Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 CRP V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE METODOU „POCT“ MUDr. JIŘÍ MAREK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 CRP V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE METODOU „POCT“ MUDr. JIŘÍ MAREK."— Transkript prezentace:

1 1 CRP V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE METODOU „POCT“ MUDr. JIŘÍ MAREK

2 2 HISTORIE A STATISTIKA r OBJEV CRP – TILLET + FRANCIS r VYROBEN QUIKREAD 1.GEN. – LABORATOŘ r QUIKREAD 2.GEN. – POCT – V ČR r.2000 – 15 PLDD r.2003 – 350 PLDD r.2004 – 650 PLDD

3 3 SPOTŘEBA ATB = REZISTENCE K ATB CRP

4 4 Lipsitch and Samore. Emerg Infect Dis 2002; 8: 347 Eradikace přirozeného bakteriálního osídlení antibiotiky zvyšuje riziko vzniku infekce rezistentními kmeny Tx: Antibiotikum x

5 5

6 6 Počet nemocnic v ČR (ze sledovaných 88) ve kterých se vyskytly invazivní infekce způsobené MRSA rok MRSA – meticilin rezistentní S. aureus

7 7 Invazivní kmeny Escherichia coli - ciprofloxacin Invazivní* kmeny Escherichia coli - ciprofloxacin * bakterémie, meningitida EVROPA 2005 ČR

8 8

9 9

10 10

11 11 SOUČASNOST A BUDOUCNOST ČESKÁ REPUBLIKA SKANDINÁVIE FRANCIE ŠPANĚLSKO

12 12

13 13 Časová náročnost pomocných vyšetření virologie, serologie=2-3 týdny bakteriologie (kultivace)= hodin KO+dif.=několik hodin RTG=několik minut až hodin FW=2 hodiny CRP v ordinaci=2 - 4 minuty

14 14 POČET PROVEDENÝCH CRP V ORDINACI PLDD VE VESELÍ NAD LUŽNICÍ r.2001 – 716 vyš. r.2002 – 703 vyš. r.2003 – 971 vyš. r.2004 – 1115 vyš. r.2005 – 1517 vyš. r.2006 – 1281 vyš. r.2007 – 1343 vyš. ( 1450… reg.poj. )

15 15 3 základní skupiny výsledků CRP 2001 – 2007 CRP < %35951%44946%45441% %26437%39040%50445% > %8011%13214%15714% CELKEM CRP < %52942%57143% %52641%54040% > %22617%23217% CELKEM

16 16 NEJČASTĚJŠÍ DIAGNOZA LÉČENÁ ATB ( 30 – 40 % ATB ) BRONCHITIS ACUTA – J 20 ( 5% B x 95% V ) Audit PLDD ( 20 PLDD ) - Praha 5 – 1998 – 2000 ( Jindrák a kolektiv ) Audit OSPDL ( 13 školitelů) (Marek a kolektiv ) Multicentrický audit 2001 ( 136 PLDD ) – (Jindrák a kolektiv )

17 17 POČET J 20 V % LÉČENÝCH ATB r.2001 – 48% Multicentrický audit ( 136 PLDD )

18 18 POČET J 20 LÉČENÝCH ATB V ORDINACI PLDD VE VESELÍ NAD LUŽNICÍ CRP

19 19 TONSILOPHARYNGITIS ACUTA – J 02, J 03 ( 30 % B x 70 % V ) KLINICKÝ OBRAZ + T = CRP EBV ( současně Str.pyogenes ) = CRP + VÝTĚR K BEZ ATB

20 20 OTITIS MEDIA ACUTA – H 65, H 66 ( 100 – 150 / rok ) ( 20 % B x 80 % V ) CRP VŽDY – VELMI PŘESNĚ ODLIŠÍ ETIOLOGII

21 21 POČET OTITID LÉČENÝCH ATB CRP

22 22 POČET OTITID LÉČENÝCH ATB

23 23 POČET OTITID LÉČENÝCH ATB

24 24 BRONCHOPNEUMONIA – J 18 KLINICKÝ OBRAZ + T = CRP ( RTG ?? ) CRP ( RTG ! ! ) MYKOPLASMA, CHLAMYDIE

25 25 CHŘIPKA – J 11.8 CRP ?? – ODLIŠÍ BAKTERIÁLNÍ SUPERINFEKCI A DIF.DG

26 26 MENINGOKOKOVÁ MENINGITIDA – A 39 R.P. 15 let, OA : migrény 3x za rok – 8.40 h - T 39,5° – 24 h, zvracení, bolest hlavy T v ordinaci 36,3° - lehký meningismus CRP > 160 N.M. typ B hluchota l.sin.

