Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I."— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I

2 Payment card – základní charakteristika Malá obvykle plastová kartu s údaji identifikujícími jejího majitele (jméno, příjmení, fotografii, podpis, magnetický proužek, ale i čip nebo třeba otisk palce). Velikost je dána normou ISO 3554. Pomocí karty je prováděna identifikace držitele karty a jeho autorizace ke vstupu, úhradě služeb či zboží, výběru finančních prostředků apod.

3 Útržky z historie První karta z plechu byla vydaná v roce 1914 společností Western Union Telegraph Company, umožňovala telefonovat bez okamžité platby. První pravá „bankovní“ karta v roce 1951. V ČR: V roce 1988 vydává Živnostenská banka karty k tuzexovým účtům. V roce 1989 Česká státní spořitelna vydává karty na výběr bankomatů ze sporožirových účtů.

4 Členění dle teritoriální použitelnosti KartyDomácíMezinárodní

5 Karty dle účelu využití KartyDebetníÚvěrovéKreditníCharge Nákupní úvěrové Předplacené Jednorázové =dárkové Dobíjec í Virtuální

6 Členění karet dle charakteru Debetní = k běžnému účtu, čerpáme peníze, které máme, do mínusu jen v případě kontokorentu, (úroky se platí ihned), poplatky za výběr z bankomatu cca 5 Kč; platby do nastaveného limitu. Kreditní = úvěrová, banka nám půjčuje peníze, slouží k nákupům, při výběru z bankomatu úroky ihned (poplatek 50 Kč + 1 %); i když ji nepoužíváme, částka se počítá do dluhů.

7 Karty DebetníKreditní Základní charakteristika - účel Čerpáme peníze ze svého běžného účtu, „ovládáme své peníze“. Nákupy na úvěr. Výběr z bankomatuKlasický poplatek např. 5 Kč.Vysoký poplatek např. 50 Kč + 1 % z částky, okamžitě se počítají úroky z úvěru, neplatí bezúročné období. ÚvěrPři sjednání kontokorentu z běžného účtu mohu na debetní kartu čerpat do mínusu. Při nákupu čerpám úvěr tzv. bezúročné období. ÚrokyIhned při čerpání z kontokorentu. Bezúročné období v délce cca 45–55 dní, sazby 20 až 30 %. RizikoI když ji nepoužíváme – jsme v registru dlužníků.

8 Charge karty Vydávány bankami i nebankovními společnostmi jen bonitním klientům. Podobné kreditní kartě, odlišný princip - bez úroků, vyčerpaná částka se platí vždy celá, najednou, po obdržení výpisu transakcí, do sjednaného termínu. Účet u nebankovních společností nebývá podmínkou. Obdoba faktury – služba – výpis – úhrada.

9 Nákupní úvěrové karty Vydávané nebankovními institucemi, obvykle splátkovými společnostmi. OK karta, YES karta, MAX karta, … Užší uplatnění – jen partnerské obchody, ty mohou poskytovat slevy. Není bezúročné období. Nelze vybírat v bankomatech.

10 Předplacené karty Obdoba karet mobilních operátorů. Dobíjí se převedením peněz, opakované. Není nutný účet v bance. Mohou být i anonymní. V případě jednorázových jde o tzv. dárkové karty.

11 http://finance.idnes.cz/sberatel-platebnich-karet-093- /bank.aspx?c=A121023_1844459_bank_zuk http://www.kreditka.cz/


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I."

Podobné prezentace


Reklamy Google