Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

K. J. Erben KYTICE Síla Erbenova slova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "K. J. Erben KYTICE Síla Erbenova slova"— Transkript prezentace:

1 K. J. Erben KYTICE Síla Erbenova slova
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Kytice z pověstí národních
20 let práce 1. vydání v r – 12 balad rozšířené vydání v r – 13 balad a oddíl Písně Erben je zakladatelem české moderní balady vnáší do poezie české literatury 2 nové principy KOMPONOVANOST ETIČNOST

3 KYTICE POKLAD SVATEBNÍ KOŠILE POLEDNICE ZLATÝ KOLOVRAT ŠTĚDRÝ DEN HOLOUBEK ZÁHOŘOVO LOŽE VODNÍK VRBA LILIE DCEŘINA KLETBA VĚŠTKYNĚ

4 KOMPONOVANOST PŘEDEM ROZMYŠLENÉ ROZVRŽENÍ BÁSNÍ BYLO PRO ERBENA PRVOŘADÉ OSOVÉ ŘAZENÍ BALAD – ZRCADLOVĚ PROTILEHLÉ BÁSNĚ MAJÍ SHODNÉ ATRIBUTY (srovnej např. Polednici a Vodníka, Kytici a Dceřinu kletbu)

5 ETIČNOST Erbena zajímá otázka lidských vztahů, především problém VINY a TRESTU. Konflikty vznikají narušením základních vztahů a zákonů.

6 Role ženy v Kytici V centru stojí žena – matka, strážkyně tradice, řádu Žena má blíže ke každodenním úkonům Žena, matka, která vychovává dítě, učí jej mluvit a zacházet se slovy Erben klade na ženu – matku nejvyšší nároky, proto i za své selhání platí nejvíce (viz Vodník, Polednice, Dceřina Kletba)

7 Srovnejte posun v roli ženy a matky v jednotlivých baladách
Kytice – matka umírá, ale převtělí se v květ mateřídoušky, komunikuje se svými dětmi  Pojmy život a smrt jsou velmi relativní Poklad – dítě je zde pokladem a břemenem zároveň, matka si je toho vědoma Vrba – matka umírá, ale radí svému muži, co má udělat, aby i ona mohla zůstat v životě jejich dítěte

8 POLEDNICE – matka, která se rouhá, vynese slova odsouzení nad svým dítětem.
DCEŘINA KLETBA – dvě osudově spjaté tragické bytosti. Po dramatickém dialogu dcera proklíná svou matku. V Erbenově světě není nic těžšího než KLETBA – zneužitá moc slova.

9 Vrba úryvek Ó ty vrbo, vrbo bílá, což jsi ty mne zarmoutila!
Vzalas mi půl živobytí: 
co mám s tebou učiniti?" - „Dej mne z vody vytáhnouti, 
osekej mé žluté proutí; dej prkének nařezati, 
kolébku z nich udělati; na kolébku vlož děťátko, 
ať nepláče ubožátko. Když se bude kolébati, 
matka bude je chovati. Proutí zasaď podle vody, 
by nevzalo žádné škody Až doroste hoch maličký, 
bude řezat píšťaličky; na píšťalku bude pěti - 
se svou matkou rozprávěti!"

10 Dceřina kletba úryvek A co necháš svojí matce, 
dcero má, 
a co necháš svojí matce, 
jež tě milovala sladce 
a draze tě chovala? „Kletbu zůstavuji tobě, 
matko má, 
kletbu zůstavuji tobě, 
bys nenašla místa v hrobě, 
žes mi zvůli dávala!"

11 Hrdinové Erbenových balad si neuvědomují, že slova mají moc.
Pouhým vyslovením může člověk přímo konat, reálně působit na věci a měnit svět, život i svůj budoucí osud. V Erbenově světě lze KLETBOU, ROUHÁNÍM přivolat na sebe a své bližní zkázu. Upřímnou modlitbou se pak hrdina může zachránit. Rouhání, kletba – „hříchy jazyka“ – člověk jejich vyslovením přestupuje ŘÁD. NADĚJE je pak vyslovena ve VĚŠTKYNI – po prokletí přináší útěchu.

12 Citace Film F.A. Brabce Kytice. Scéna: 1. kulturní portál [online]. 2009 [cit ]. Dostupné z: 2. Kytice, In: Jakubisko Film [online] vyd. Praha 1 [cit ]. Dostupné z: 3. Kytice, In: Jakubisko Film [online] vyd. Praha 1: Jakubisko Film, s.r.o. [cit ]. Dostupné z: 4. Design Inspiration: Movies - Kytice. Enrim Design: Blog about all things creative [online]. [cit ]. Dostupné z: 5. Jiřincová Ludmila ( ): Kytice Karel Jaromír Erben. In: Galerie Moderna: Prodej uměleckých děl [online] vyd. [cit ]. Dostupné z:

13 6. PROKOP, Vladimír. Literatura 19. a počátku 20
6. PROKOP, Vladimír. Literatura 19. a počátku 20. století: od romantiků po buřiče. Sokolov: O.K.- Soft. 7. VAŇKOVÁ, Irena. „Mocné slovo“, řeč a komunikace v Erbenově Kytici. Česká literatura, 2000, 48, s Tento digitální učební materiál (DUM) zpracovala Mgr. Veronika Sivková v Havířově.


Stáhnout ppt "K. J. Erben KYTICE Síla Erbenova slova"

Podobné prezentace


Reklamy Google