Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: kalendář přírody, 4 roční období, pozorování změn v přírodě a počasí, osvojování základních pojmů označujících sledované předměty a jevy Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámením s tématem Člověk a příroda hravou formou. Prezentace obsahuje jak výukovou část, tak i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS powerpoint

3 Ahoj kamarádi! Tak tu máme další společné vyprávění. Dnes si budeme povídat o počasí a o přírodě. Příroda je všude kolem nás. Ťukni na žluté tlačítko a vzhůru za dalším vyprávěním.

4 Jestlipak víte, co je to kalendář přírody
Jestlipak víte, co je to kalendář přírody? O kalendáři jsme si již povídali, když jsme mluvili o čase, ale co je kalendář přírody? Je stejný jako běžný kalendář? Dobře poslouchejte a brzy vše budete znát. Tak jak se planeta Země otáčí okolo Slunce, tak se střídají roční období. Se střídajícím se ročním obdobím se mění počasí a s ním i příroda.

5 Dokolečka dokola, planeta se točí,
podívej se na přírodu! Od čeho máš oči? Oči ty mám na koukání, už to celé dobře znám. Jaro, léto, podzim, zima, zase přišly k nám. Střídají se dokola mění se nám květ. Stejně letos, stejně vloni, tohle je náš svět.

6 POČASÍ Tak jaké bude dnes počasí?
Ťukni na jednotlivé obrázky a dozvíš se víc!

7 POČASÍ Když se ráno probudíme a podíváme se z okna, není to venku každý den stejné. Jednou je teplo a budí nás sluníčko, jindy je chladno až zima, nebo je obloha plná mraků, je bezvětří nebo fouká vítr. V létě jsou často bouřky, prší, někdy padají kroupy, můžeme pozorovat duhu. Na podzim bývá ráno mlha. V zimě padá sníh a je náledí. Tomu všemu se říká počasí. A my si teď budeme povídat, jak počasí vzniká a jaký má vliv na náš život.

8 JAKÉ JE DNES POČASÍ? Dnes je venku slunečno!

9 slunce Sluníčko nám svítí, všude plno kvítí. Kytičky i zvířátka,
radují se z toho, že je naše sluníčko, pěkně rozehřálo. Bez sluníčka nebylo by, světla ani tepla, na Zemi by všude bylo, tma a pěkná zima.

10 slunce Bez Slunce by nebyl na Zemi žádný život. Všichni živočichové, člověk, rostliny, potřebují ke svému životu Slunce. Dává nám teplo a světlo. Pokud Slunce svítí, říkáme, že je slunečno. Lidé mají hned lepší náladu a celý svět je veselejší.

11 Co to vidím? Dnes je zataženo a vypadá to, že brzy začne pršet!
JAKÉ JE DNES POČASÍ? Co to vidím? Dnes je zataženo a vypadá to, že brzy začne pršet!

12 mraky Když vidíme na obloze mraky, říkáme, že je zataženo. Neznamená to však, že Slunce nesvítí. Svítí, ale je schované za mraky a jeho paprsky nemají takovou sílu, aby se k nám dostaly. Někdy je pouze zataženo, jindy z mraků začne něco padat. Jestlipak víte co? No ano, je to voda.

13 DÉŠŤ Ťukni na koníčka, pomůže ti. Honem, deštník, zmoknu. Prší, prší /lidová/ Prší, prší, jen se leje, kam koníčky pojedeme, pojedeme na luka až kukačka zakuká. Kukačka už zakukala, má panenka zaplakala, kukačko už nekukej, má panenko neplakej. Všichni určitě dobře znáte písničku, ve které se zpívá „prší, prší, jen se leje“ Zkuste si ji teď společně zazpívat.

14 JAKÉ JE DNES POČASÍ? To je krása! Na nebi je barevná duha.

15 DUHA Jaké barvy má duha? Povídej, už jste někdy viděli v přírodě duhu? Duha je barevný oblouk na nebi. Když venku prší a současně svítí sluníčko, objeví se nám na nebi krásná barevná duha.

16 Mlha. Všude je šedivo, není vidět ani na krok.
JAKÉ JE DNES POČASÍ? Mlha. Všude je šedivo, není vidět ani na krok.

17 MLHA Jestlipak víte, jak vzniká mlha? Malé kapky vody se drží nízko u země. Sluníčko ohřívá zem a voda nízko u země se začíná měnit v páru a stoupá vzhůru k nebi.

18 Hurá, sněží! Pojďme stavět sněhuláka!
JAKÉ JE DNES POČASÍ? Hurá, sněží! Pojďme stavět sněhuláka!

19 SNÍH Když teplota klesne pod nulu a na nebi jsou mraky, začnou se z nich místo deště sypat sněhové vločky. Sníh je zmrzlá voda, která padá z nebe na zem. Někdy sněží málo, jindy je pořádná chumelenice.

20 Tedy dnes pořádně fouká vítr!
JAKÉ JE DNES POČASÍ? Tedy dnes pořádně fouká vítr!

21 VÍTR Vítr je vzduch, který se hýbe. Vítr se hýbe různě rychle. Někdy může napáchat i velké škody. Láme stromy, ničí střechy, může způsobit i zranění.

22 POČASÍ Počasí se nám mění podle toho, jaké máme roční období. Jiné počasí je v létě a jiné naopak v zimě. Podívejte se na následujících obrázcích, jak vypadá počasí v jednotlivých ročních obdobích.

23 ROK JARO LÉTO PODZIM ZIMA

24 POČASÍ NA jaŘE Začíná být tepleji. Sníh, který nám pokrýval zem pomalu taje. První sluneční paprsky rozehřívají zemi. Slunce mírně hřeje. Na jaře často prší, proto bychom neměli doma zapomenout deštník. Celá příroda se po zimním spánku probouzí k životu. Vše se zazelená, rozkvetou stromy a první kytičky.

25 POČASÍ V LÉTĚ Slunce krásně hřeje, bývá teplo. Často bývá sucho, prší jen občas. V létě mají všichni školáci dva měsíce prázdnin. Užívají si sluníčka a teplých dnů. Chodí se koupat.

26 POČASÍ NA PODZIM Na podzim je již Slunce od Země dál a jeho paprsky ohřívají Zemi čím dál tím méně. Bývá chladno, často fouká vítr a prší. Příroda se připravuje k zimnímu spánku. Tažní ptáci odlétají na jih, aby u nás v zimě nezahynuli.

27 POČASÍ V ZIMĚ Mrzne, je chladno. Někdy sněží, jindy prší. Fouká studený vítr. Teploty často klesají pod bod mrazu, příroda spí. Někteří živočichové usnuly zimním spánkem, a probudí se až na jaře, když je polechtají první sluneční paprsky.

28 AHOJ PŘÍŠTĚ!

29 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 07_ Rozmanitost přírody Počasí (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google