Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOPKY (VULKÁNY).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOPKY (VULKÁNY)."— Transkript prezentace:

1 SOPKY (VULKÁNY)

2 STAVBA SOPKY

3 podle typu sopečné činnosti:
TYPY SOPEK podle typu sopečné činnosti: Explosivní (výbušné) sopky - při erupci se kráter roztrhne. Tyto sopky většinou leží pod úrovní okolního terénu. Takové sopky můžeme najít například v Německu, pochází z třetihor a dnes jsou jejich krátery většinou vyplněny vodou (maarová, kalderová jezera). kaldera

4 OBLAST S VULKANICKOU MINULOSTÍ

5 KALDEROVÉ (KRÁTEROVÉ ) JEZERO

6

7 Výlevné sopky - nejčastěji z nich vytéká řídká čedičová láva a mají široký a plochý sopečný kužel. Příklad takových sopek jsou třeba havajské sopky, které jsou spojeny v jedno obří těleso o průměru 100 km.

8 Smíšené sopky (stratovulkány) - se vyskytují nejčastěji a mají kuželovitý tvar. Příkladem takovéto sopky může být Vesuv v Itálii.

9 STRATOVULKÁN

10 TYPY SOPEK podle tvaru:
Štítové sopky - mají širokou základnu a mírný spád, byly vytvořeny čedičovou lávou Sypané sopky - jsou tvořeny nasypanými vrstvy popela a lávy. Smíšené sopky (stratovulkány)

11 ŠTÍTOVÁ SOPKA

12 NEJVĚTŠÍ HORA SLUNEČNÍ SOUSTAVY NA POVRCHU MARSU
OLYMPUS MONS Poloha: 18° s. š., 134° z. d Útvar: štítová sopka Výška: 27 km

13 SYPANÝ KUŽEL

14 OHNIVÝ KRUH DESKOVÁ ROZHRANÍ S AKTIVNÍ VULKANICKOU ČINNOSTÍ

15 DOPROVODNÁ SOPEČNÁ ČINNOST
Exhalace sopečných plynů v těsné blízkosti činných vulkánů se označují jako fumaroly. Jejich teplota kolísá od 250 do 1000°C. Nižší teplotu mají postvulkanické exhalace H2S, CO2, SO2 a vodních par označované jako solfatary. chladné exhaláty CO2 se označují jako mofetty (SOOS).

16 FUMAROLY

17 SOLFATARY

18 MOFETY

19

20

21 GEJZÍRY

22

23 NIČIVÁ SÍLA VULKÁNŮ

24

25 PYROKLASTICKÝ MRAK

26 MOUNT PELÉE (1902)

27 VESUV – POMPEJE (79)

28

29 SOPEČNÝ POPEL

30 PŮDNÍ SESUVY

31 LAHAR

32 LAHAR

33 NEVADO DEL RUIZ (1985)

34 VYUŽITÍ VULKÁNŮ GEOTERMÁLNÍ ENERGIE

35

36 MINERÁLNÍ PRAMENY ZDRAVOTNICTVÍ, LÁZEŇSTVÍ

37

38 ZEMĚDĚLSTVÍ

39 Sopky a pozůstatky sopečné činnosti v ČR
Komorní a Železná Hůrka Uhlířský vrch, Velký a Malý Roudný, Venušina sopka Doupovské hory Trosky Káčov Říp, Milešovka Karlovy Vary SOOS DÚ: Vyznačte je na mapě ČR, zjistěte jejich historii. (mapu máte k dispozici na webu BIOLOGIE v příloze MAPA, vytiskněte si ji, na druhou stranu napište zjištěné informace.)

