Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Futurismus Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 15

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Futurismus Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 15"— Transkript prezentace:

1

2 Futurismus Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 15
Sexta osmiletého gymnázia Gymnázium Sušice Mgr. Bohumila Skrbková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II

3 Futurismus Avantgardní umělecký směr - vzniká v roce 1909 Itálii.
Zakladatelem a nejvlivnější osobností futurismu byl italský anarchistický básník a spisovatel Filippo Marinetti, který je i autorem Manifestu futurismu (20. únor 1909). Futuristé odmítali náboženství, moralismus, feminismus,manželství a zavrhovali muzea a knihovny (zazastaralé bašty kultury).

4 Futurismus - zachycení pohybu
Bourači konvencí, vyznavači pohybu, techniky a rychlosti.. Našli nový výraz pro pohyb rozložením předmětu na jednotlivé fáze dynamickým opakováním. Inspiraci hledali v kubismu, ovlivnili dadaismus a surrealismus.

5 Futurismus - zachycení pohybu
Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Carlo Carra, Marcel Duchamp

6 Zachycení pohybu - chronofotografie
Pionýři chronofotografie vyvinuli nové metody sériového snímání, aby mohli zkoumat jednotlivé fáze pohybu.  Eadweard Muybridge v roce 1878 se mu podařilo dokázal, že kůň v klusu má všechny (4) nohy ve vzduchu.

7 Zachycení pohybu František Drtikol ( 1883 Příbram- 1961 Praha)
český fotograf, příležitostně se věnoval i grafice a překladatelství. Proslavil se portréty a akty ve stylu pozdní secese, později jej ovlivnil kubismus a futurismus. F. Drtikol experimentuje s pohybovou studií - pokusy o filmový záznam aktů. Při fotografických studií pracuje s několikanásobnou expozicí. Příbram - galerie se stálou expozicí fotografií F. Drtikola.

8 Zachycení pohybu Anton Giulio Bragaglia Italský fotograf, průkopník
(1890, Frosinone, - 1960, Řím) Italský fotograf, průkopník italské futuristické fotografie a filmu, vyznavač chronofotografie. Všestranný umělec s širokými intelektuálními zájmy (film, divadlo a tanec).

9 Chronofotografie (z lat. chronicus - časový)
je obor fotografie, který se zabývá záznamem rychlých pohybů, (zvířata, lidé, střela v okamžiku nárazu do překážky, balónek v okamžiku prasknutí... Cílem je „zmrazit“ pohyb v jeho fázích, aby byl pozorovatelný lidským okem.

10 Chronofotografie V roce 1931 vyvinul inženýr Harold Eugene Edgerton
elektronické výbojkové světlo. Vyrobil blesky o 1/ sekundy - vyfotografoval kulku v letu. Série sekvenčních obrázků byly impulsem k rozvoji „pohyblivých obrazů“ kinofilmu. Díky technickému rozvoji  závěrky fotoaparátu se zlepšovaly možnosti záznamu pohybu.

11 Chronofotografie Studiová fotografie z ateliéru společnosti Studiocommunity  vytvořená bez použití  fotomontáže. Všechny objekty jsou připevněné na desce, Kterou bylo prudce strčeno do strany, takže se víno vylilo ze sklenice. Karafa vpravo je naplněna želatinou vínové barvy.

12 Luminografie malba světlem, kresba světelnou tužkou nebo iluminace je fotografování světelných zdrojů, které jsou v pohybu. Díky dlouhé expozici zanechají pohybující se světla barevné trajektorie.

13 Praktický úkol č.1 Inspirováni futurismem vytvořte kompozici  - rozfázujte jednoduchý motiv.

14 Praktický úkol č.2 Zachycení pohybu ve fotografii

15 Futurismus Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Bohumila Skrbková, Gymnázium Sušice Předmět: Informatika, Počítačová grafika Datum vytvoření: prosinec 2013 Třída: sexta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Inf-1_15 Anotace a metodické poznámky: Prostřednictvím tohoto materiálu si studenti připomenou atmosféru vzniku a principy avantgardního uměleckého směru - futurismu. Pohyb a jeho zachycení je spojovacím článkem futurismu a chronofotografie – pohyb fascinuje i fotografy (Eadweard Muybridge, František Drtikol, Anton Giulio Bragaglia …), se kterými se studenti následně seznámí. Úkol – 1. rozfázování pohyb ve vlastní kompozizi a 2. zachytit pohyb objektivem. Použité materiály: PROKOP, Vladimír, Kapitoly z dějin výtvarného umění, O.K.-Soft, 2011, Sokolov Přímo u použitých obrázků je uveden zdroj, ostatní obrázky jsou dílem autora. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Futurismus Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 15"

Podobné prezentace


Reklamy Google