Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kurz vodní turistiky doplňující informace k bezpečnosti provozu aj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kurz vodní turistiky doplňující informace k bezpečnosti provozu aj."— Transkript prezentace:

1 Kurz vodní turistiky doplňující informace k bezpečnosti provozu aj.
Povinný předmět Počet kb: 2 Identifikační kód: Hodinová dotace: 0/3 Semestr: letní Forma výuky: kurzovní Vyučující: PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.

2 Cíl: Cílem kurzu je seznámit posluchače se základy jízdy na kanoi, kajaku a případně surfu, v případě prvních dvou také s možnostmi provozování vodní turistiky na vodních tocích různé obtížnosti. Vedle toho se předpokládá u posluchačů vytvoření řady dovedností nutných pro ovládání lodě v proudu a znalostí čtení vody s tím spojených. Cílem výuky je rovněž vytvořit podmínky pro osvojování takových dovedností, které lze považovat za nutné pro zdárnou realizaci podobně zaměřené výuky u skupin dětí a mládeže.

3 Obsah: Obsahem výuky jsou především praktické činnosti, které se orientují na osvojování pohybových dovedností spojených s ovládáním plavidla na proudící vodě. Důraz je kladen na bezpečné ovládání kanoe, kajaku event, dalších dostupných plavidel tak, aby posluchač zvládl nejen sjetí obvyklých turistických českých toků, ale i základy sportovní jízdy. Vedle toho jsou posluchačům předávány další i teoretické poznatky o bezpečnosti pobytu na vodních tocích, materiálním vybavení, organizaci družstev apod.  

4 Téma přednášek, seminářů a praktických cvičení:
1.      Jízda na řece, nebezpečí při vodní turistice a pravidla bezpečnosti 2.      Charakter vodního toku, čtení vody, technika jízdy na plavidlech Jízda po proudu Přejezd pod propustí Změny směrů jízdy Ovládání lodě v jezech Výjezd z proudu Nájezd do proudu Záchrana pozn. průběh kurzu je závislý na momentálních podmínkách (zejména stavu vody) 

5 Zápočtové požadavky: kanoe - otočení kanoe po proudu při vjezdu šikmo proti proudu mezi "kozy", vyjetí z proudu - z obou stran (dvojice). kajak - oboustranný přejezd proudu pod propustí, ukončení závěsem nebo odtlačením obloukovým kontrem. kanoe - oboustranný přejezd proudu pod propustí (dvojice) kajak - otočení kajaku při jízdě proti proudu za pomoci závěsu - vyjetí z proudu pomocí závěsu a opětné najetí z druhé strany (2 krát). Pozn.: při jízdě na kanoi může absolvovat jeden kanoista zápočtovou jízdu se svým kolegou a max. jedním dalším partnerem. Hodnocení: podle škály Kurz je nutno opakovat nebo splnit dodatečně zápočtové jízdy v případě, že posluchač z celého kurzu obdržel 2 krát známku "4" nebo jednu čtyřku, aniž by tato byla „nahrazena“ jedničkou . Jednu 4 je možné eliminovat „1“ v jiné disciplíně.  

6 Literatura: BÍLÝ, M., KRAČMAR, B. NOVOTNÝ, P. Kanoistika. 1. vyd. Praha : GRADA, 2001, 132 s. ISBN DOLEŽAL, T. a kol. Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha : UK, 1991, 81 s. KRAČMAR, Bronislav. Základy jízdy na kanoi. Těl. Vých. Sport Mlád. 1995, č. 5. s Vodácký průvodce nebo mapy příslušných toků.

7 Ubytování a stravování
Ubytování: nejlépe po dvou ve vlastních stanech. Ubytování je zajištěno na tábořištích a campech s různým vybavením (někde teplá voda, sprchy) Stravování: vaří se na vlastních nebo ve skladu vypůjčených vařičích (musíte si zajistit u p. skladníka) V některých případech v restauraci, někdy se dostanete k teplému jídlu až večer v campu. První nákup potravin bude zřejmě možný až po dvou dnech na kurzu. Doporučujeme trvanlivé druhy potravin a jejich výběr přizpůsobit náročnému zaměstnání. O dalším nákupu budete informováni podle programu kurzu. 

