Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem •Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě ⇩ ⇩ •Čištění (zcezování)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem •Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě ⇩ ⇩ •Čištění (zcezování)"— Transkript prezentace:

1 CHMEL

2 Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem •Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě ⇩ ⇩ •Čištění (zcezování) kalného rmutu – kal odteče skrz pluchy – mláto a vznik ⇩ •Sladiny – ta se vaří (10°= 10 g cukru na 100 g sladiny, 12°=12g) + chmel ⇩ •Mladina – odstředí se vysrážené bílkoviny

3 •Přidají se kvasnice ⇩ • Kvašení: a) spodní (české – kvas při 5-10°C) a) spodní (české – kvas při 5-10°C) b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při 15-25°C) = Pivo 15-25°C) = Pivo ⇩ •Dozrávání ⇩ •Filtrace křemelinou: ano či ne ⇩ •Pasterace: hrobař piva

4 •PIVO Tekutý chléb nenarušuje půst •Vše OK pro tělo: voda, cukry, bílkoviny, vitamíny, biog.prvky, ionty •30-60g etanolu za den OK proti hypertenzi, průkazně snižuje úmrtí •Alkohol snižuje množství cholesterolu v LDL a VLDL a zvyšuje OK HDL •Hořké chmelové látky = cholagoga (chuť k jídlu a tloušťka) a nervina – sedativa, •anafrodisiaka, diuretika

5 •Málo Na, mnoho Zn, Fe, F, Cu, Mg (omezuje žluč. a moč.kameny) •Bzdí absorpci Al – a asi omezuje vznik Alzheimerovy choroby (stařecká atrofie mozku) •Mnoho polyfenolů – antioxidanty jako vit.C •Pít pivo a ne colu či džus s vodkou a rumem (děvčata)!

6 •PIVO v ČR 160 l/osobu a rok •Nejvíce na světě (tam 24 l/os/rok) •Svět (mil. hl) 1440, USA 232, Čína 232,SRN 110, ČR 15. místo •Pivovarů: , 1970 – 104, 1990 – 71, 2002 – 54 •60% výstavu má 5 pivovarů s produkcí nad 1000 hl za rok •Vyvezeme cca 11% (SRN, SR, GB, USA, Polsko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Japonsko, Maďarsko) •Téměř vše (83%) je Prazdroj, Budvar a Staropramen

7 Chmelařské oblasti •ŽATECKO (LN 2717, RA 1582,KD 164, RO+CHO 18 ha) – 4481 ha • m n./m., jen 450 mm srážek, permské červenky – těžké půdy •špičkový jemný aromatický chmel, nižší výnosy •ÚŠTĚCKO (LI 578, ME 131, ČL+KH 37 ha) – 746 ha • m n.m., cca mm srážek •vysoké výnosy •TRŠICKO (PŘ 415, OL 300) – 715 ha •Hornomoravský úval až Moravská brána. • m n.m., těžké úrodné půdy, mm srážek

8

9 •Humulus lupulus - Chmel •z podhůří Kavkazu •Urticaceae – Cannabinaceae •Dvoudomý, samičí rostliny •Klony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidů •Hybridy – po r.1994 z ozdravené meristemové sadby

10 Založení chmelnice • tis. Kč/ha/stavební zákon •Vydrží let •Roviny do 6°, spodní voda pod cm •Otevřené, nevětrné polohy s hlubokými půdami •Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet ) •Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet 50 t/ha)

11

12 Výsadba •Podzim i jaro •Pro OK ujmutí od do konce listopadu •Nyní 300x100 = 3333 rostlin/m2 •Do jamek či vyoraných brázd •Horní část rostliny (15) cm pod povrchem •Zahrnou 5-6 cm půdy (důlek OK pro vodu) •Hybridy mělčeji (10 cm)

13 Opatření v 1. roce •zavěsit 2 chmelovody a zavést po 3 výhonech •Kypřit meziřadí •1. rok panenská sklizeň (až 40% výnos) •Zrají opožděně a nemají dobrou kvalitu •Odstřihnout révy co nejvýše – OK je ruční sklizeň •Řez mělký či neřezat

14 Hnojení •Hnojení dle AZP a ARR •1x za 3 roky 40 t/ha hnoje •1x za 4 roky Ca hnojivy na podzim •Každoročně cca kg N/ha (hybridy kg) •Každoročně na podzim: kg P 2 0 5, kg K 2 0 a kg MgO kg P 2 0 5, kg K 2 0 a kg MgO •Mikroelementy Zn, B, Mg, Mo, Campofort, MKH 18, Harmavit, Hycol •stimulátory Atonik, Synergin, Biom LH ap.

15 Podzimní práce •Révy cm v říjnu zkrátit na 20 cm •Dvojí vláčení nakoso spec. branami •Rozmetání hnojiv •Počátkem XI odorat 6ti radl.pluhem do hloubky cm •Doplnění chybějících rostlin kořenáči (3x po 7 letech) •1x za 4-5 let hluboké dlátování meziřadí na cm •Údržba konstrukcí

16 Jarní práce •Rovnací vláčení, N hnojiva, vláčení do roviny •Jarní řez (časný 1 dek.IV, pozdní III dek.IV) •5-10 cm pod povrchem pila+boční radlice na vlky •Půdní herbicidy Afalon 50WP (2-3 kg) ap. •Drátkování do poč.V – háčky, motouz.úvazky •Ochrana cm výhonů proti lalokonosci •Zavádění 2+3 výhonů = tis./ha, délka cm po •Opakovat a dále ochrana

17

18 Sklizeň a posklizňová úprava •od cca (lesklé, zlatavá zeleň, pružné) •Odstřižení, strhnutí a naložení, transport •Očesání, přebírání, sušení (30-60°C) - čím vlhčí, tím chladnější vzduch - čím vlhčí, tím chladnější vzduch - na vřeténko (5-7%), pak - na vřeténko (5-7%), pak •Klimatizace (zvlhčení na % vody) •Lisování, známkování, odvoz, prodej

19

20


Stáhnout ppt "CHMEL. Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem •Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě ⇩ ⇩ •Čištění (zcezování)"

Podobné prezentace


Reklamy Google