Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH"— Transkript prezentace:

1 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Made by Igor Duszek LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH Ing. Igor Duszek, PhD. OPEL C&S s r.o. Aftersales dep.

2 1. VÝZNAM LOGISTIKY ZÁSOBOVÁNÍ V OBCHODĚ S AUTOMOBILY
Made by Igor Duszek 1. VÝZNAM LOGISTIKY ZÁSOBOVÁNÍ V OBCHODĚ S AUTOMOBILY 2. METODY POUŽÍVANÉ PŘI OPTIMALIZACI HODNOTY A STRUKTURY ZÁSOB ND 3. ANALÝZA ZÁSOB ND (postup) 4. VÝSLEDKY, ZÁVĚRY 5. PRAKTICKÁ UKÁZKA

3 1. LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ Charakteristika trhu s automobily
Výrazné přiostření konkurence mezi jednotlivými automobilovými firmami v souvislosti s nadprodukcí. Nevýrazné rozdíly v kvalitě i v ceně vyráběných vozů jednotlivých automobilek. Zákazníci preferují značky automobilů s dobře zajištěným servisem a to nejen u vozidel vyšších tříd, ale i u vozidel střední a niží třídy.

4 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ Význam
Jedním z klíčových parametrů dobře fungujícího autoservisu je zvládnutá logistika zásobování ND. Funkce logistiky zásobování ND v autoservisech: Zkracuje na minimum dodací lhůty ND Zajišťuje pokrytí poptávky po ND, tedy je zdrojem materiálu pro opravy a přes-pultový prodej ND Vyrovnává nerovnoměrnosti a sezónnosti v dodávkách ND a v poptávce ND Zajišťuje plynulost oprav a omezuje náhlé prostoje vzniklé při opravách Zkracuje termíny oprav aj.

5 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ (distrib. síť)
Tradiční pojetí materiálových toků v zásobování ND

6 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ (informační síť)
Tradiční pojetí informačních toků v zásobování ND

7 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ (distrib. síť)
Moderní pojetí materiálových toků v zásobování ND

8 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ (informační síť)
Moderní pojetí informačních toků v zásobování ND

9 LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ Způsoby objednávání ND: 1. Skladové objednávky
Made by Igor Duszek LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ Způsoby objednávání ND: 1. Skladové objednávky Slouží hlavně k doplnění skladu autoservisu. Objednávaní 1x týdně až 1x měsíčně, dodací lhůty 14 dní až měsíc, položkově neomezeny. 2. Expresní objednávky Slouží hlavně k objednání méně obrátkových ND, které autoservis nutně potřebuje, tj. při garančních opravách nebo pro problematické případy. Posílají se každý den. Dodací lhůty jsou 1 až 3 dny (myšleno od výrobce). Počet položek je omezen (5-50 položek) a jsou zde cenové příplatky. 3. Pomocné objednávky Jsou výhodné v případě, že je ND nutné dodat rychle (do několika hodin), tak je možné kontaktovat ostatní autoservisy, jestli nemají ND na skladě. Pro efektivní použití tohoto způsobu je nutné informační propojení skladů jednotlivých autoservisů. Tím se vytvoří virtuální sklad o obrovské kapacitě. (Ve frimě OPEL C&S je již úspěšně nasazen systém Parts Locator).

10 2. METODY Běžné statistické metody (aritmet. prům. apod.)
Made by Igor Duszek 2. METODY Pro efektivní řízení zásob se využívají: Běžné statistické metody (aritmet. prům. apod.) Kritérium pro zavedení položky na sklad ABC analýza Modely pro řízení zásob ND Komplexní metoda pro určení optimální hodnoty a struktury zásob ND, aj.

11 Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns)
Made by Igor Duszek Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns) Výpočet nákladů vzniklých v příp., že položka není skladována (Nnpol): Nnpol = Nddpol + Noppol + Nppol + Zzpol Kde jsou: Nddpol - Náklady na dodatečnou dodávku připadající na položku; Noppol - Náklady na odstavnou plochu připadjící na položku; Nppol - Náklady na pojistné připadající na položku; Zzpol - Ztráta zákazníka připadající na položku.

12 Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns)
Made by Igor Duszek Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns) Výpočet nákladů na skladování položky (Nspol): Nspol = Npspol + Úupol + Nepol + Nupol + Nmpol + Nnzpol Kde jsou: Npspol - Náklady na pronájem skladu připadající na položku; Úupol - Úrok z úvěru připadající na položku; Nepol - Náklady na energii připadající na položku; Nupol - Náklady na údržbu připadající na položku; Nmpol - Náklady mzdové připadající na položku; Nnzpol - Riziko vzniku neprodejných zásob připadající na položku.

13 Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns)
Made by Igor Duszek Kritérium pro zavedení položky na sklad (Kzpns) Situace 1: Nnpol > Nspol V této situaci je výhodné skladovat položku. Situace 2: Nnpol <= Nspol V této situaci je výhodné neskladovat položku.

