takže i slabší novější procesor muže podat větší výkon než starší rychlejší. Pevný disk de jednoznačně preferuji SATA disk. Rychlost oproti IDE (Serial ATA) je o hodně vyšší. Doporučuji nerozdělovat pevný disk na několik oddílů, i když je disk velký, například 200 GB. Důvod je tento : a) Cena disku je dnes poměrně přijatelná, takže pro zálohy si můžeme pořídit další disk. b) Rozdělený disk pracuje pomaleji, druhý oddíl může být pomalejší až o třetinu

5 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV4 Paměť Volte značkovou, nejlépe typ DDR2, 512MB a více. Grafická karta V případě chce-li hrát novější hry volte grafickou kartu s 3D akcelerací, s pamětí čipu 256MB a více. Platí čím dražší grafická karta, tím lepší. Skříň, neboli Case Na té záleží hodně, měla by být dobře přístupná a větratelná. Bednu kupte bez zdroje, zdroj si kupte zvlášť podle množství komponentů osazených na desce.

6 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV5

7 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV6

8 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV7

9 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV8

10 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV9

11 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV10 V dnešní době je tuning PC ve velké oblibě, jelikož PC již není jen klasický přístroj, který je schovaný někde pod stolem, stává se z něj doplněk, který musí nějak vypadat. Těchto úprav se dá dosáhnout vcelku snadno, stačí jen zajít do obchodu, ať už kamenného nebo internetového a koupit si skříň dle svých představ. Poté je čistě na vaší fantazii, jestli Vám to stačí, nebo chcete něco víc. Samozřejmě, je to také o penězích, ale slušná bedna se dá pořídit kolem 2500 Kč, tedy bez zdroje, který Vám ale zůstane z původní, pokud rovnou nepořídíte nový, který je tišší a výkonnější. Existují ale i jiné možnosti než si koupit "hotovou bednu"- vyrobit si tuning dle svých představ, vlastníma rukama je to relativně levnější, jelikož nemusíte kupovat novou bednu. Tyto úpravy se týkají většinou bočnic, tedy až na výjimky, jelikož většině lidem se nechce pouštět do výroby své vlastní přední strany bedny, jelikož je to velice náročná práce na přesnost, možnost jak upravit přední stranu je polep, ten je v celku nenáročný a dá se pomocí něj dosáhnout slušného dojmu.

12 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV11 Nejčastějším "domácím" tuningem na bednách je vyříznutí okna do bočnice a nahrazením plechu plexisklem (jakmile toho člověk dosáhne je na řadě osvětlení vnitřku bedny, opět záleží na financích, jestli si koupíte neony nebo si nainstalujete pouze diody- pokud by někdo o nich uvažoval, tak k jedné je nutný odpor 330Ω doporučuji použít super svítivé a připojit je na 12V "žlutá") výměna klasických ventilátorů za průhledné s podsvícením a pokud chcete jít do extrémů výměna stahovacích pásek za florescenční. Je možné nahradit také šroubky, tedy pokud je v bedně máte, za okrasné, třeba ve tvaru lebky. Kromě vizuálního tuningu je tu také tuning čistě praktický například co se týká snížení hluku nebo teploty. Co se týče teploty je možno usadit HDD do 5,25" s postranními chladiči, což mu hodně přispěje, jelikož co vím ze zkušenosti tak HDD se hřejí nejvíc v celém PC. Pak je tu možnost nahrazení vzduchového chlazení vodním a pokud chcete zároveň snížení hluku, doporučuji u ventilátorů naradit ventilátory s keramickými ložisky a u vodníka pořídit pasivní, co se týká ventilátorů, dnes se hojně využívají s regulací otáček na což se prodávají speciální moduly do 5,25" pozice různě osazené například displejem nebo výstupem na sluchátka nebo USB. Taky se prodávají silikonové podložky pod ventilátor a zdroj na snížení hluku.

