Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář"— Transkript prezentace:

1 Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář
umírá v roce 1938 na životní vyčerpání („uštván společností“) JEHO ŽIVOT – DOSTUDOVAT NA INTERNETU NEBO V ENCYKLOPEDII !!!

2 R.U.R. - ukazuje obraz lidské budoucnosti v přetechnizovaném světě
- první hra, která pronikla na světová jeviště a díky ní se vžilo mezinárodně používané slovo robot (vymyslel ho ale Karlův bratr Josef) - označení pro uměle vyrobené bytosti podobné člověku

3 Vynález robotů se stává obchodním artiklem - společnost Rossum's Universal Robots začne vyrábět a prodávat roboty, levnou a nesmírně výkonnou pracovní sílu, ve velkém. Na ostrov, kde Rossumova továrna sídlí, přijíždí Helena Gloryová, která je neochvějně rozhodnutá bojovat za práva robotů. Nicméně se do ní zamiluje ředitel fabriky, Harry Domin, a okouzlená Helena nakonec na ostrově zůstává. Ze světa do této izolované krajiny přichází zprávy o stále častějších vzpourách robotů, kterých už je více než lidí. Revoltující roboti začínají dokonce zabíjet samotné lidi a nakonec přijdou i na ostrov. Zavraždí osazenstvo továrny a naživu nechávají pouze stavitele Alquista, který má civilizaci robotů vyzradit výrobní tajemství a zajistit tak příští generace, protože roboti se sami nemohou rozmnožovat.

4 Helena ale ještě před svou smrtí stačila rukopisy starého vynálezce Rossuma spálit. Zoufalý Alquist nedokáže žádné nové roboty vyrobit a na celém světě nezbývá ani jediný člověk, který by mu s jeho přetěžkým úkolem dokázal pomoci, roboti totiž vyhladili kompletně celé lidstvo. V závěru hry se ale objevují dva roboti, Helena a Primus, kteří byli vyrobeni ještě za největší slávy fabriky a na kterých se dělaly pokusy s jejich duší. Helena a Primus k sobě navzájem pociťují lásku, cit, jakého by žádný robot neměl být schopen. Alquist pochopí toto znamení a pouští tyto dva roboty do světa jako nového Adama a Evu lidské populace.

5 Ze života hmyzu -  alegorický pohled na svět hmyzu, který představuje různé lidské vlastnosti a lidské typy. Tulák pozoruje hmyz a objevuje jejich zákonitosti - motýli, kořistníky, cvrčci, lumci, mravenci. V závěru umírá i tulák a jeho smrti přihlížejí dva neteční slimáci. „Když jeden člověk zemře, druhý se narodí.“ Napsáno spolu s bratrem Josefem.

6 Mravenci pracují v rychlém tempu a neohlížejí se na jedince
Mravenci pracují v rychlém tempu a neohlížejí se na jedince. Mnozí podléhají tempu práce a umírají v zájmu celku. Celé společenství vede slepý mravenec, který udává rychlost práce počítáním do čtyř. Protože mravenci touží po velkém území a nadvládou nad ostatními mravenčími druhy, vedou bitvu se žlutými mravenci – jediným druhem, který si sami ještě nepodmanili nebo jej nezničili. Ten nakonec válku vyhraje. Vůdce žlutých vítězných mravenců se prohlašuje za „vladaře vesmíru“, posléze se modlí k Bohu a mluví o národní cti, o obchodních zájmech a o dějinách. V tom ho tulák s nenávistnými slovy zašlápne.

7 (Bolek Polívka, Dyk a Prachař)

8 Bílá nemoc V jisté, blíže neurčené zemi, se rozmohla epidemie tzv. bílé nemoci. Jde pravděpodobně o jakousi formu malomocenství, která se projevuje bílými skvrnami na kůži. Šíří se dotykem a ze začátku pouze mezi chudými a starými lidmi. Zemi ovládá diktátor Maršál, který se připravuje na výbojnou válku proti menšímu sousednímu státu. V tom mu pomáhá vlastník zbrojovek baron Krüg. Mladý doktor Galén vynalezl lék proti bílé nemoci, ale poskytuje ho pouze chudým lidem, lidem bez moci a vlivu. Těm vlivnějším Galén lék vydat odmítá. Když onemocní baron Krüg, zavolá Galéna, aby ho vyléčil. Ten mu dává podmínku - musí okamžitě zastavit zbrojení, jinak mu lék nebude vydán…….

9 Krüg žádá Maršála, aby uzavřel mír, ten však trvá na dalším zvýšení zbrojní výroby a Krüg ze zoufalství spáchá sebevraždu. Po jeho smrti začíná útok na sousední zemi. Maršál na sobě zpozoruje bílou skvrnu a vyzývá fanatiky k dalšímu výbojnému tažení. Maršálova dcera pozve Galéna, aby ho vyléčil, ten má ale stále stejnou podmínku - Maršál musí uzavřít mír. Teprve na naléhání své dcery a mladého Krüga, je ochoten uzavřít mír a splnit tak Galénovu podmínku pro poskytnutí léku. Dá zavolat Galéna, ale ten se před Maršálovým palácem střetne se skandujícím davem a protože se snaží odporovat jejich provolávání hesla: "Ať žije Maršál, ať žije válka!" je davem ubit a jeho léky rozdupány. Dav v tu chvíli netuší, že svým fanatismem prakticky zabili oslavovaného vůdce. (sestříhaný film)

10 - vzpora jedince x zfanatizovanému světu => nemá šanci
demokracie x diktatura postava Dr. Galéna = porušil Hyppokratovu přísahu, aby zabránil válce

11 postava Maršála = šlo mu o moc, nadvládu nad světem, má rysy Hitlera a jiných fašistických vůdců ( Maršálův projev) (Hitlerův skutečný projev) varování z přijetí masových myšlenek (píseň Canopy: Bílá nemoc)

12 Matka - matka vede rozhovor se svými čtyřmi mrtvými syny a manželem, kteří zemřeli Ve španělské občanské válce posledního syna Toniho do války pustit nechce, ale pak si uvědomuje, že není jediná matka, která má syny a sama podává synovi pušku do ruky naděje v tom, že když pustí syna do války, tak brzy válka skončí


Stáhnout ppt "Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář"

Podobné prezentace


Reklamy Google