Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAFICKÁ KARTA Komínková Lenka 4. I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAFICKÁ KARTA Komínková Lenka 4. I."— Transkript prezentace:

1 GRAFICKÁ KARTA Komínková Lenka I

2 OBSAH: Grafická karta – základní informace Grafická karta a sběrnice
Procesor a paměť Co lze čekat od grafické karty Jak nakupovat grafickou kartu Jak si vybrat Grafická karta a monitor Zdroj čerpání informací Obrázky různých grafických karet

3 GRAFICKÁ KARTA Grafická karta je zařízení, které převádí signál z počítače do takové formy, aby jej bylo možné zobrazit na monitoru. Existuje celá řada grafických karet od nejlevnějších (cca 600 Kč) až po profesionální s cenami ve výší několika desítek tisíc korun. Záleží jen na použití kterou z nich budete potřebovat. Většina prodejců počítačů nabízí počítačové sestavy vytvořené na základě cen jednotlivých komponentů a vůbec nezohledňuje skutečné potřeby toho či onoho zákazníka.

4 GRAFICKÁ KARTA A SBĚRNICE
Grafické karty se liší svými procesory, typy a velikostí pamětí, sběrnicí, pro kterou je určena a možnostmi rozšíření. Nebudeme zabíhat do zbytečných podrobností, ale jednotlivé odlišnosti si přece jen trochu objasníme, aby Vás vykutálení prodejci neutloukli záhadnými termíny.

5 GRAFICKÁ KARTA A SBĚRNICE
Sběrnice v počítači je komunikační kanál, po kterém si jednotlivé komponenty vyměňují data. Sama sběrnice by laika nemusela příliš zajímat, kdyby jich nebylo více druhů a každý druh nebyl zakončen rozdílným typem konektoru pro připojování dalších zařízení, jako je právě grafická karta.

6 GRAFICKÁ KARTA A SBĚRNICE
V osobním počítači se nejčastěji setkáte se čtyřmi typy sběrnic: ISA, PCI, VL-Bus, AGP. Máte-li hodně starý počítač (max. třídy 486), pak nezbývá než využívat pouze karet typu ISA. Nachází-li se ovšem ve Vašem počítači už sběrnice typu PCI, pak bude v zájmu rychlosti zvolit kartu právě pro tuto sběrnici. Alespoň trochu slušné počítače jsou vybaveny slotem AGP (akcelerated graphic port), který umožňuje ještě vyšší rychlost a přináší řadu dalších výhod.

7 PROCESOR A PAMĚŤ V zásadě rozlišujeme dva druhy pamětí: pomalé (RAM, DRAM…) a rychlé (Fast DRAM, SGRAM, VRAM, WRAM…) Karty s pomalou pamětí jsou velmi levné, ale stačí jen pro základní využití počítače. Budete-li pracovat v kancelářských aplikacích a v jednoduchých programech, pak Vám taková karta bohatě postačí. V graficky náročných programech, kde pokud nechcete zbytečně zpomalovat počítač, musí značnou část obrazu spočítat právě grafická karta.

8 PROCESOR A PAMĚŤ Při nákupu grafické karty se může obchodník zmínit, že jde o 32-, 64-, 128 či třeba 256bitovou kartu. Toto číslo vypovídá o tom, jaké množství grafických dat umí procesor na kartě zpracovat, a tedy do jisté míry i o výkonu. Čím větší počet bitů, tím dokonalejší obraz je karta schopna vytvořit.

9 CO LZE ČEKAT OD GRAFICKÉ KARTY?
Možná některým z Vás ještě není jasné, v čem spočívá rychlost grafické karty a k čemu taková rychlá karta je. Tak tedy: Budete-li psát pouze texty, pak příliš rychlou kartu nepotřebujete. Přesto karta nesmí být ani příliš pomalá. I obraz, který vidíte jako statický (nehybný), se ve skutečnosti neustále obnovuje. Slabá karta však neobnovuje obraz dostatečně rychle a obraz pak viditelně bliká, z čehož Vás brzy budou bolet oči. Čím větší obraz používáte, tím pomaleji jej bude karta obnovovat.

