Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODPAD JAKO SUROVINA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODPAD JAKO SUROVINA."— Transkript prezentace:

1 ODPAD JAKO SUROVINA

2 Úvod Jsme studenti kvinty, sexty a 1.A jičínského Lepařova gymnázia
Co nás spojuje? Zájem o ekologii, touha udělat něco dobrého a užitečného, snaha měnit věci k lepšímu, soutěživost…. A od listopadu 2006 také soutěž Odpad jako surovina!

3 Ekotým 1 Dozor: Soutěžící: Vojtěch Drahoňovský Hana Hendrychová
Marek Sytný Marek Šoltys Barbora Paličková Miroslava Hakenová Lenka Bílková

4 Ekotým 2 Dozor: Soutěžící: Vojtěch Drahoňovský Hana Hendrychová
Eliška Macounová Eliška Kapounová Vlaďka Vondráčková Renata Tylová Jakub Kaska

5 Jak to všechno začalo a pokračovalo…
O soutěži Odpad jako surovina jsme se dozvěděli koncem listopadu 2006 od paní profesorky Hendrychové. Brzy na to jsme se poprvé setkali s Vojtou Drahoňovským - povídali jsme si o tom, proč jsme se do soutěže vlastně přihlásili, čeho chceme dosáhnout, co očekáváme…. Schůzky se staly tradicí ve středu odpoledne, navíc jsme k nim podle potřeby přidávali další. Když bylo hodně práce, scházeli jsme se každý den, někdy i dvakrát denně! Školní studovna pro nás byla příjemným a praktickým místem – několik počítačů s internetem, navíc jsme pokaždé měli po ruce pár profesorů, kteří byli ochotni pomoci, když jsme si nevěděli rady… Postupem času jsme se všichni sblížili a spřátelili natolik, že spolu často trávíme volný čas i ve chvílích, kdy nepracujeme na ekologii… 

6 Úkol 1.1 – Třídění odpadu v našem městě
Nejdříve jsme se snažili nalézt informace na internetu avšak neuspěli jsme  Tak jsme si zavolali do TS Jičín a domluvili si schůzku. Dozvěděli jsme se vše potřebné a odeslali jsme vyplněný formulář.

7 Úkol 1.2 – Anketou oslovte své spoluobčany
Uskutečnili jsme celkem 2 ankety. 1. při rodičovských schůzkách a 2. ve městě. Pro rodiče jsme měli vyplňovací lístky. Do města jsme otázky poupravili na základě zkušeností z 1. ankety. Výsledky obou anket jsme spojili. Celkem jsme se dotázali 725 lidí Výsledky jsme vyvěsili na naší nástěnce, dali je do novin a poskytli je panu starostovi.

8 Celkový výsledek ankety:

9 Foto z ankety:

10 Naše nástěnka Naši nástěnku máme ve škole. Dáváme na ni různé informace o třídění odpadu a naše postupy v soutěži.

11 Návštěva ukázky třídící linky
Vydali jsme se do Lázní Bohdaneč do třídírny odpadu kde jistá firma prezentovala svoji novou třídící linku (na obrázku) Linka třídí sama. Nastaví se jaký druh plastu chceme vytřídit a linka odpad vystřeluje na pás. Ostatní padá na jiný pás. Linka třídí kromě plastů i jiné druhy odpadu.

12 Soutěž pro naše spolustudenty
Sotěž se konala v Aule naší školy. Účastnilo se jí 10 tříd po 3-4 třídách. Dohromady bylo 5 částí. 1) prezentace, ve které byla shrnuta celá naše práce do té doby, včetně ankety 2) skoky v pytlích, pytle byly na sběr odpadků s logem ČSOP Křižánky 3) quiz, se sestával z 13 otázek týkajících se živ. Protředí 4) třídění odpadu, studenti si sami vyzkoušeli třídění 5) básnička, soutěžící měli složit básničku z předem určených slov Celou akci jsme organizovali proto, abychom studenty naučili třídit odpad, jelikož jsme věděli, že to budou za nedlouho potřebovat. Studenty jsme během soutěže opravovali, když udělali nějakou chybu. Také jsme sehnali ceny. 1) od spol. Eko-kom, která nám poskytla různé věci k těmatu 2) od místní cukrárny sponzorský dar v podobě rolád

13 Fotky ze soutěže

14 Schůzka s panem starostou
Schůzku jsme si dojednali telefonicky. Byli přítomni i pan z místního hospodářství a pan z odboru odpad. hosp. TS Měli jsme připraveny otázky na které jsme se chtěli zeptat. Po zodpovězení otázek jsme prezentovali prezentaci, kterou jsme pouštěli i v soutěži. Dohodli jsme se také na spolupráci do budoucna. Celé setkání probíhalo formou volného hovoru, kdy jsme jak my tak pan starosta reagovali na otázky a debatu rozvíjeli. Ze schůzky jsme měli pocit jako, že město je ve všem na co jsme se ptali průměrné a splňuje normy. Podle nás chybí motivace k tomu být nadprůměrný.

