Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DVEŘE Pozemní stavitelství III E - learning prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DVEŘE Pozemní stavitelství III E - learning prezentace"— Transkript prezentace:

1 DVEŘE Pozemní stavitelství III E - learning prezentace
CZ / /0326

2 Dveře- názvosloví DVEŘNÍ OTVOR OSTĚNÍ…
NADPRAŽÍ, PRÁH, PŘEKLAD,NADSVĚTLÍK,ZÁRUBEŇ DVEŘNÍ KŘÍDLO DVEŘNÍ RÁM, VÝPLŇ, VLYS, KŘÍDLA HLADKÉ, RÁMOVÉ, LAŤOVÉ, CELOSKLENĚNÉ, DVEŘE OTVÍRAVÉ, OTOČNÉ, POSUVNÉ, Vzdušné clony KOVÁNÍ, KLIKA, ZÁMEK, ZÁVĚS, PETLICE, BEZPEČNOSTNÍ KOVÁNÍ, ZÁMKY, ELEKTRICKÉ .

3 Dveře Dveře jsou určeny pro uzavření některého z prostor vymezených stěnami. V našem případě se jedná o vchodové dveře, nebo dveře v zádveří vstupů. Každé takové dveře mají zárubeň a jedno nebo více křídel. Zárubeň slouží k upevnění dveří do konstrukce stěn a zůstává pevná.Otvírají se pouze křídla. Zárubně se podle zpracování dřeva se dělí na : Zárubně tesařské – nehoblované, které se následně opatří dřevěným obkladem. Zárubně truhlářské hoblované typu fošnové, rámové, obloukové. Zárubně plastové a kovové jsou popsány zvlášť v příslušné části řemesla

4 Otvírání dveří Otvírání dveří se rozděluje podle toho na které straně jsou umístěny závěsy (na pravé nebo levé). Dveře vstupní můžeme otvírat ven nebo dovnitř. U obytných budov se dveře převážně otvírají dovnitř, u veřejných budov se otvírání řídí požadavkem bezpečnosti na hladký únik do volného prostoru. Dveře můžeme mít také posuvné a karuselové, automatické Vnější dveře bývají z dřeva borového, modřínového nebo dubového. Domovní dveře by měly být řešeny podle fasády, jako důstojný vstup do budovy. Proto je vhodné aby vstupní dveře nebyly užší než 1,4m a jejich výška nebyla menší než 2,4m.

5 Vnitřní otvíravé dveře
VYPINAČ POKUD JSOU VIDITELNÉ NA LEVÉ STRANĚ ZÁVĚSY LEVÉ DVEŘE Vypinač elektro napravo, závěsy dveří nalevo – levé dveře

6 Funkce dveří Dveře jsou hlavním vstupním článkem interiéru.
Zabraňují nežádoucí komunikaci mezi místnostmi. Brání nežádoucímu proudění vzduchu,par i kouře. Izolují sousední prostory od pronikání hluku a tepla. Slouží pro spolehlivé uzavření a ochranu vnitřního prostoru. Konstrukce dveří vychází z potřeb a z funkcí jednotlivých částí stavby. Křídla dveří se obvykle vyrábí ze dřevěných, plastových a kovových prvků. Zárubně bývají kovové, dřevěné nebo plastové Kování dveří zahrnuje závěsy, zámky a kliky v provedení normální, nebo bezpečnostní.