10 JAK NAKUPOVAT GRAFICKOU KARTU?
Standardem v této oblasti jsou karty s velikostí paměti (na grafické kartě, ne na základní desce) 4 až 8 MB. Chcete-li ovšem používat náročnější programy a především pak hry, bude lepší se zeptat na tzv. grafický akcelerátor (také označovaný jako 3D karta). Těch je celá řada a jejich výkony se značně liší. Správnou volbu bude asi lepší konzultovat s odborníkem nebo nahlédnout do některého odborného časopisu, který takovéto karty občas porovnává a vyhodnotí kvality.

11 JAK SI VYBRAT? Prvním parametrem, kterého byste si měli povšimnout, je tzv. obnovovací frekvence (měří se v Hz). Je to počet snímků překreslených na monitoru za jednu sekundu. Čím je vyšší, tím lépe. Rozsah hodnot souvisí s nastaveným rozlišením: čím vyšší rozlišení, tím nižší obnovovací frekvence. Za mezní hodnotu se dnes považuje 70 Hz, je- li obnovovací frekvence nižší, kartu (anebo PC) nekupujte, protože by při práci trpěly vaše oči (monitor nepozorovatelně nebo i velmi pozorovatelně bliká).

12 GRAFICKÁ KARTA A MONITOR
Počítač by nám byl k ničemu, kdyby nedovedl zobrazit výsledky své práce. K tomu slouží právě obrazovka monitoru. Zařízení , které spojuje monitor se základní deskou počítače je grafická karta. Grafická karta (též videokarta nebo grafický adaptér) přebírá data z procesoru a transformuje je na videosignál, který vysílá do monitoru. V průběhu vývoje PC bylo postupně definováno a poté opět opuštěno několik standardů grafických karet (MCA, CGA, EGA), Standardem dnešního dne jsou grafické karty VGA a Super VGA (SVGA)

13 Nejdůležitějším parametrem grafické karty je její rozlišení, tedy maximální počet zobrazitelných bodů (pixelů). Běžná VGA disponuje rozlišením 640x480 bodů a to při 16 barvách. Můžete chtít více barev, ale zaplatíte za to snížením rozlišení: v režimu 256 barev disponuje VGA rozlišením jen 320x200 bodů. Proč? Protože celý obraz, který vidíte na monitoru je uložen ve speciální paměti, tzv. video RAM. Ta je umístěna přímo na grafické kartě, a její velikost je pevně daná. Karty SVGA disponují obvykle několika režimy rozlišení, od 800x600 až po 1536x1152, přičemž počet barev je prakticky neomezen (přesahuje rozlišovací schopnosti lidského oka).

14 Grafický čip: Radeon 7500 Typ: SDRAM Paměť: 64 MB Rychlost čipu: 250 MHz Rychlost paměti: 183 MHz Výrobce: ATI Grafický čip: GeForce4 MX440 Typ: DDR Paměť: 64 MB Rychlost čipu: 270 MHz Rychlost paměti: 400 MHz Výrobce: nVIDIA

15 Grafický čip: Radeon 9700 Typ: DDR Paměť: 128 MB Rychlost čipu: 325 MHz Rychlost paměti: 310 MHz Výrobce: ATI Grafický čip: Radeon 9700 Pro Typ: DDR Paměť: 128 MB Rychlost čipu: 325 MHz Rychlost paměti: 620 MHz Výrobce: ATI

16 Grafický čip: Radeon 9000 Typ: DDR Paměť: 64 MB Rychlost čipu: 250 MHz Rychlost paměti: 400 MHz Výrobce: ATI Grafický čip: Radeon 9000 Typ: DDR Paměť: 128 MB Rychlost čipu: 250 MHz Rychlost paměti: 400 MHz Výrobce: ATI

17 ZDROJ ČERPÁNÍ INFORMACÍ
INTERNET: Knížka – Počítače pro každého


Stáhnout ppt "GRAFICKÁ KARTA Komínková Lenka 4. I."

Podobné prezentace


Reklamy Google