15 Návštěva odboru životního prostředí
Tato schůzka se odvíjela velice podobné jako setkání s panem starostou

16 Napsali o nás v novinách
Celkem o nás již vyšly 3 články v Jičínském deníku. Vše jsme si domluvili telefonicky a následně uskutečnili rozhovor. Další články vyšly podle našich tiskových zpráv. Spolupracujeme i s dalšími místními médii

17 Rozhovor do Českého rozhlasu
Také jsme si mluvili do rádia - do Českého rozhlasu Hradec Králové. Poskytli jsme dlouhý rozhovor.

18 Sbírání odpadků ve městě
Vytipovali jsme si oblast kde se povalují odpadky a šli je pozbírat. Pytle jsme si sehnali od ZO ČSOP Křižánky (ty samé ve kterých se skákalo v naší soutěži)

19 Krabice na TO ve třídách
Do každé třídy jsme umístili krabici na plasty a papír. Krabice jsme sehnali z obchodů od zboží. Natírali jsme je na modro a žluto Balakrylem, který jsme získali jako sponzorský dar. Po škole již koše na TO byli ale bylo jich velmi málo a studenti je nepoužívali. V ten samý den jsme studentům vytřídili ze směsného koše papíry a plasty a pověsili jim je na tabuli aby věděli co se má třídit.

20 Snaha přimět školu používat ekovýrobky
Poprosili jsme si o fakturu o nakoupených věcech za jeden měsíc a z ní jsme si zjistili ceny a typy výrobků, které škola kupuje. Na internetu jsme našli ekvivalentní výrobky a jejich přibližné ceny. Vypracovali jsme si prezentaci ve, které byly sepsány výhody a důvody proč používat ekovýrobky. Snažili jsme se dojednat schůzku s vedením, ale jelikož pan ředitel a zástupce jsou neustále časově vytíženi, tak jsme jim prezentaci dodali písemně. Po rychlé domluvě škola naznačila že by se mohlo přestoupit na ekovýrobky (čisticí prostředky a recyklovaný papír)

21 Rozhovor s uklízečkama
Pro zajímavost jsme se jich zeptali na pár věcí co si myslí o třídění odpadu atd. Všechny jsou třídění nakloněny. Ovšem domluvit jim, aby vynášeli nové koše jim musel až pan ředitel.

22 Akce – vysyp si svůj kontejner!
Plánovali jsme další akci pro studenty, kde by si vytřídili vysypaný směsný kontejner. Ovšem z hygienických důvodů byla tato akce zakázána.

23 Kompostování v naší škole
Škola již kompostuje celý tento rok, protože město poskytlo všem školám kompostér. My jsme jen panu školníkovi poradili co všechno se může kompostovat.

24 Průzkum trhu na Jičínsku
Původně jsme plánovali projít všechny obchody ve městě, ale z časových důvodů jsme se omezili jen na drogerie. V drogeriích jsme se ptali prodavaček, protože páni vedoucí si nebyli schopni udělat čas ani přes domluvu telefonem předem. Nakonec jsme zjistili že ekovýrobky se prodávají jen v jedné drogerii v Jičíně a navíc jen jeden. Údaje o množství odpadu jsme od nikoho nebyli schopni zjistit

25 Reklamní kampaň ekovýrobku
Reklamu jsme vymysleli v podobě ppt prezentace. Bohužel jsme již neměli možnost ji vyzkoušet.

26 Jak jsme se zlepšili my Ze soutěže jsme si odnesli mnohé. I mi sami jsme se spoustu věcí dozvěděli a zlepšili podmínky u nás doma (např. používání eko čisticích prostředků) Také máme spoustu zkušeností s komunikací s úředními orgány, médii a obchodníky. Také jsme si zakusili získat sponzorský dar, v čemž jsme byli mnohdy úspěšní. V naší škole jsme prosadili také spoustu změn. V našich aktivitách hodláme pokračovat i nadále a již se rýsují plány co dál 


Stáhnout ppt "ODPAD JAKO SUROVINA."

Podobné prezentace


Reklamy Google