Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.28 Kolonizace Mgr. Miloš Volek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.28 Kolonizace Mgr. Miloš Volek."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.28 Kolonizace Mgr. Miloš Volek

2 Kolonizace Kolonizace: Zemědělská Obchodní Dobyvatelská Vesmíru ???
(z lat. colonus, rolník) znamená osidlování dosud nevyužívaného nebo málo osídleného prostoru, později také zakládání nebo dobývání vzdálených kolonií Kolonizace: Zemědělská Obchodní Dobyvatelská Vesmíru ???

3 Vývoj kolonizace Nejstarší státy- zemědělská kolonizace
Starověké Řecko a Řím- nedostatek obilí a orné půdy – zemědělská kolonizace nových území Středomoří, Černomoří Severní Afrika Území Evropy ( Galie, Hispanie…)

4 Kolonizace světa 15. – 16. st. 15. st.
přerušena doprava zboží do Indie po souši díky dobytí Istambulu(Cařihradu) Turky - Počátek hledání nové cesty po moři: Portugalci Španělé 1) 1487 Bartolomeo Diaz – Afrika- Mys Dobré naděje 2) 1492 Krištof Kolumbus objevil Ameriku 3) 1498 Vasco de Gama – přistál v Indii 4) 1522 Fernao de Magalhaes obeplul Zemi ………. Byl jednou jeden objevitel – Amerigo…..

5 Kolonizace světa 16. st 1494 – Španělsko a Portugalsko si rozdělují svět na sféry vlivu. 1500 – Portugalci objevují Brazílii. 1513 – Portugalské lodě přistávají na Macau. 1521 – Hernán Cortés dobývá Aztéckou říši. 1533 – Francisco Pizarro dobývá říši Inků. 1580 – Portugalsko uzavírá personální unii se Španělskem. Kolonizace Sibiře a Aljašky Ruskem 1581 – Spojené nizozemské provincie vyhlašují nezávislost na Španělsku. 1600 – V Anglii je založena Východoindická společnost. .

6 Kolonizace světa 17. – 20. st 1602 – Východoindická společnost založena v Nizozemí. 1620 – Puritáni vyplouvají na lodi Mayflower z přístavu Plymouth, aby založili novou osadu na americkém pobřeží. O deset let později zakládají osadu Boston v pozdějším americkém státě Massachusetts. 1641 – Japonsko se uzavírá před světem, je zakázán jakýkoli kontakt se zahraničím a cizinci jsou postupně vyhnáni – Sedmiletá válka 1770 James Cook – Kolonizace Austrálie 1776 – Druhý americký kongres vydává Deklaraci nezávislosti – Vrchol kolonizačního období, Afrika postupně rozdělena mezi evropské státy. – Největší územní rozsah koloniálních velmocí Velké Británie a Francie

7 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 1996

8 Mapa světa 1920

9 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 1996

10 Dopady kolonizace 1. Pro obsazené území pozitiva negativa
vybudování dopravních infrastruktur vybudování zdravotnictví, školství, nové technologie , a pracovní uplatnění negativa ničení místních kultur narušení duchovního světa narušení způsobu hospodaření šíření chorob a nemocí

11 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 1996

12 Dopady kolonizace Pro mateřskou zemi levný zdroj surovin
rozšíření trhu levný zdroj pracovních sil zisk nových plodin potlačení jazykové bariéry prolínání obyvatel

13 Nicméně zůstává oblíbeným tématem románů a filmů.
Kolonizace Vesmíru Zájem o jiné světy vyvolal svými romány francouzský spisovatel Camille Flammarion ( ). S myšlenkou osidlování Měsíce a dalších planet přišel ruský filosof Nikolaj Fjodorovič Fjodorov koncem 19. století . Nastartoval tak ruský zájem o stavbu raket. Ty nabyly ve 20. století velký vojenský význam, který vedl i k podpoře kosmického výzkumu. V této souvislosti se v literatuře začalo znovu psát o vesmírných cestách, člověk vstoupil na Měsíc a vznikly i kosmické stanice s dlouhodobou posádkou. Přesto se osidlování Měsíce nezdá dnes příliš pravděpodobné vzhledem k obrovským nákladům. Nicméně zůstává oblíbeným tématem románů a filmů.

14 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Kolonialismus
Amerigo Vespucci – nový svět – kreslený film Videa ze seriálu Byl jednou jeden objevitel učebnice Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia - 9, Nakladatelství Fraus 2008 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 2001 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 1996


Stáhnout ppt "ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.28 Kolonizace Mgr. Miloš Volek."

Podobné prezentace


Reklamy Google