Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skoky do vody Historie Současnost Osobnosti Rekordy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skoky do vody Historie Současnost Osobnosti Rekordy"— Transkript prezentace:

1 Skoky do vody Historie Současnost Osobnosti Rekordy
Pavla Musilová, Karolína Rezková

2 Historie Skoky do vody byly známy již ve starověku.
Byly považovány za projev odvahy. Ve středověku: v některých oblastech součástí rytířských ctností Postupně se staly součástí zábavy. Roku 1770 Havaj – bojovníci se vrhali do moře jako důkaz odvahy a pro obdiv žen Jako sportovní odvětví vznikají v Německu a Švédsku na přelomu stol. Roku 1840 bylo založeno první světové sdružení skoků do vody Roku 1843 vyšla v Německu první knížka s tabulkou skoků do vody. 1891- vydána první pravidla v Německu Ve Švédsku a Německu se technika skákání lišila. Ke konfrontaci obou technik došlo roku 1912 na OH ve Stockholmu. Technika byla do roku 1928 sjednocena. V Československu se začalo soutěžit až po 1. světové válce. První mistrovství ČR se konalo r jako součást plaveckého programu.

3 Současnost V současnosti se skoky do vody dělí na: Diving = klasické skoky do vody, olympijská disciplína, patří mezi plavecké sporty, skáče se z prken: 1 a 3 metry a z věží 5; 7,5 a 10 m. Skáče se jednotlivě i synchronizovaně. Cliff diving = extrémní adrenalinový sport, skáče se z útesů o výšce 12 – 27 m, roku vzniklo sdružení Highjump, 2000 první MČR Splash diving = nejnovější moderní disciplína

4 Osobnosti Mezi světové a české osobnosti skoků do vody patří například: Greg Louganis Klaus Dibiasi, Dmitrij Sautin Patricie McCormicková, Ingrid Kramerová Milena Duchková, Andrea Absolonová Hana Novotná, Marie Čermáková Orlando Duque, Gary Hunt Michal Navrátil, Lucie Absolonová Tabulka olympijských vítězů zde: Stránky Red Bull cliff divingu zde:

5 Greg Louganis Narodil se 26.ledna 1960
V roce 1976 získal na LOH v Montrealu stříbro z věže V roce 1980 OH v Moskvě byl favoritem na 2 zlaté medaile, ale kvůli americkému bojkotu olympijských her se nezúčastnil. Na MS 1982 získal 2 zlaté medaile R dvě zlaté medaile na OH v Los Angeles Na MS zlaté medaile. V roce 1988 svůj výkon opakoval, ale utrpěl zranění hlavy. I přes to v soutěži pokračoval a získal zlato a byl vyhlášen sportovcem roku. V soutěži z věže získal rekordních 638,61 bodů. Byl o něm natočen film Breaking the Surface, objevuje se v dalších 8 filmech.

6 Milena Duchková Andrea Absolonová Narodila se 25.dubna 1952
1968 zvítězila z 10 m na OH v Mexiku 1970 získala titul mistryně Evropy Na OH 1972 stříbrná medaile V současnosti žije v Kanadě pracuje jako zubní lékařka Narozena 26.prosince 1976 Skákala z věže 10 m Zranila se při tréninku na OH 1996 v Atlantě Začala působit jako pornoherečka Zemřela roku 2004 na vzácnou formu rakoviny mozku

7 Rekordy a zajímavosti Rekordní skok do vody: Roku 1997 skočil Rudolf Bok do Orlické přehrady z výšky 58 metrů. Tím se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Dopadl ale na záda a utrpěl frakturu hrudního obratle, pohmoždění plic a hematom na ledvinách. Nejvyšší skok do mělké vody: Darren Taylor přezdívaný Profesor splash skočil do dětského bazénku s vodou o hloubce 30 cm z výšky 10 m. Byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Neutrpěl žádná zranění.

8 Nejstarší skokanka do vody se jmenuje Rene Puddifoot
Nejstarší skokanka do vody se jmenuje Rene Puddifoot. Narodila se roku 1922, takže jí je 88 let. Psí skoky do vody: Do vody skáčou nejen lidé, ale i jejich domácí mazlíčci. Letos v září se konal druhý ročník soutěže Czech waterdog contest.

9 Odkazy High jump: http://www.cliffdiving.eu/
Cliff divers: Klaus Dibiasi: Milena Duchková: Historie plaveckých sportů: Splash diving: Christian Guth: A další:

10 Skoky do vody VSK Univerzita Brno
Tuto prezentaci si můžete stáhnout na našich internetových stránkách:

11 Díky za pozornost!


Stáhnout ppt "Skoky do vody Historie Současnost Osobnosti Rekordy"

Podobné prezentace


Reklamy Google