Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závislost na internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závislost na internetu"— Transkript prezentace:

1 Závislost na internetu
Hana Prečanová UČO

2 Nejprve začněme něčím na odlehčení:
Jak se projevuje závislost na internetu? - líbáte domácí stránku své dívky - v noci se vám zdají sny v HTML - při vypínání modemu máte podobně nepříjemný pocit, jako kdybyste dostávali kopačky - účet za telefon vám chodí v krabici - děláte domácí úkoly v HTML a učiteli dáte URL - všichni vaši přátelé mají ve jméně zavináč - nevíte, jakého pohlaví jsou vaši nejbližší přátelé, protože mají neutrální přezdívky a vás nikdy nenapadlo se jich zeptat - dívka, kterou jste naposled sbalil, byla jenom jpeg - smějete a přitom dáváte hlavu vodorovně - divíte se, jak si váš provider může vůbec dovolit 200 provolaných hodin za měsíc nazvat „neomezený přístup“ - vyjdete ze svého pokoje do předsíně a zjistíte, že se rodiče přestěhovali a vy vůbec nevíte, kdy se to stalo - vrazíte autem do svodidel a první, co uděláte je, že hledáte tlačítko „back“

3 A teď trochu vážněji… Pokud si myslíte, že závislost na internetu neexistuje, tak jste na omylu. Stejně jako existuje závislost na alkoholu, cigaretách, sexu, cvičení, existuje také závislost na internetu. Závislost lze poznat podle několika symptomů: a) důležitost - příslušná aktivita se stává nejdůležitější v životě, dominuje myšlení, pocitům, chování. A pokud se právě své závislosti závislý nevěnuje, přemýšlí alespoň, kdy se oné činnosti bude věnovat příště. b) změna nálady - pokud činnost, na níž jsme závislí, právě nevykonáváme, nejsme schopni se řádně soustředit. c) zvyšování tolerance - tolerance na určitou činnost se zvyšuje, tzn. např. že musíme hrát počítačové hry čím dál víc, aby nás to těšilo a dostavil se příslušný efekt. d) abstinenční příznaky - po přerušení činnosti, na níž jsme závislí se dostavují nepříjemné psychické, či fyzické pocity e) konflikt - dochází ke konfliktu mezi naší závislostí a okolním světem - rodinou, zájmy, prací, školou apod. f) recidivy - opětovné návraty do dřívějších stavů, tzn. že se při dalším kontaktu s předmětem naší závislostí dostaneme do již jednou zažívaného stavu podstatně rychleji než při prvním kontaktu.

4 A teď trochu vážněji… A jak vlastně vypadá takový „závislák“ na internetu? Člověk závislý na internetu tráví „surfováním“ obrovské množství času, na internetu si hledá nové přátele, baví se, hraje hry, používá chaty (na pokecání, seznamky i erotické). Vědci na základě různých průzkumů došli k tomu, že k závislosti na internet jsou náchylnější lidé, kteří jsou osamělí a mají problémy s navázáním kontaktů v běžném životě, i když nejde o pravidlo a mohou zde být výjimky. Z jedné studie vyplývá, že internetu využívají pro navázání kontaktu s opačným pohlavím často lidé, kteří jsou nějakým způsobem fyzicky handicapováni (lidé nepřitažliví, postižení…), a to samozřejmě proto, že komunikace neprobíhá z očí do očí, ale textově. Pro tyto osoby je důležité také to, že na internetu mohou skrýt svou identitu a vydávat se za někoho jiného.

5 I takhle se může projevit závislost

6 A teď trochu vážněji… Případ závislosti na internetu dokazuje i následující příběhy: Soud v jihopolském Krakově nařídil léčbu ženě, matce čtyř dětí, která byla závislá na internetu. Soud třiatřicetileté ženě odebral děti a svěřil je do ústavní péče, jejich matce pak nařídil psychiatrickou terapii. Žena podle sociálního kurátora sice pobírala příspěvky na děti a alimenty, ale o děti se nestarala. Neplatila prý žádné účty, kromě poplatku za připojení k internetu. Žena své jednání zdůvodňovala tím, že po rozchodu s partnerem upadla do depresí, které jí pomáhali zvládnout jen její internetoví známí na diskusních serverech. „Když se se mnou rozešla přítelkyně, začal jsem chatovat. Na chatu jsem našel plno lidí, co jsou na tom podobně. Postupně jsem ale byl více na chatu než v reálu. Nechaly mě kvůli tomu dvě holky,“ vyprávěl své zkušenosti s tím, co umí chat, dvacetiletý David z Prahy. „Když jsem nastoupil na vysokou školu, tak jsem na strahovských kolejích začal hrát Counter Strike. Nevím jak se mi to povedlo, ale úplně jsem díky tomu přestal chodit do školy a rozešla se se mnou přítelkyně, se kterou jsem chodil pět let. Po roce na koleji jsem musel strojní fakultu předčasně opustit. Paradoxně mě vyhazov ze školy dostal zpátky do normálního života,“ říká bývalý hráč závislý na online hraní Josef.

7 A na závěr malý testík: Myslíte si, že nejste závislí na internetu? Odpovězte si tedy pravdivě na několik následujících otázek. Pokud odpovíte alespoň na 3 otázky ANO, měli byste se nad vztahem k internetu zamyslet. Pokud překročíte 7 kladných otázek, navštivte psychologa! - Nejste-li zrovna on-line, přemýšlíte, co budete dělat příště, až budete? - Je internet ve vašem hodnotovém žebříčku na jednom z prvních třech míst? - Zhorší se vám nálada po tom, co se musíte odpojit od internetu? - Zdá se vám, že se hůř soustředíte, nejste-li on-line? - Nezdá se vám po odpojení od internetu svět značně neskutečný? - Trávíte na internetu stále větší množství času? (z jiných, než pracovních povinností) - Potřebujete na internetu stále více času, aby jste dosáhl toho, co chcete? - Máte nepříjemné psychické, či fyzické pocity po tom, co se odpojíte? - Chtěl jste snížit čas, který trávíte na on-line, ale nepodařilo se to. - Myslíte, že se kvůli internetu vídáte méně s přáteli? - Přes nějaké problémy, které jste měl kvůli používání internetu, jste on-line v nezmenšené míře? - Omezil jste kvůli internetu nějaké své zájmy - sportovní, kulturní, rekreační. - Měl jste kvůli internetu potíže s vykonáváním svých pracovních, rodinných, či školních povinností?

8 A co takováhle závislost?
Konec


Stáhnout ppt "Závislost na internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google