8 Bezpečnost především!!! Bezpodmínečně požadujeme:
boty do vody dobře chránící nohu (žádné pantofle nebo sandále – odřené nohy - nárty) šusťákovou nebo jinou soupravu chránící tělo před odřením – ještě lépe neoprén přílbu s řemínkem záchrannou vestu – můžete nafasovat u ved. kurzu v den brigády igelitovou tašku na úvazy a houbu na vytírání lodí (dvojice) průkaz totožnosti a kartu pojištěnce, index, prostředky na stravu

9 Další doporučovaný materiál
mastný krém (indulona, opalovací krém aj.), dezinfekční prostředek kanystr (pro skupinu) nebo láhev na vodu, vařič s bombou na vaření, některé kuchyňské potřeby teplé oblečení, ponožky, čepice, teplé pevné boty, pláštěnka, plavky, nůž, samozřejmostí je spací pytel, stan a podložka, místo tašek a batohů doporučujeme lodní pytel (sklad KTV) brýle, prádelní šňůra, sportpáska,

10 Opatrnost !!! Tábořiště se stany a dalším materiálem bývá v době nepřítomnosti svěřeno do péče pověřené služby. Na dosud bezpečných tábořištích službu neponecháváme. Žádné cenné věci s sebou!!! Pojištění: posluchačům doporučuji vyřídit si ind. úrazové pojištění, dopravovaný materiál je ze strany dopravce pojištěn.

11 Bezpečnost na řekách Osobní příprava a odpovědnost
Objektivní rizika z pobytu v proudící až divoké vodě Příprava lodě a vybavení Příprava skupiny a zodpovědnost každého účastníka

12 Osobní příprava a odpovědnost
Jsi dobrým plavcem s dobrou orientací? Jsi dobře oblečen a máš odpovídající vestu? Helma OK? Sezení v lodi bezpečné – můžeš ji opustit, pokud je to nutné? Nesmí se ti vymknout z ruky ovládání lodě

13 Objektivní rizika z pobytu v proudící až divoké vodě
Vysoký vodní stav Chladná voda a počasí Překážky (stromy, pilíře, podemleté skály, traverzy), stavby na řekách, stupně aj. Nejezdit sám Fyzická a psychická kondice Zvládnutí sebezáchrany, Péče o vybavení

14 Příprava lodě a vybavení
Nové vybavení zkoušej ve známém terénu Kontrola vždy před začátkem akce Kontrola vzduchových vaků apod. Volba pádla, krycí zástěry, vybavení házecím pytlíkem a lany U raftů obvodové lano Optimální zatížení plavidla

15 Příprava skupiny a zodpovědnost každého účastníka
Příprava sjezdu se dělá společně Každý by měl znát podmínky na řece Vybavení skupiny odpovídá úseku řeky Skupina musí jet pohromadě, vzájemná vizuální kontrola, první jezdec dodržuje stejné tempo Trasa se vybírá pro všechny jezdce Pozor na alkohol, drogy aj.

16 Pravidla pro záchranu Plaveš-li, drž se konce lodě proti proudu.
Jsi-li OK, hned kontroluj kolegu, teprve pak „zachraňuj“ loď a pádla. V mělké vodě a tam, kde jsou kameny, plav se zdviženýma nohama napřed a na zádech. V hluboké a obtížné vodě se sbal do klubíčka a v bezpečném místě nasaď k „úniku“. Chytneš-li loď, nech ji „vyvlát“. Zvaž optimální možnost použití záchranných technik – nevaž se k lanu, které Tě může ohrozit.

17 Proudění vody

18 Natáčení lodě

19 Proudění vody kolem překážek

20 Břicho lodě směrem k proudu

21 Vodácké vybavení Lodě, pádla, krycí deky či zástěry, lana a ostatní vybavení sloužící k jízdě na vodě. Používají kánoe, kajaky, nafukovací a skládací plavidla, pramice. Podle původu určení členíme lodě na rychlostní, slalomové a sjezdové. Oproti závodní slalomové lodi je turistická loď poněkud vyšší, aby měla vyšší výtlak a tím i nosnost. Nízká konstrukce špičky a zádi závodní lodi umožňuje naopak podjíždět brankové tyče podmáčknutím a zatopením špičky, respektive zádi. Tvar lodě se ukazuje jako rozhodující pro určení hydrodynamických vlastností. U každé lodě hodnotíme základní hydrodynamické vlastnosti: rychlost, obratnost a stabilitu, které si často navzájem odporují. Delší a užší loď - rychlejší, méně obratná a méně stabilní. Loď kratší a širší je obratnější a stabilnější, ale méně rychlá. Tvar lodě, který tyto vlastnosti výrazně ovlivňuje, je daný délkou, šířkou, podélným a příčným profilem. Jednotlivé druhy lodí označujeme: C1 kánoe pro jednotlivce, C2 kánoe pro dvojici, C3 3 a více, kánoe pro trojici a více, T2, T3, atd. turistická loď s otevřenou palubou, K1 kajak pro jednotlivce, K2 kajak pro dvojici, F1, F2 skládací, nafukovací loď pro jednotlivce, dvojici, Pramice pramice, R2, R4, R6 nafukovací raftové čluny.

22 Kanoe

23 Kajaky

24 Zápočty: traverz - přejezd

25 Traverz - kanoe

26 Zápočty: telemark (otočení)


Stáhnout ppt "Kurz vodní turistiky doplňující informace k bezpečnosti provozu aj."

Podobné prezentace


Reklamy Google