40 ZAJÍMAVOSTI

41 Mezi největší sopečné výbuchy ve dvacátém století patří výbuchy sopek Svatá Helena (1980) a Pinatubo (1991)

42 10 největších sopečných výbuchů v dějinách Země Marek Zouzalík (18. 03
1. La Garita (Colorado, USA) Rok exploze: před 27,8 miliony let - Výška sopečného oblaku: 50 km Doba trvání erupce: týdny - VEI: 8 Sopka, někdy označovaná jako matka všech vulkánů, vytvořila pravděpodobně největší kráter na světě. V důsledku erupce, při které vyvrhla více než kubických kilometrů magmatu, totiž vznikl kráter o průměru přibližně lilometrů. Od této exploze již La Garita nevykazuje žádnou sopečnou činnost a zdá se, že již usnula na věky.  2. Yellowstone (USA) Rok exploze: před 640 tisíci let - Výška sopečného oblaku: 40 – 50 km Doba trvání erupce: týdny - VEI: 8 V průběhu posledních dvou miliónů let vybuchovala sopka Yellowstone, která dala jméno celé oblasti dnešního národního parku, s téměř železnou pravidelností každých let. K poslední erupci došlo naposledy před lety, ale v současné době se v Yellwstonském národním parku známky sopečné činnosti hrozivě zvyšují. Pokud by nyní vulkán skutečně explodoval, mělo by to pravděpodobně katastrofální následky nejen pro severoamerický kontinent, ale i pro celý svět. 3. Toba (Indonésie) Rok exploze: před lety - Výška sopečného oblaku: 40 – 50 km Doba trvání erupce: týdny - VEI: 8 Tam, kde před více než 73 tisíci lety došlo k obrovskému sopečnému výbuchu je nyní turistická oblast, která přitahuje zájem mnoha návštěvníků. Jen občasné, celkem nevýrazné otřesy a obláčky kouře dávají tušit, že tento vulkán ještě zcela nevyhasl a že se kdykoliv může probudit k životu. V současné době se v prostoru původního kráteru vyskytuje několik malých aktivních sopek a podle odhadů seismologů by zde k další velké erupci mělo dojít přibližně za let. 4. Oruanui (Nový Zéland) Rok exploze: před lety - Výška sopečného oblaku: více než 50 km Doba trvání erupce: týdny - VEI: 8 Oblast kolem novozélandského jezera Taupo patřila vždy mezi vulkanicky nejaktivnější. Mohutné explozí Oruanui před lety, kdy sopka vyvrhla přibližně 800 km krychlových lávy, předcházelo mnoho do jisté míry pravidelných menších výbuchů. Největší výbuch byl ale zároveň i jejím posledním. 5. Tambora (Indonésie) Rok exploze: 1815 - Výška sopečného oblaku: 44 km Doba trvání erupce: 6 dnů - VEI: 7 Masivnímu výbuchu a následnému zhroucení sopky Tambora předcházelo několik menších erupcí 10. – 11. dubna Následně vulkán vychrlil více než 150 kubických kilometrů magmatu. Katastrofa způsobila smrt lidí, dalších lidí zahynulo v důsledku zranění či hladu. Silný výbuch bylo možno slyšet ve vzdálenosti až kilometrů. 

43 6. Taupo (Nový Zéland) Rok exploze: 180 n. l
6. Taupo (Nový Zéland) Rok exploze: 180 n.l. - Výška sopečného oblaku: 50 km Doba trvání erupce: hodiny - VEI: Erupce sopky Taupo je pokládána v tichomořské oblasti za jeden z nejsilnějších sopečných výbuchů. V okruhu 50 kilometrů dosahovala vrstva sopečného popílku síly jednoho metru a ještě ve vzdálenosti 100 kilometrů od vulkánu pokrývalo zem 25 cm spadu. V kráteru sopky je nyní největší a nejkrásnější jezero Nového Zélandu.   7. Santorini (Řecko) Rok exploze: 1640 př.n.l - Výška sopečného oblaku: 35 km Doba trvání erupce: hodiny - VEI: 6 Mohutný výbuch vulkánu Santorini srovnal se zemí bohaté ekonomické a kulturní centrum Minoiské civilizace. Ještě dnes archeologové nacházejí pod vrstvou sopečného popílku poměrně velké množství zachovalých předmětů. Oblast je v současnosti jedním z nejoblíbenějších turistických míst. Naposledy se sopka „rozhněvala“ v roce 1950, od té doby Santorini spí a nezdá se, že by se měla v dohledné době probudit k životu. 8. Krakatoa (Indonésie) Rok exploze: 1883 - Výška sopečného oblaku: 36 km Doba trvání erupce: 24 hodin - VEI: 6 Erupce sopky Krakatoa patří mezi nejděsivější sopečné výbuchy nedávné minulosti. Exploze byla tak silná, že ji bylo slyšet až do vzdálenosti kilometrů a spad sopečného popílku se objevil i v New Yorku. Výbuch vyvolal sérii přílivových vln které následně v  pobřežních městech na Jávě a Sumatře zavinily smrt více než lidí. 9. Novarupta (USA) Rok exploze: 1912 - Výška sopečného oblaku: 40 km Doba trvání erupce: 60 hodin - VEI: 6 Již více než týden před explozí sopky Novarupta zmítalo celou oblastí velmi silné zemětřesení, které již samo o sobě nevěstilo nic dobrého. Erupce pak dokonala dílo zkázy, při němž bylo do ovzduší vyvrženo 21 kubických kilometrů sopečného materiálu a široké okolí zalila žhavá láva. Na monitorovaných místech sopky, kde vědci ještě v roce 1919 naměřili teplotu 645 stupňů je nyní teplota povrchu maximálně 90 stupňů Celsia, a zdá se tedy, že sopečná aktivita zde pomalu utichá. 10. Vesuv (Itálie) Rok exploze: 79 n.l. - Výška sopečného oblaku: 32 km Doba trvání erupce: 9 hodin - VEI: 5 Výbuch sopky, který zapříčinil mimo jiné i zkázu Pompejí, usmrtil přibližně osob. Archeologové v zasažených městech nalezli řadu dokonale zkamenělých lidských těl, kterým zůstal v obličejích zachován výrazy hrůzy z posledních okamžiků života. V okolí této spící sopky dosahuje v současnosti hustota osídlení až obyvatel na kilometr čtverečný, a proto projevy jakékoliv vulkanické činnosti odborníci monitorují a pečlivě vyhodnocují.


Stáhnout ppt "SOPKY (VULKÁNY)."

Podobné prezentace


Reklamy Google