Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk ( sloh) - 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk ( sloh) - 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Píšeme blahopřání ke svatbě. Český jazyk ( sloh) ročník Mgr. Iva Jakubcová

2 Dnes si nejprve poslechneme písničku, dobře poslouchej, o čem zpívá!
Text složil Zdeněk Svěrák , hudbu Jaroslav Uhlíř.

3 http://hungama. ratedesi

4 V, lese, jó,v lese na jehličí, koná se svatba trpasličí
V, lese, jó,v lese na jehličí, koná se svatba trpasličí. Žádná divná věc to není, Šmudla už má po vojně a tak se žení. Malou,má ženu,malinkatou, s malým věnem s malou chatou. Už jim choděj telegrámky, už jim hrajou Mendelssohna, na varhánky. Protože láska, láska, láska v každém srdci klíčí, protože láskou hoří i to srdce trpasličí, a kdo se v téhle věci jednoduše neopičí, ten ať se dívá, co se děje v lese na jehličí. Mají tam lásku jako trámek, pláče tchýňka, pláče tchánek, štěstíčko přejou mladí, staří, v Papinově hrníčku se maso vaří.

5 Přemýšlej: Čím je text písničky zajímavý? Vysvětli slova tchýně, tchánek, věno. Co je to Papinův hrníček? Jak vypadá? Najdi slova zdrobnělá. Jaká je láska jako trámek ?

6 v kostele na městském úřadu
Svatba patří k významným událostem v životě člověka. Víš, kde se mohou lidé vdát, oženit? v kostele 2 možnosti na městském úřadu Po uzavření sňatku je manželům na matrice vydán dokument = ODDACÍ LIST. Otázka k zamyšlení:  Co musí občané ČR splňovat, aby mohli uzavřít sňatek?

7 Co všechno patří ke svatbě?

8 Není svatba jako svatba
Není svatba jako svatba! Svatby se mohou lišit (romská, moravská, královská, ….). Vypravuj o svatbě, kterou jsi zažil(a).

9 Ke správné svatbě patří také některé svatební zvyky. Znáš nějaké?

10 Je slušností poslat novomanželům blahopřání.
Blahopřání by mělo obsahovat: Datum Vlastní přání ( může být i humorné) Podpis Přejeme štěstí moc k Vašemu sňatku - slavnému to svátku. Drazí novomanželé, přejeme vám oceán štěstí, moře lásky, řeku radostí a jen potůček starostí. Každého to dříve či později čeká a Vás dva to právě potkalo. Tak Vám přeji do života, aby Vám to klapalo.

11 A teď se pokus do sešitu vymyslet a ozdobit originální svatební blahopřání:
Nápověda: Milí novomanželé,… Milá Jano a Karle,…. Milí kamarádi, …. přeji Vám k vašemu sňatku…. buďte spolu stále šťastní, hodně……. Vaše Adéla, Vaše Kačka, Víťa, kamarád Martin Můžeš se pokusit složit i nějaký rým! Nezapomeň, že za oslovením bude tečka nebo čárka.

12 A nakonec si přečteme i tvoje blahopřání. Jak se ti povedlo?
Výborně, povedlo se mi hezké blahopřání! Příště se musím víc snažit a psát bez chyb!

13 Prameny: Obrázky Klipart Maxim Turbulenc – Zpívánky (CD)


Stáhnout ppt "Český jazyk ( sloh) - 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google