Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypravování 2 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypravování 2 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"— Transkript prezentace:

1 Vypravování 2 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Čs. armády 777 Milevsko Vypravování 2

2 Název projektu CHCEME BÝT LEPŠÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení DUM VY_32_INOVACE_01_A_16_CJL Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Autor Mgr. Markéta Hadáčková Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Stylistika Téma Vypravování 2 Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Cílem prezentace je praktické ověření znalostí a dovedností v oblasti slohového útvaru vypravování. Metodický pokyn Samostatná práce – viz. dále

3 Metodické pokyny: Materiál je založen na samostatné práci žáků: 5. snímek: zadání slohové práce (předcházející vyučovací hodina) – společná kontrola, žáci předčítají své texty 6. snímek: úkoly k rozboru textu – (viz. okopírovaný pracovní list obsahující slohovou práci na stejné téma) 7. – 11. snímek: jednotlivé odstavce slohové práce (rozbor textu podle úkolů, lze využívat funkci pera Office 2010) 12. snímek: možný návrh osnovy – společná kontrola Inovativnost prezentace spočívá v její propojenosti se samostatnou prací žáků – vše probíhá za pomoci ICT.

4 Vypravování 2

5 Napiš krátkou slohovou práci:
Zadání Slohový útvar: vypravování Téma: Na nároží stál muž v klobouku a kouřil cigaretu Požadavek: Práce začíná a končí uvedeným souvětím Počet slov: min. 250

6 Rozeber následující text na dané téma (viz. pracovní list)
Úkoly Napiš osnovu práce. Zhodnoť dodržení tématu a slohového útvaru. Najdi odstavec s nejvyšším dějovým napětím a zamysli se nad správným využitím prostředků, které se podílejí na prohloubení dějové dynamiky. Vyhledej přímou řeč a posuď, zda je správně zaznamenána. Zhodnoť text z hlediska pravopisného, tvaroslovného a syntaktického.

7 1. odstavec Na nároží stál muž v klobouku a kouřil cigaretu. Působil zvláštním dojmem. Venku pršelo a on tam přešlapoval bez deštníku celý promáčený a stále zíral do jednoho místa. Nebýt tohoto podivného zjevení, možná bych ani neprocitl z celodenního shonu, který přinesl můj návrat ze Spojených států. Nekonečná cesta těsným letadlem, zmatek ruzyňské haly, marná snaha získat taxi, to bylo stručné vystižení závěru cesty. Ačkoliv jsem onu postavu sledoval se zaujetím, zvědavost byla vzápětí vystřídána touhou po pohodlí, a tak jsem mávl na přijíždějící automobil a obraz tajemného člověka mi v mžiku vyprchal z hlavy.

8 2. odstavec Už jsem se opravdu těšil domů. Když vůz zastavil na udané adrese, nedočkavě jsem z něj vyběhl a dlouze stiskl zvonek v domnění, že mě přivítá manželka Jana. Čekal jsem asi minutu, a nic. Nikdo se neozýval, všechna okna byla temná. „Že by odjela na nákup,“ říkal jsem si. Otráveně jsem vyhledal klíče v malém příručním kufru, odemkl branku a automaticky přebíral schránku, jejíž obsah byl pro mě obyčejně krajně nezajímavý. Mezi záplavou reklamních letáků jsem objevil prapodivnou obálku.

9 3. odstavec Nikdy jsem si nemohl stěžovat na nedostatek intuice a i tentokrát mě nezradila. Nervozita okamžitě ovládla celé mé tělo a znemožňovala mi kultivované roztržení písemnosti. Obsah je venku. Nevěřím svým očím. To je vtip? Akční film? „Máme tvoji ženu,“ čtu a klepu se jako osika. Skládanka z novinových titulků mluví jasně, Jana je pryč. Bože, proč? A najednou telefon. „Haló,“ řvu do sluchátka. Hlas na konci drátu působí hrozivě: „Sto tisíc dolarů, to je naše cena.“ „Počkejte, je v pořádku,“ sténám do přístroje, „haló, haló!“

10 4. odstavec „Pane, vstávejte. Musíte se připoutat, budeme přistávat,“ vycházelo z úst příjemné dívky, jež se nade mnou skláněla. Ježíši, to byl jen sen. Ten pocit úlevy byl nepopsatelný…Někdy je dobré, když se člověk lehce, byť jen ve snu, dotkne zla, protože pak dokáže lépe ocenit dobro. Nemohl jsem se dočkat, až zase budu u Jany. I na tu naši poslední hádku jsem už zapomněl.

11 5. odstavec Jakmile se letadlo dotklo země, vystřelil jsem ze sedadla a snažil se být co nejrychleji venku. Cítil jsem se najednou neohrožený, plný nové síly. Lehce jsem proplul mezi davy cestujících a s klidem snášel všechny nutné úkony. „Jen chytit volného taxíka a už bude jenom dobře,“ pomyslel jsem si. A najednou… Ruka dávající pokyn řidiči žlutého vozu zamrzla ve vzduchu, nemohl jsem uvěřit vlastním očím… Na nároží stál muž v klobouku a kouřil cigaretu.

12 Příklad osnovy: I. II. III. Muž v klobouku 1. Návrat domů Únos
2. Probuzení 3. III. Šokující zjištění

13 ZDROJE SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN Archiv autorky


Stáhnout ppt "Vypravování 2 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google