7 TESAŘSKÉ SPOJE ČEPOVÁNÍ PLÁTOVÁNÍ KAMPOVÁNÍ

8 TESAŘ 1 čepy a přeplátování

9 TESAŘ 2 - čepování

10 TESAŘ 3 - čep a drážka

11 TRUHLÁŘ 1

12 TRUHLÁŘ 2

13 TRUHLÁŘ 3

14 Laťové dveře

15 Laťové dveře

16 Kotvení stěny

17 Konstrukce rámových dveří
Zárubeň Klika Nadpraží Spodní část rámu

18 Konstrukce rámových dveří
poutec výplň zárubeň

19 Konstrukce rámových dveří půdorys
Dveřní křídlo Deštění (obklad)

20 Tradiční konstrukce rámových dveří

21 Konstrukce plných dveří

22 Dveřní výplně

23 Jednokřídlové prosklené dveře

24 Prosklené stěny s plnými dveřmi
Uvedené stěny je vhodné vždy řešit jako jednu komplexní dodávku.

25 Nadsvětlíky se vstupními stěnami a plnými dveřmi
Uvedené stěny je vhodné vždy řešit jako jednu komplexní dodávku.

26

27 Zárubně obložkové

28 Obložková zárubeň a křídlo dveří

29 Modernizace plechové zárubně pomocí obložkové zárubně
DVEŘNÍ KŘÍDLO PLECHOVÁ Z, PANEL OBLOŽKOVÁ ZÁRUBEŇ

30 Závěsy

31 Závěsy skryté ve dveřích
čep

32 Těsnění u podlahy

33 Těsnění dveřních křídel

34 Ochranné lišty dveří

35 Zámky, štítky a kliky

36 Posuvné dveře Posuvné dveře jsou druhé nejčastěji používané dveře. Posouváním dveřních křídel šetříme prostor, dveře zajíždějí do připravené mezery ve stěně nebo do prostoru před stěnu. Dveře jsou zavěšeny nebo se pohybují po kolejničkách ve spodní části. Posouvání je vhodné pro různé atomatické systémy. Utěsnění a údržba dveří bývá složitější.

37 Posuvné dveře

38 Varianty posuvných dveří

39 Závěs posuvných dveří

40 Posuvné dveře

41 Posuvné dveře

42 Chodba s posuvnými dveřmi je prostornější
Posuvné otvírání dveří nebrání komunikaci v chodbách úřadů a továren. Zasklené stěny lépe vyhovují při orientaci ve složitém prostoru . Osvětlení a čidla nad dveřmi slouží k rychlému přečtení struktury místností. Bezbariérová komunikace je nutností pro bezpečný provoz zařízení

43 Skládací dveře Skládací dveře používáme v případě potřeby krátkodobého rozšíření dvou sousedních místností. Proto jsou zde téměř vyloučeny prahy a těsnění se zajišťuje kartáčky ve spodní části křídel. Tyto dveře souvisí s interiérem místností, proto je vhodné volit jejich vzhled podle jeho vybavení.

44 Skládací dveře

45 Skládané balkónové dveře na terasu
Historická budova s plastovými okny Bezbariérový vstup Skládací dveře

46 Práh u balkónových dveří je problémem.

47 Vstupní dveře Při vstupu do objektu je první pohled na vstupní část nejdůležitější. Prezentace zařízení musí být úplná. Nesmí chybět zádveří pro izolaci vnitřních prostor od šíření hluku a úniku tepla, nesmí chybět čistící zóny, způsoby otvírání musí být čitelné, osvětlení nevtíravé a bezpečnost nechtěného proniknutí do vnitřního prostoru na odpovídající úrovni.

48 Vstupní dveře Kombinace dřevěných dvoukřídlových s posuvnými celoskleněnými dveřmi.

49 Vstupní dveře do vytápěného prostoru vždy se zádveřím
Zádveří nebývá vytápěno proto je nutno izolovat stěny i vnitřní křídla. Zádveří může vytvářet i vzduchová clona. V zádveří je vhodné začínat s čistící zónou a s bezbariérovým prostředím.

50 Bezbariérový vstup do ateliéru složený z dřevěných zárubní a skleněných křídel.
Celoskleněná stěny s dveřmi může spojovat a dotvářet interiér rozdělených místností

51 Popis dveří PROVEDENÍ OTVÍRÁNÍ PRÁH ZÁRUBEŇ KŘÍDLA ZÁMEK DŘEVO/PLAST
KOV/SKLO OTVÍRÁNÍ PRAVÉ/LEVÉ PRÁH DŘEVĚNÝ/PLASTOVÝ BEZ PRAHU S TĚSNĚNÍM………… ZÁRUBEŇ DŘEVĚNÁ/ PLASTOVÁ OCELOVÁ/ HLINÍKOVÁ KŘÍDLA OCELOVÁ/HLINÍKOVÁ ZÁMEK OBYČEJNÝ/ DOZICKÝ BEZPEČNOSTNÍ/ OSTATNÍ

