Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Belgie a Brusel Bc. Daniel Vančura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Belgie a Brusel Bc. Daniel Vančura."— Transkript prezentace:

1 Belgie a Brusel Bc. Daniel Vančura

2 Belgická regionální kuchyně

3 Charakteristika Výtečná kuchyně s původními národními pokrmy
Vysoká úroveň gastronomie Obohacuje se pokrmy ze sousedních zemí – Francie a Belgie Belgičané mají potěšení z dobrého jídla

4 Typické… Kvalitní maso všech druhů Minutky s bramborovými hranolky
Vaření šneci, krevety a plody moře Rozličná zelenina Ovoce – jablka, švestky, třešně, jahody

5 Původní belgické pokrmy
Kuřecí paštika Kuře Waterzoi [vaterzua] Králík na švestkách Dušená čekanka Čokoláda Pivo

6 Plody moře

7 Ryby

8 Belgické pralinky

9 Belgické pivo

10 Recepty Králík na švestkách Kuře Watezooi Crème brûlée s jahodami

11 Králík na švestkách Králík na belgický způsob kategorie: králík recept je určen pro 4 osob doba přípravy je cca x Ingredience: 1 naporcovaný králík. Použijeme-li pouze zadní část králíka, potřebujeme králíky alespoň dva. Cibule, která se váhově rovná váze masa, sůl, cierne korenie mlete – mletý pepř Příprava: Králíka naporcujeme, cibuli nastrouháme, trošku posolíme a okořeníme. V nastrouhané cibuli obalíme králičí porce a necháme několik hodin nebo i dní uležet v chladu. Potom králičí porce vybereme i s cibulkou a na rozpáleném tuku je opečeme. Podlejeme vývarem nebo vařící vodou a dusíme do měkka. Kdo chce, může ještě před podlitím posypat paprikou. Takéo je možné na závěr přidat smetanu. Dochutit solí, kořením a jinými přísadami. Doporučená příloha: knedlíky, halušky, brambory, někdo má rad rýži Původní kuchyní tohoto receptu je Belgie

12 Belgické kuře - Waterzooï de poulet
Ingredience: kuře, cibule se dvěma zapíchnutými hřebíčky, bouquet garni se 4 lístky šalvěje, 200 g řapíkatého celeru, nakrájeného na julienne, 200 g očištěného pórku (bílé části), nakráneného na julienne, 100 h mrkve nakrájené na julienne, dostatečně court-bouilon, nebo kuřecího vývaru, 100 g másla, 2 dl neušlehané šlehačky Příprava: Do ohnivzdorného hrnce na dno rozložit zeleninu, přidat sůl, pepř a bouquet garni. Na zeleninu položit kuře a vše zalít dostatečným množstvím kuřecího vývaru, aby kuře bylo potopené. Pomalinku ho vařit (poach), až je tak ze 3/4 hotové, asi 40 minut. Vyjmout kuře a naporcovat ho na 8 dílků. Vrátit ho do kastrolu a poskládat na zeleninu.Přidat na kousky nakrájené máslo a zkontrolovat vývar, aby opět pokrýval maso. Přikryté jemně dusit dalších 30 minut. Pomocí děrované naběračky vyjmout jak maso tak zeleninu a do kastrolu přidat 2 dl neušlehané šlehačky. Zredukovat na hladkou omáčku a popřípadě ji dochutit. Do hrnce navrátit jak zeleninu, tak kuřecí maso a podávat vše z kastrolu s krajíci chleba a máslem, anebo máslem potřenými topínkami P.S. Jméno této flámské speciality je Waterzooï (slovo se skládá z ¨water¨/voda + ¨ziedem¨/probublávat), nebo Waterzootje. Nekdy se přidává také strouhanka. V Ghentu se připravuje s kuřetem. Autorem receptu je Babi

13 http://slovnik.vareni.cz/ Julienne krájení zeleniny
Zelenina krájená na velmi jemné proužky Bouquet garni Francouzský výraz pro svazek koření, který se balí do mušelínu. Ochucují se jím dušená jídla nebo eintopfy. Svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný nití a vložený do nádoby. V nynější době se ale také prodávají bylinné kořenící směsi s tímto názvem. Koření seženeme mleté i drcené.

14 Court-bouillon aromatizovaná a kořeněná tekutina, do níž se přidává víno anebo ocet, a do níž se dají vařit (pocher) ryby, korýši a mušle. Vaří se 30 minut, potom se ochladí. Ryby se vkládají do chladné vody a pak uvedeny do mírného varu, zatímco korýši a mušle se vkládají do vařícího court-bouillonu. Standartní ingredience jsou : 2 l vody, 1 l bílého vína, 1/2 l octa, 20 g soli, 1 mrkev, ½ cerelové natě, 2 snítky petrželky, 1/2 cibule, 1/2 bobkového listu, 1 špetka tymiánu, 1 špetka pepře. Court-bouillon musí být propasírován a může být použit jako základ na polévku (hustá-soupe nebo vývar ze masa či zeleniny - potage).

15 Vépionská jahoda voní po pižmu je velmi jemné chuti.
Kultura a vůně jahod Vépionská jahoda voní po pižmu je velmi jemné chuti. Proto se s ní každé léto s takovou radostí setkáváme… Pěstuje se na vápenité půdě této oblasti, místní mikroklima se vyznačuje ranními mlhami, které údolí halí a chrání a dávají Wépionským jahodám tuto purpurovou barvu. Jahodový džem Crème brûlée s jahodami

16 Crème brûlée (připálený krém)
Crème brûlée s jahodami fraises (Namur - Wépion) Velmi chutná a šťavnatá variant wépionských jahod Ingredience Pro 6 osob 300 g jahod 3 žloudky 1 sáček vanilkového cukru 2 cl Grand-marnier 4 dl smetany 4 kávové lžičky tmavého cukru Omýt jahody, odstranit zelené lístky a nechat jahody dobře okapat. Rozmístit jahody na zapékací mističky a pokapat je Grand-Marnierem. Ušlehat žloudky a vanilkový cukr do bílé a hladké pěny. Lehce ušlehat smetanu a opatrně ji smíchat se žloudky. Rozdělit tuto hladkou směs na mističky. Pocukrovat je tmavým cukrem a nechat je zezlátnout minutu pod grilem. Crème brûlée je hotový, když jsou mističky na povrchu zkaramelizovány. Servírovat studené.

17 Grand Marnier Marnier Cordon Rouge 40% 0,7l 590,00 Kč (vč.DPH)
Grand Marnier Cordon Rouge - originální francouzský likér poprvé vyrobený roku 1880 Louis-Alexandrem Marnier-Lapostollem. Má jasně topazovou barvu se zlatými a jantarovými záblesky. Vyznačuje se vůní plnou pomerančových květů kombinovaných se stopou kandovaných bonbonů a toffee. Nezaměnitelná nahořklá chuť se stopou koňaku, pomerančové marmelády a lískových oříšků. Dlouhý, harmonický závěr.

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Belgie a Brusel Bc. Daniel Vančura."

Podobné prezentace


Reklamy Google