Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LES PRONOMS INDÉFINIS NEURČITÁ ZÁJMENA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LES PRONOMS INDÉFINIS NEURČITÁ ZÁJMENA"— Transkript prezentace:

1 LES PRONOMS INDÉFINIS NEURČITÁ ZÁJMENA
VY_32_INOVACE_5B17

2 NĚKDO, NĚKTERÝ Quelqu‘un někdo quelqu‘une některá
Quelques-uns někteří, několik Quelques-unes některé, několik Jednotné číslo se používá pro osoby Quelqu‘un est entré. Někdo vstoupil. Quelqu‘un d‘entre vous s‘est trompé. Někdo z vás se zmýlil.

3 NĚCO Quelque chose něco Autre chose něco jiného Peu de chose málo
Pas grand chose ne mnoho Každý z těchto tvarů je mužského rodu Queque chose de nouveau něco nového Quelque chose d‘intéressant něco zajímavého Výraz pas grand chose – pouze v záporu

4 KAŽDÝ, KAŽDÁ Chacun každý Chacune každá Má pouze jednotné číslo
Il y a du travail pour chacun. Je tu práce pro každého. Ils ont chacun leur chambre. Každý má svůj pokoj. Před podstatným jménem se používá chaque Chaque fille, chaque livre

5 ŽÁDNÝ, NIKDO Aucun žádný Aucune žádná Aucun de nous žádný z nás
Tvary v množném čísle se nepoužívají Je ne connais aucun de ces auteurs. Neznám žádného z těchto autorů. Personne nikdo je mužského rodu a používá se místo pas Personne n‘est sorti. Nikdo nevyšel.

6 JEDEN, DRUHÝ L‘un…..l‘autre jeden….druhý
Les uns….les autres jedni….druzí L‘une….l‘autre jedna….druhá les unes…les autres jedny …druhé Plus d‘un nejeden Pas un, pas une ani jeden, ani jedna, žádný/á L‘un et l‘autre sont venus. Přišli oba dva. Ils se cherchent les uns les autres. Hledají se vzájemně.

7 CELÝ, VŠICHNI, VŠECHNO Tout le film celý film Toute la maison celý dům
Tous les films všechny filmy Toutes les maisons všechny domy Tous všichni Tous sont venus. Všichni přišli. Tout všechno Il sait tout. On ví všechno. Tout le monde est ici. Všichni jsou tu.

8 NIC, NIKDY Rien nic Jamais nikdy
Oba tvary se ve větě užívají místo pas. Mohou stát buď na místě, kde běžně stojí pas, nebo na začátku věty, nebo se mohou používat samostatně Rien ne s‘est passé. Nic se nestalo. Il ne m‘a rien dit. Je n‘ai jamais rien lu de cet auteur. Nikdy jsem nečetl nic od tohoto autora.

9 DALŠÍ NEURČITÁ ZÁJMENA
Un certain jistý Une certaine jistá Différents různí, někteří Différentes různé, některé Tel takový Telle taková Autrui někdo jiný Le même tentýž Pareil podobný

10 EXERCICES Traduisez: Celá rodina Všichni moji přátelé Žádná chyba
Každý dům Celý den Něco nového Nic hezkého Nikdo z nás

11 MERCI POUR VOTRE ATTENTION

12 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř
 Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_5B17 Jméno autora: Jana Jašíková Název práce: Les pronoms indéfinis Předmět: Francouzský jazyk Ročník: Kvinta Časová dotace: cca 25 minut Vzdělávací cíl: S pomocí výukové prezentace se studenti naučí tvořit a používat tvary neurčitých zájmen. Novou látku si zároveň i procvičí. Pomůcky: počítač, dataprojektor, (active board), Inovace: studenti zhlédnou prezentaci s využitím ICT a doplní si nové informace a procvičí novou látku Poznámka: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání a pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Vytvořeno dne:


Stáhnout ppt "LES PRONOMS INDÉFINIS NEURČITÁ ZÁJMENA"

Podobné prezentace


Reklamy Google