13 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV12 Taktování a chlazení procesoru Taktování pochází z anglického slova overcloking. V dnešní době se z taktování stává "sport". Jsou různé internetové weby které se zabývají pouze taktováním a největším výkonem PC. Pokud máte dobré chlazení můžete taktovat a tím zvýšit rychlost. Taktuje se v Biosu v záložce frekvence/voltage control. Je tam násobič a napětí, při vyšších taktech musíte zvednou napětí, ale dříve ještě než začnete s taktováním ověřte si teplotu počítače. Teplota procesoru by neměla být více než 60°C a systémová teplota by neměla přesahovat 40°C, takže to s taktováním nepřehánějte. Když takt přeženete většina nových počítačů se restartuje a po cca 10s obnoví původní takt, ale pokud se počítač restartuje a příjme nový takt a spálí se později tak ho už nevyreklamujete.Proč?? Z jednoho prostého důvodu: procesor i po spálení si pamatuje svůj poslední takt a když to půjdete reklamovat a oni přijdou na to že jste ho spálili přetaktováním, tak vám reklamaci neuznají...Takže před samotným taktováním je třeba počítač pořádně zchladit.

14 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV13 Chlazení Je více způsobů jak ochladit Pc. Začneme klasickými kovovými žebry a větráky. Každý chce počítač přetaktovat co nejvíce, takže začneme u samotného procesoru. Pokud se rozhodnete chladit žebry tak volte co největší a k tomu co nejvýkonnější větrák. Není na škodu koupit chladící pastu a "napatlat" ji na procesor. Pokud máte výkonu grafickou kartu tak věřte že i ta bude "vadit" při taktování procesoru. Většina Grafických karet má na sobě přidělaná žebra a pro taktování je nejlepší na žebra připevnit větrák (zde stačí nějaký starší např. ze starého zdroje apd.). Poslední věc je chlazení systémovým větrákem. Nejefektivnější je připevnit dva větráky jeden do spod (otvor pro větrák nad sloty PCI) počítače který bude foukat chladný vzduch dovnitř a druhý který bude nahoře (pod zdrojem) a bude foukat teplý vzduch ven. Uvnitř počítače nastane jakýsi "koloběh" vzduchu a procesor se bude zahřívat méně. Účinost chlazení bude asi o 40% lepší. Počítač nesmíte postavit moc blízko ke stěně protože spodní větrák bude nasávat teplý vzduch který před chvílí vyfoukl vrchní větrák. Další možností jak zchladit procesor je použít vodní nebo dusíkové chlazení. Když místo žeber a větráku připnete na procesor vodní nebo dusíkové chlazení a zkombinujete z předchozím postupem dosáhnete ještě většího efektu. Vodní chlazení zvedne chlazení cca o 50% a dusíkové asi o 60%.Ale pokud nechcete za chlazení vyhazovat moc peněz a chcete taktovat maximálně o 600Mhz stačí vám 1 kombinace žeber a větráků....

15 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV14 INTERNET  ODKAZY  ODKAZY : http://www.pctuning.cz/ http://pc-tunning.blog.cz/ http://www.tunpc.estranky.cz/clanky/tuning-pc LITERATURA  KNIHA : BROŽA, P. Stavíme si počítač. Brno: Computer Press, 2004. 194 s. ISBN 80-7226-933-X.

16 12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV15 Petr Vlček  Jméno: Petr Vlček Lipník nad Bečvou, Na Bečvě 826  Adresa: Lipník nad Bečvou, Na Bečvě 826 Student Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci  Povolání: Student Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci +420 775326676  Telefon: +420 775326676  E-mail: VlcekP86@seznam.cz


Stáhnout ppt "12.5.2007Jméno: Petr Vlček, obor: SV-ZTV1 JAK SI SESTAVIT PC FOTOGALERIE NĚCO O PC TUNINGU ODKAZY A LITERATURA TIPY A TRIKY O AUTOROVI KONEC."

Podobné prezentace


Reklamy Google