Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_14 Název DUMu: Pěny, pomazánky a saláty ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. (Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Studená kuchyně Použití pěn a pomazánek Rychlá přesnídávka Potírání pečiva Plnění výrobků Zdobení výrobků

3 Střední škola Oselce Použití pěn a pomazánek Plněné výrobky Plněná zelenina Plněná vejce Plněné košíčky Plněné trubičky Plněné paštičky Obr.43

4 Střední škola Oselce Obr.27 Plněné výrobky Paštičky Listové trubičky Obr.20 Obr.2

5 Střední škola Oselce Plněné výrobky Obr.11 Obr.4 Listové rybičky Listové kornouty

6 Střední škola Oselce Pěny Šunková pěna - Jemně mletou šunku vyšleháme s máslem a smetanou, dochutíme solí a pepřem. Lososová pěna -máslo vyšleháme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, cibuli, prolisovaného lososa a ušlehanou šlehačku. Promícháme.

7 Střední škola Oselce Šunková pěna Obr.16 Okurka plněná šunkovou pěnou Listové trubičky Obr.14 Obr.22

8 Střední škola Oselce Obr.13 Šunková pěna Zelenina plněná šunkovou pěnou Sýrové kornouty se šunkovou pěnou Obr.21 Sýrová roláda

9 Střední škola Oselce Lososová pěna Obr.7 Kanapky s lososovou pěnou Obr.12 Obr.9

10 Střední škola Oselce Pěny Masová pěna -mleté pečené maso vyšleháme s máslem, dochutíme solí a pepřem Pěna z plísňového sýra - do vyšlehaného másla přidáme prolisovanou Nivu, tvaroh a došleháme. Tvarohová pěna s kečupem - do našlehaného másla přidáme tvaroh, sůl, kečup, důkladně promícháme, přidáme šlehačku a lehce promícháme

11 Střední škola Oselce Pěna z plísňového sýra Obr.18 Obr.17 Jablko zdobené pěnou z nivy Košíček se sýrovou pěnou a zeleninou

12 Střední škola Oselce Použití pěn v obložené míse Obr.15

13 Střední škola Oselce Fáše Žloutková fáš - žloutky prolisujeme přes síto, přidáme majonézu, sardelovou pastu, worcesterskou omáčku, sůl, citrónovou šťávu a vše vyšleháme.

14 Střední škola Oselce Vejce plněná žloutkovou fáší Obr.8 Obr.10

15 Střední škola Oselce Pomazánky Rybí pomazánka – vyšleháme změklé máslo se solí do pěny. Přidáme sardinky, jemně krájenou cibuli a sterilované okurky. Důkladně promícháme a dochutíme solí a citrónovou šťávou. Krabí pomazánka – mleté krabí tyčinky promícháme s krájenou cibulí, majonézou a dochutíme solí a citrónovou šťávou

16 Střední škola Oselce Obr.23 Obr.6 Tvarohová pomazánka Vaječná pomazánka Sýrová pomazánka Obr.5 Obr.1 Pomazánky Krabí pomazánka

17 Střední škola Oselce Saláty Rozdělení Majonézové Bez majonézy Masové Bezmasé Z vařené zeleniny Ze syrové zeleniny Rybí Vajíčkové Bramborové Luštěninové Rýžové Těstovinové Sýrové Ovocné

18 Střední škola Oselce Saláty Použití salátů -samostatný pokrm -příloha -předkrm -doplněk -plnění zeleniny, vajec -příprava koktejlů

19 Střední škola Oselce Saláty Ve většině salátů se kombinuje více druhů surovin. Zálivky dresinky, marinády, majonézy, smetana, bílý jogurt -spojování všech složek salátu -doplnění a zvýraznění chuti

20 Střední škola Oselce Doplňky na dochucení Kečup Hořčice Koření Worcester Cukr a sůl Ocet Citrónová šťáva Cibule Česnek Víno Koňak

21 Střední škola Oselce Majonéza - mícháme žloutky se solí, postupně přidáváme olej, dochutíme octem Ochucené majonézy -do základní majonézy přidáváme chuťové přísady -kořeněná (hořčice, S, P, W, cukr) -rajčatová (kečup, kopr) -španělská (kořeněná, česnek, mletá paprika) - šunková (šunka, citrónová šťáva, sůl, mletá paprika, cukr, sůl)

22 Střední škola Oselce Saláty Zálivky - marinády - zvýrazňují chuť salátu -z octa, vína, oleje, cibule, majonézy, smetany, koření apod.

23 Střední škola Oselce Marinády Olejová marináda - voda, ocet, olej, sůl, cukr, pepř mletý Smetanová marináda - smetana, sůl, pepř, citrónová šťáva Hořčičná marináda - smetana, hořčice, mletý bíly pepř, sůl, citrónová šťáva

24 Střední škola Oselce Dresinky - základem je olej -hustější konzistence -další suroviny Francouzský dresink (ocet, hořčice, sůl, pepř) Sýrový dresink (francouzský dresink, prolisovaný plísňový sýr) Česnekový dresink (francouzský dresink, česnek utřený se solí)

25 Střední škola Oselce Saláty s majonézou Bramborový salát – brambory, zeleninu, okurky, cibuli a vařené vejce nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, pepř, ocet a majonézu. Francouzský salát – mrkev, celer, brambory, jablka a okurku nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek, sůl, pepř, worcester a majonézu.