52 Lepení nekonečných dřevěných profilů

53 Lepení nekonečných dřevěných profilů

54 Plastové dveře Plastová okna a dveře
Plastové výrobky oken a dveří jsou založeny na plastových profilech, které se upravují na míru podle poptávky objednatele. Polvinylchlorid používaný pro konstrukce oken a dveří existuje v několika verzích, které se liší svým složením i způsobem výroby. OD profilů z PVC se očekává , že budou po dobu své životnosti spolehlivě odolávat rozdílům venkovního a vnitřního prostředí. Povrch profilů bude barevně stálý, tvarově stálý s neměnnými vlastnostmi k prostupu tepla a zvuku. Životnost profilů by neměla být kratší než 30 let a materiál by měl být recyklovatelný. ) Plastové profily jsou materiál tyčového charakteru a vzhledem ke své délce, která činí obvykle m, se dodávají na speciálních paletách. Pro okenní rámy se zpravidla používají pětikomorové profily. Tyče se krátí na potřebnou délku, při sestavování se vloží dovnitř vyztužení z ocelových profilů a celé rámy se v rozích svaří. Obvykle rozměrově největší komora slouží pro umístění žárově pozinkované ocelové výztuhy, menší komory v plastovém profilu mají funkci tepelné a zvukové izolace. Komory tvoří uvnitř profilu labyrint pro odvodnění bez nebezpečí proniknutí vody k ocelové výztuži a její následné koroze. Ocelové výztuhy tvoří konstrukční jádro plastového okna. Nejčastěji se jedná o ocelový U profil žárově pozinkovaný s tloušťkou stěny 1,5-3mm. Hodnota součinitele prostupu tepla Uf se u profilů pohybuje okolo 1,4 W/(m2K) . Pokud dojde k vyplnění profilu izolační pěnou, je možno počítat sUf = 1 W/(m2K) U konstrukcí z profilu PVC–u je nutné počítat s jeho délkovou roztažností Δl= 0,08mm/(mK). Pokud dojde k osazení dvoumetrového okna při 10 oC musí se počítat v zimě se zmenšením velikosti o 4 - 5mm a v létě na osluněné fasádě s prodloužením o mm.

55 Plastové dveře Základní barvou profilů je barva bílá ale je možné na uvedený povrch naválcovat tenkou fólii podle požadavku objednatele . Pod pojmem profilový systém si lze představit jakousi „stavebnici“ složenou z pestré škály rámových a křídlových profilů, sloupků, příček, lišt a různých doplňkových profilů jejichž vzájemnou kombinací lze vyrobit okno nebo dveře s požadovanými vlastnostmi. (viz animace 2) Pro otvírání jsou okna opatřena celo obvodovým kováním, které má několik uzavíracích bodů. Kování je ocelové s antikorozní úpravou zapuštěné do drážky profilu křídla. Základní provedení podle polohy olivy umožňuje křídla otevírat nebo sklápět. Uzavírání oken může být upraveno pro mikroventilaci. Těsnění mezi rámy tvoří gumový profil, který je vložen do drážek v profilu křídla a zasklívacích lišt. Ke každému výrobku je možno připojit odpovídající doplňky jako jsou žaluzie, rolety, sítě proti hmyzu, vnitřní a venkovní parapety. Příklad vlastností oken naleznete na internetu v uvedené podobě: Okno, dveře balkónové a vchodové, prosklená stěna, parapet, žaluzie z pětikomorových plastových profilů VEKA s výztuhami z pozinkovaného plechu s izolačním dvojsklem jedno-, dvou- nebo vícekřídlové; otevíravé, sklápěcí, posuvné a sklápěcí, L, P, pravoúhlé, obloukové (min. ø 850 mm), zkosené, s nadsvětlíkem, kování ROTO, rozměry křídla v mm: min. 360 × 440, max. 1500 × 1500, zalomení stěn 90 nebo 135°, součinitel prostupu tepla 1,5 až 2,6 W./m2.K1, koeficient zvukové průzvučnosti 36 až 44 dB, barva: zelená, hnědá, modrá, červená, žlutá, šedá, 3 druhy imitace dřeva. Záruční doba 5 let.

56 Prezentace dveří Vám děkuje za pozornost.
Zadání : Pro bližší seznámení s konstrukcí dveří bude vhodné, aby jste v rámci cvičení popsali všechny dveře, které jste otevřeli při cestě na přednášku.

57 Bezpečnostní závory


Stáhnout ppt "DVEŘE Pozemní stavitelství III E - learning prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google