Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kryptografie Šifrování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kryptografie Šifrování"— Transkript prezentace:

1 Kryptografie Šifrování

2 Kryptografie Z řeckého kryptós – utajený, gráphein – psát
Šifrování se vyvíjelo v průběhu celých dějin. První doložení o zašifrování pochází 480 př. n.l. za období řecko-perských válek. Julius Caesar – po něm pojmenovaná šifra. Šifrování představuje důležitý prostředek pro utajení např. vojenských či politických plánů.

3 Šifrování Mužeme rozdělit do dvou období:
Do 20. let 20. století, kdy stačil k šifrování pouze papír a tužka A od 20. let kdy se začaly vyvíjet různé stroje které byly čím dál složitější. Nyní nejčastěji používané normální počítače se speciálními programy a algoritmy.

4 Stenografie Je to předchůdce Kryptografie.
Jde o ukrývání zprávy jako takové. Patří zde např. neviditelné inkousty, vyrývání textu do dřevěné tabulky, která se potom zalije voskem. Dnes lze ukrýt tajný text v obrázku nebo v hudebním souboru.

5 Substituční šifra Monoalfabetická
Jednoduchá šifra kdy zaměníme jednotlivé písmeno za jiné pomocí jednoho jednoduchého pravidla. Uděláme tabulku záměn písmene. Abcdefghijklmnopqrstuvwxyz KSVHPLIJQGXCZADYBEWRTMFONU

6 Caesarova šifra Jako první použil Julius Casesar
Je to velice jednoduchá šifra Posunujeme dané písmeno o určitý počet v abecedě. Příklad: posunujeme o 3 A=D, B=E, C=F atd. Nevýhoda, existuje pouze 26 možnách kombinací klíče.

7 Vigenèrova šifra Složitější šifra než Caesarova
Posunujeme o proměnný počet znaků. Zvolíme se klíč např. bagr Slovo které chceme zašifrovat : MOBIL Výsledné slovo: NOHZM Existuje Vigenèrova tabulka pomocí které převádíme písmena.

8

9 Vernamova šifra Zase posunujeme text v abecedě podle určitého klíče
Příklad: Aldebaran = FMRCKAUJG Použitý klíč 5, 1, 14, 24, 9, 0, 3, 9, 19 Číselný se dá nahradit písmenným kódem. Nerozluštitelná šifra pokud: Klíč je tak dlouhý jako přenášená zpráva Klíč je dokonale náhodný Klíč nelze použít opakovaně Použití: studená válka

10 Transpoziční šifra Mřížka pomocí ní lze přepsat tajnou zprávu do čtvercové tabulky. Mřížku vždy otáčíme 4x o devadesát stupňů Pokud máme více znaků než je velikost tabulky musíme rozdělit do více tabulek. Můžeme využít i jiné než čtvercovité tabulky.

11

12 Velký polský kříž Jednoduché šifrování
Často požívané při táborech a soutěžích. Původní text: SHAMAN Výsledek: Kódovací tabulka

13 Kombinování šifer Kombinací různých šifer můžeme udělat text složitěji odhalitelný. Nemůžeme kombinovat dvakrát stejnou šifru. Při použití dvakrát např. Caesarovy šifry, není rozluštění složitější. Pokud jsme posunuli o nejprve o 2 a v druhém kroku o 3 tak bychom celkově posunuli o 5 znaků v abecedě.

14 Enigma Německo za druhé světové války. Šifra prolomena už za války.
Původně měla tři rotory, každý měl jinak propojené výstupní a vstupní kontakty. Později 4 rotorové Enigmy. Pokud se Enigma používá správně, není ani dnes lehké rozluštit její kódování.

15


Stáhnout ppt "Kryptografie Šifrování"

Podobné prezentace


Reklamy Google