26 Střední škola Oselce Saláty s majonézou Bramborový salát Hanácký salát Krabí salát Obr.40 Obr.39 Obr.38

27 Střední škola Oselce Masové saláty s majonézou Vlašský salát – salám, brambory, zeleninu a okurky nakrájíme na nudličky, přidáme hrášek, majonézu s hořčicí a octem, promícháme. Kuřecí salát – tepelně upravené kuřecí maso a okurky nakrájíme na nudličky, přidáme vařený květák, hrášek, sůl, bílý pepř, worcester, nakonec smetanovou majonézu.

28 Střední škola Oselce Masové saláty s majonézou Kuřecí salát Vlašský salát Obr.42 Obr.41

29 Střední škola Oselce Masové saláty Masový salát z hovězího masa – vařené hovězí maso, celer, mrkev, okurky a vařené vejce nakrájíme na nudličky, přidáme hrášek a cibuli krájenou na tenká kolečka, zalijeme zálivkou z oleje hořčice, worcesteru, pepře, soli, cukru a petrželové natě. Necháme vychladit. Kuřecí salát - podobná příprava

30 Střední škola Oselce Masové saláty Obr.3 Salát z kuřecího masa

31 Střední škola Oselce Rybí saláty Rybí saláty připravujeme z ryb mořských i sladkovodních, různě tepelně upravených nebo marinovaných. Přidáváme různě upravenou zeleninu, vejce, sýry, žampiony, majonézu apod. Rybí salát – marinované ryby se zeleninou nakrájíme na kostičky, přidáme další sterilovanou zeleninu. Nakrájené okurky a cibuli, přidáme majonézu s hořčicí, pepřem, solí a octem. Promícháme.

32 Střední škola Oselce Rybí saláty Salát s tuňákem Rybí salát s majonézou Obr.19 Obr.25

33 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Ze syrové zeleniny Kombinujeme různé druhy zeleniny s dalšími surovinami – vejce, sýry, maso, uzeniny apod. Používáme různé druhy zálivek a chuťových přísad. Salát šopský, řecký, míchaný, s olivami, mozzarelou, s ovocem…

34 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Ze syrové zeleniny Obr.24 Obr.26 Obr.32 Obr.29 Obr.35

35 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Obr.34 Obr.30 Obr.31

36 Střední škola Oselce Ovocné saláty Kombinují se různé druhy ovoce – čerstvé, kompotované, krájené, vcelku... Zálivky – citrónová, vinná, likérová, jogurtová, smetanová, šlehačka, majonéza, smetanová majonéza, ovocné šťávy, nálevy z kompotů

37 Střední škola Oselce Ovocné saláty Obr.46 Obr.33

38 Střední škola Oselce Těstovinové saláty Vařené těstoviny se kombinují s dalšími přísadami – zelenina čerstvá, sterilovaná, vařená, vejce, sýry, uzeniny, žampiony, pečené maso, ovoce... Studentský těstovinový salát - vařené těstoviny promícháme s nakrájenými vařenými vejci, sterilovanou zeleninou, krájeným salámem a cibulí. Zalijeme hořčicí rozmíchanou s olejem, octem, solí a pepřem.

39 Střední škola Oselce Těstovinový salát

40 Střední škola Oselce Vajíčkový salát Na drobné kostičky nakrájíme vařená vejce, brambory, sterilované okurky, cibuli najemno. Promícháme s majonézou ochucenou hořčicí, octem, pepřem a solí. Necháme vychladit.

41 Střední škola Oselce Vajíčkový salát Obr.28

42 Střední škola Oselce Rýžové saláty Uvařenou rýži promícháme s dalšími přísadami a spojíme zálivkou. Nejčastěji používáme zeleninu syrovou, vařenou nebo sterilovanou, vejce, sýry, maso, uzeniny, žampiony, vařené fazole, ovoce a další.

43 Střední škola Oselce Rýžové saláty Obr.37 Obr.36

44 Střední škola Oselce Luštěninové saláty Čočkový salát – čočku uvařenou bez soli promícháme s jemně krájeným zelím, paprikou a cibulí, dochutíme zálivkou ze sójové omáčky, oleje, octa, cukru soli a pepře. Mexický fazolový salát – barevné uvařené fazole promícháme s cibulí opečenou na anglické slanině, kukuřicí, feferonkou paprikou a okurkou. Zalijeme čili omáčkou s česnekem, olejem, octem, solí a cukrem.

45 Střední škola Oselce Luštěninové saláty Obr.45 Čočkový salát Fazolový salát Obr.44

46 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996 Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 pomaz%C3%A1nka-o%C5%99ez1.jpg Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 syr.jpg Obr.15 Obr.16 Obr.17

47 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr d2/Ryb%C3%AD%20sal%C3%A1t%20s%20jogurtem.jpg Obr.26 Obr.27 Obr.28 salt.htmlhttp://2.bp.blogspot.com/_v2KHN7HjTW8/Sc0im8KXabI/AAAAAAAAAlw/KWCV_k9A_nI/s400/ vaj%C3%AD%C4%8Dkosal%C3%A1t.bmp Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr GRFatngYBQ/T5tjz0xvFiI/AAAAAAAAN2U/fYdCXhxfhiQ/s320/ _57cf0c6338.jpg

48 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.37 Obr.38 Obr.39 Obr.40 Obr.41 Obr.42 Obr.43 Obr.44 Obr.45 Obr.46 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google