Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“"— Transkript prezentace:

1 Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“
Ing. Barbora Stránská, MSc.

2 Základní informace o projektu
Projekt „Regionální síť mikroregionu Horácko“ získal úspěšně dotaci z ROP JV, oblast 3.3, Širokopásmové (NGA) ICT sítě Regionální síť mikroregionu Horácko představuje optickou páteřní vysokokapacitní aktivní síť propojující 13 obcí mikroregionu Horácko v kraji Vysočina: (Budišov, Číměř, Hodov, Kamenná, Kojatín, Koněšín, Nárameč, Pozďatín, Přeckov, Rohy, Studnice, Trnava, Vladislav)

3 Základní informace o projektu
Předkladatel projektu je zájmové sdružení právnických osob „HORÁCKO – ekologický mikroregion“, které je současně žadatelem a investorem projektu. Cílovou skupinou projektu jsou občané 13ti obcí mikroregionu Horácko.

4 Průzkum poptávky občanů
Projekt reflektuje a řeší skutečné potřeby a poptávku občanů mikroregionu po ICT službách založených na spolehlivém, kvalitním, vysokorychlostním (broadband) připojení, které nedokáže naplnit a uspokojit stávající telekomunikační trh.

5 Výsledky průzkumu poptávky občanů
Cílem projektu je uspokojit výše uvedenou poptávku občanů mikroregionu.

6 Strategie projektu - zvolenou strategií projektu pro naplnění poptávky občanů po kvalitních ICT službách je vytvoření rovných podmínek pro rozvoj telekomunikačního trhu v regionu (rovný vstup telekomunikačních operátorů a poskytovatelů ICT služeb do regionu), který by měl být zajištěn vybudováním propojovací sítě mezi jednotlivými obcemi mikroregionu.

7 Páteřní propojovací síť –pasivní síť
Optické trasy mezi obcemi jsou řešeny 24 jednovidovými optickými vlákny typu AllWave, které odpovídají normám ITU-T G.652.D a. A. Optická trasa (Třebíč-Velké Meziříčí) s 2 jednovidovými optickými vlákny bude osazena technologií vlnového multiplexu

8 Technické řešení – propojovací síť
Jádrem řešení je výstavba vysokorychlostní otevřené (optické) datové sítě propojující 13 obcí mikroregionu Horácko (přípojných uzlových bodů PoP), která bude připojena k dvěma vstupním propojovacím bodům (MainPoP) ve Velkém Meziříčí a Třebíči, umožňující vstup veřejným telekomunikačním operátorům (ISP) a dalším komerčním subjektům do této sítě za účelem poskytování svých ICT služeb obyvatelům v jednotlivých obcích.

9 Technické řešení – propojovací síť
Jedná se o tzv. „propojovací síť“, koncové připojení uživatelů v obcích bude realizováno prostřednictvím místních lokálních sítí (last-mile) budovaných v obcích, které již nejsou předmětem projektu

10 Technické řešení – aktivní síť
Aktivní část sítě bude realizována síťovými prvky splňující standard Ethernet, určenými pro výstavbu transportních sítí. Transportní část aktivní sítě je koncipována do logického distribučního kruhu s propustností 10GBps. Aktivní prvky jsou dimenzovány pro provoz charakteristický v sítích poskytovatelů služeb (TELCO operátorů). Pasivní ukončení tras - datové rozvaděče, DWDM pasivní rozbočovače a multiplexery Aktivní prvky - páteřní přepínače, směrovače, monitorovací sondy. Serverová platforma - HW, SW, OS/DB, Virtualizační SW, kolektor s mechanismy analýzy chování sítě, monitorovací SW, helpdesk Optické, metalické trancievery Propojovací kabely Součinné systémy non-IT systémy - kamerový dohled, jednotky distribuovaného napájení, UPS agregát, Rack montoring system

11 Provozní model/Obchodní model
Propojovací síť bude poskytovat telekomunikačním operátorům službu „IP tranzitu“, prostřednictvím které se dostane požadovaná ICT služba přes místní síť pro občany v obci k uživateli služby (občanovi). Propojovací síť bude spravována jiným nezávislým subjektem (komerční či nekomerční organizací) – provozovatelem, který bude zajišťovat konfiguraci, správu, záruky a provoz sítě Poskytovat a administrovat služby (IP tranzit) směrem ke komerčním organizacím typu Service Provider (TELCO operátorům) Provoz sítě bude hrazen z příjmů z poskytování služeb IP tranzitu operátorům.

12 Zajištění 7 let udržitelnost projektu
Dodavatelé optických tras (pasivní sítě) budou garantovat 7-letou záruku na optické kabely v ceně dodávky. Na veškeré aktivní prvky a zařízení bude platit 7-letá rozšířená záruka zajištěna provozovatelem. V průběhu 3 – 7 roku provozu se budou provádět reinvestice do aktivních prvků a zařízení z tzv. rezervního fondu oprav. Oprava jednotlivých síťových komponent a zařízení bude během životnosti projektu řešena v rámci záručního servisu provozovatelem. V rámci rozšířené záruky, servisu a správy by se provozovatel měl zaručit reakcí do 2 hodin a opravou zařízení do 24 hodin při měsíční dostupnosti služeb 99,5%.

13 Cíl a smysl projektu Mikroregion Horácko musí vybudovat propojovací síť umožňující takové parametry: garantované oddělené přenosové pásmo s garantovanou kapacitou maximální dostupnost sítě 99,5 % maximální bezpečnost dat v rámci provozu sítě prostor minimálně pro 12 operátorů redundance sítě 7 letou záruku aby měli jednotliví potenciální telekomunikační operátoři a další komerční poskytovatelé ICT služeb zájem o služby IP tranzitu (vysokokapacitních datových okruhů) a začali poskytovat ICT služby v obcích občanům mikroregionu. aby v průběhu celé provozní fáze 7 let zajistil bezproblémový provoz, odbyt této propojovací sítě a o potenciální odběratele IP tranzitu postupně nepřicházel. aby zajistil ekonomickou udržitelnost projektu v průběhu celé provozní fáze 7 let a nemusel nahrazovat technologicky zastaralá zařízení bez možné podpory.

14 Cílová skupina – Občané
Cílem projektu je zajistit pro občany kvalitní broadbandové připojení tak, aby měli: garantovanou kapacitu připojení do internetu a nemuseli se zbytkem obce sdílet jedno pásmo finančně dostupné kvalitní ICT služby v obci (na úrovni služeb běžně poskytovaných v městech ČR) možnost si zavolat mezi sebou zadarmo možnost si zavolat (mít signál), aniž by museli běhat po obci jejích kopcích a hledat signál měli stejné podmínky jako ostatní občané v ČR a nebyli ve světe ICT a internetu diskriminováni

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Projekt: „Regionální síť mikroregionu Horácko“"

Podobné prezentace


Reklamy Google