Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rudolf Cogan starosta Nové Paky, člen zastupitelstva kraje, advokát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rudolf Cogan starosta Nové Paky, člen zastupitelstva kraje, advokát."— Transkript prezentace:

1 Rudolf Cogan starosta Nové Paky, člen zastupitelstva kraje, advokát

2  Budu řešit oblasti rozpočtu, tedy z hlediska věcného?  Řešit konkrétní věci – a jak říkají politici takzvaně „pomáhat“, tedy přidělovat peníze a rozvojovat!  NE!  Obecné zásady  dodržovat =  dlouhodobě  zdravé finance.

3  Peníze jsou jako KREV, rozhodují, co bude či nebude žít, jak kvalitně a jak dlouho.  10 zásad dobrého rozpočtu kraje, obce.  Desatero je uspořádáno dle důležitosti.

4  Zadlužení nesmí přesáhnout 50 % jistých (daňových) příjmů kraje nebo obce.  Samospráva by se neměla exponovat riziku bankrotu v takovém rozsahu jako podnikatel.

5  Permanentní likvidita – zůstatky na účtech v rozsahu příjmů běžně dosahovaným za 3 měsíce.

6  Stabilizace provozních výdajů – ustát tlak při sestavování rozpočtu a nepřipustit požadavky na vyšší mzdy a další náklady.

7  Zdroje pro podporu investičních dotací, podmínkou pro poskytnutí dotace je často spoluúčast příjemce, je třeba být připraven.

8  Rozpočet mírně přebytkový, s rezervami, výslovnými i skrytými. Nutná je všeobecná rezerva 1 % z výdajů, a pro investice 10% investiční rezerva.

9  Jasné definování a vyznačení priorit – musí být projednáno a rozhodnuto, co samospráva (tedy zástupci občanů) chce, neměl by se jen pasivně přepisovat rozpočet posledního období.

10  Dlouhodobé plánování – je třeba plánovat nejen na rok, ale i na dobu delší, nezatěžovat příští zastupitelstva svými krátkodobě, byť politicky důvodně motivovanými rozhodnutími.

11  Vazbu úvěrů jen na krytí investic, úvěr nesmí být využit na provozní výdaje. Splácení úvěru nesmí přesáhnout životnost investice.

12  Při prodeji kapitálového aktiva výnos znovu použijeme k pořízení jiného kapitálového aktiva – zabráníme redukci kapitálu. Idea!

13  Rozpočet je třeba schválit před započetím roku. Jen u investic lze čekat na dotace a také reagovat na nutnost oprav.

14  Rozpočtové desatero systematizuje myšlenky o rozpočtu.  O zásadách i jejich pořadí lze vést podrobnější diskurs.

15


Stáhnout ppt "Rudolf Cogan starosta Nové Paky, člen zastupitelstva kraje, advokát."

Podobné prezentace


Reklamy Google