14 Made by Igor Duszek ABC analýza

15 Made by Igor Duszek ABC analýza Kategorii A tvoří relativně malá skupina položek ( %) s vysokým podílem na tržbách nebo odbraném množství (80%). Kategorii B tvoří početnější skupina položek (cca %) s nižším podílem na tržbách nebo odebraném množství (15%). Kategorie C obsahuje zbývající položky (cca %) s nízkým podílem na tržbách nebo s nízkým odebraným množstvím.

16 Modely řízení zásob ND:
Pro nezávislou poptávku (tento typ poptávky převažuje v autoservisech) se v praxi používají převážně tzv. „s“ modely, tedy modely s pevným časovým okamžikem objednávání (s,Q; s,S; s,T), kdy je výše zásoby testována periodicky, nebo se u některých položek používá jednoduchý model 2 zásobníků.

17 Made by Igor Duszek Model s,Q

18 Made by Igor Duszek Model s,S

19 Made by Igor Duszek Model s,s (s,T)

20 Made by Igor Duszek Model 2 zásobníků (2z)

21 Komplexní metoda určení optim. struktury a hodnoty zásob:
Made by Igor Duszek Komplexní metoda určení optim. struktury a hodnoty zásob: 1. Aplikace kritéria pro zavedení položky na sklad (Kzpns). Provede se rozhodnutí, zda danou položku skladovat nebo neskladovat. 2. Aplikace dvojité analýzy ABC u skladovaných položek a ND se rozdělí do kategorií A1, B1, C1 podle poptávaného množství daného náhradního dílu a do kategorií A2, B2, C2 podle ročního obratu odebraných ND. 3. Volba vhodného modelu řízení zásob z tabulky modelů. Na základě výsledků analýz ABC se provede výběr vhodného modelu řízení zásob pro jednotlivé skladované položky. 4. U skladovaných položek se stanoví minimální limity pro objednání (s) včetně pojistné zásoby, dále horní meze zásob (S) a velikosti objednávek (Q). U skladovaných položek se také provádí výpočet sezónních koeficientů (nejčastěji pro kvartál).

22 Tabulka modelů řízení zásob podle dvojité ABC analýzy:
Made by Igor Duszek Tabulka modelů řízení zásob podle dvojité ABC analýzy:

23 Postup analýzy a optimalizace zásob ND:
Made by Igor Duszek 3. ANALÝZA ZÁSOB ND Postup analýzy a optimalizace zásob ND: 1. Zpracování vstupních údajů: Základními vstupními údaji pro analýzu zásob ND jsou: Aktuální stav skladu autoservisu, který je zpracován ve formě souboru. Výdeje ND za uplynulé ucelené časové období (nejlépe 1 rok), které jsou zpracovány ve formě souboru.

24 Postup analýzy a optimalizace zásob ND:
Made by Igor Duszek Postup analýzy a optimalizace zásob ND: 2. Určení optimální struktury a množství zásob: (Aplikace komplexní metody pro určení optimální struktury a hodnoty zásob) Určit, které položky skladovat. U skladovaných položek zvolit vhodný model řízení zásob, stanovit limit pro doobjednávání včetně pojistné zásoby , maximální (cílovou) úroveň zásob, stanovit objednací množství a případně stanovit sezónní koeficinety pro jednotlivé kvartály. Určit doplňující objednávku (množství, strukturu evidenčních čísel a celkovou hodnotu), kterou je třeba doplnit aktuální sklad autoservisu.

25 Postup analýzy a optimalizace zásob ND:
Made by Igor Duszek Postup analýzy a optimalizace zásob ND: 3. Zjištění podílu ležáků a neefektivních položek: Zjistit množství, strukturu a celkovou hodnotu ležáků, tj. položek, které jsou v aktuálním skladu autoservisu a mají nulovou hodnotu výdejů za poslední rok. Zjistit množství, strukturu a celkovou hodnotu neefektivních položek, tj. takových položek, které jsou v aktuálním skladu autoservisu a mají hodnotu výdejů za poslední rok menší než čtyři kusy a položek, které aktuální zásobu větší, než je optimální maximální zásoba nebo je jich na skladě je větší počet, než jsou výdeje za poslední rok.

26 Made by Igor Duszek 4. VÝSLEDKY, ZÁVĚRY Vysoký podíl ležáků a naopak nedostatečné množství obrátkových položek na skladech signalizuje chyby v řízení zásob. Tyto chyby se podílejí mimo jiné na: Nepřijatelně vysoké vázanosti (až umrtvení) kapitálu v zásobách, Nárůstu dopravních nákladů (nepřiměřené využívání expresních objednávek), Zvětšování časových prostojů při opravách, Zvyšování rizika ztráty zákazníka z důvodu nedostatku ND.

27 Made by Igor Duszek VÝSLEDKY, ZÁVĚRY Je nutné důkladně zaškolit skladové pracovníky v problematice analýzy a optimalizace zásob ND. Je nutné zavést prvky analýzy a optimalizace zásob ND do počítačových programů pro řízení skladu a pro objednávání ND.

28 5. PRAKTICKÁ UKÁZKA Systém pro analýzu zásob ND vypracovaný v programu Microsoft Excel Cvičení – Optimalizace struktury zásob ND


Stáhnout ppt "LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH"

Podobné prezentace


Reklamy Google