27 27 IMC – N 39 x N 10 CRP ODLIŠÍ DOLNÍ x HORNÍ SEGMENT ( I.G. 18 LET – T 37,5 – DYSURIE 3 DNY – CRP 115 )

28 28 SINUSITIS ACUTA – J 01 HEMOPHILUS INFLU. – CRP – 20 STR.PYOGEN., PNEUMONIE – CRP – 40 ENDOSKOPIE – K + C

29 29 Kasuistika:1.den •Chlapec 12 let, 168 cm / 71kg, astmatik (AB perzistující, středně těžké) •3 dny trvající kašel a žlutá rýma, teplotu neměl •poslechově pískoty oboustranně, CRP pod 8, proto zvýšena dvojnásobně jeho trvalá medikace: •Seretide inh. na vdechy + Ventolin 4xdenně, Sinupret, NK, Prothazin •odeslán na RTG VDN

30 30 Kasuistika:2. den •večer měl teplotu 38st. a v 21 hod. astmatický záchvat •poslechově masivně pískoty oboustranně, CRP 34 •aplikován Ventolin 3x, opakovaně, po 20 min., další medikace : Medrol 4mg tbl •předpokládal jsem sinusitidu, proto: •Triprim Entizol •otec sděluje, že na RTG ještě nebyli !!! •zvu si další den na odběry

31 31 Kasuistika:3. den •dušný už není, ale zesiluje bolest hlavy, subfebrilní. •FW 46/68, CRP 40, KO - leu 15,4 •RTG: empyem v pravém frontálním sinu, maxilární sinusitida vpravo, vlevo pouze hyperplazie

32 32 Kasuistika:4. den •pro bolest hlavy ve 23,50 vyšetřen na ambulanci dětské kliniky •Terapie: Ibalgin 600 á 6h, Biseptol 480: tbl

33 33 Kasuistika:5. den •hlava už tolik nebolí, stále subfebrilní, kašle, poslechově ojediněle vrzoty •CRP 85, proto změna ATB – Augmentin 1g •následovala sobota a neděle.

34 34 Kasuistika:8. – 11. den •8. den: •afebrilní, hlava nebolí, trochu pokašlává, poslechově ojed. vrzoty, CRP pod 8, mykoplasma negat., chlamydie negat. •11.den: •afebrilní,dýchání čisté,doznívající bílá rýma •pertuse: IgG 137 (norma 50) IgM 3 (norma 13) •Dg.: pansinusitis s astmatickým záchvatem u astmatika

35 35 OSTEOMYELITIS ACUTA – M 86 T.P. 14 let VVV – enchondromatoza recid.osteomyelitis CRP – reaguje na recidivy

36 36 REVMATOIDNÍ ARTRITIS – M 08 CRP – citlivě odliší nové ataky

37 37 GIT INFEKCE – A 02, A 03, A 04.5 SALMONELA - CRP SHIGELA - CRP CAMPYLOBACTER ROTAVIRY

38 38 APPENDICITIS ACUTA – K 35 BEZ PERFORACE – CRP 20 S PERFORACÍ - CRP 100

39 39 Dif. dg. TEPLOTY – R 50

40 40 PSYCHOLOGICKÝ EFEKT

41 41 DŮLEŽITÝ INTERVAL 1.PŘÍZNAKY – 1. NÁVŠTĚVA U PLDD CRP ZA 6 – 12 HODIN

42 42 FARMAKOEKONOMIKA doxycyklin cefalosporiny ko-trimoxazol klindamycin amox.+inh makrolidy amoxicilin penicilin % 2001 / 9 měs.2000 / 9 měs.ATBpořadí

43 x 36% 469 x 64% 738 x 100% indikace ATB % % % Náklady (Kč) ÚSPORA2001 / 9 měs.2000 / 9 měs.rok FARMAKOEKONOMIKA

44 44

45 45 BÍLÝ ŽIVOT NENÍ ČERNOBÍLÝ BÍLÉ VÝSLEDKY VYŠ. ČASTO NEJSOU ČERNOBÍLÉ JE TŘEBA PŘEMÝŠLET A VÝSLEDKY UMĚT INTERPRETOVAT INTERPRETOVAT

46 46 PŘEJI VŠEM HODNĚ ÚSPĚCHŮ A VĚZTE, ŽE S QR SE PRACUJE „ LÉPE A RADOSTNĚJI “

47 47 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "1 CRP V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE METODOU „POCT“ MUDr. JIŘÍ MAREK."

Podobné prezentace


Reklamy Google