Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysočany 17. března Zase mrazivé ráno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysočany 17. března Zase mrazivé ráno"— Transkript prezentace:

1 Vysočany 17. března 2013. Zase mrazivé ráno

2 Parkoviště u samoobsluhy se plní
Parkoviště u samoobsluhy se plní. Včelaři ze ČSV ZO SLOUP přijíždějí na svoji výroční členskou schůzi

3 Do Vysočan se slétli včelaři
POZVÁNKA NA VÝROČNÍ ČLENSKOU SCHŮZI ČSV ZO SLOUP Vážený příteli, dovolujeme si Vás pozvat Na 111. výroční schůzi Českého svazu včelařů základní organizace Sloup Která se koná dne v 09:30 v Kulturním domě ve Vysočanech Program schůze: Zahájení Výroční zpráva o činnosti organizace za uplynulé období Zpráva o hospodaření a revizi finančních prostředků Zaměření činnosti organizace a rozpočet hospodaření na další období Volba výboru Schválení plánu práce a rozpočtu hospodaření na další období Diskuze a závěr Za výbor organizace: předseda Rudolf Rybář v.r.

4 Včelařství v Molenburku Naše obec Molenburk leží na rozhraní Moravského krasu a Drahanské vrchoviny. Založen byl roku Pomalu se rozrůstal a roku 1793 zde bylo jen 32 domů s 230 obyvateli. V roce 1900 bylo v Molenburku již 81 domů a 550 obyvatel. Většina podsedníků se také zabývala chovem včel. Včelařství mělo u obyvatel Molenburku své milovníky. Jak je dochováno, tak včely byly zpočátku v domech popisných číslech 4 (u Vávrů) 9 (u Kučerů), 21 (u Kalů), 25 (u Zouharů), 31 (u Přibylů), 70 (u hajného Strejčka), 3 (u Škvařilů), a na č. 14 (u Hejčů). Všichni včelařili ve špalcích (stojanech). Uvádí se, že z jara byl první podřez, na konci snůšky druhý podřez. Krmení bylo primitivní, sladina se dávala dolů do korýtek, někdy se přikrmovalo vínem i cukrem. Vyřezané dílo se rozvářelo (obyčejně v troubě) a pak po vychladnutí se získal vosk a med. Často byly včely napadeny zlodějkami, majitel napadených včel dal na česno rozředěných kvasnic, čímž lupičky zničil.

5 Včelařů bylo na tu dobu v Housku mnoho
Včelařů bylo na tu dobu v Housku mnoho.Včelstva byla v popisných číslech 5 (Musil František), 7 (Svoboda Josef), 13 (Klemsa Miloslav), 16 (Klusák Rudolf), 17 (Klusák František), 18 (Klusák Josef), 24 (Zouhar František), 28 (Hejč Metoděj). V této době byly v Molenburku včely ve větším počtu včelstev chovány číslech 5 (Kašpárek) 31 (Hudec), 42 (Hudec) 43 (Škvařil), 49 (Ševčík), 54 (Hudec), 45 (Jirušek) a 32 (Hejč). Včely byly nyní umístěny v úlech dle míry spolkové na pohyblivém díle v rámcích. K vytáčení medu se používalo medometů. Přestože výsledky včelařství nebyly valné a dobrý medový rok je po 4 i více hubených létech (posledně v roce 1922), Stále více hospodářů a dokonce i někteří domkaři začali s chovem včel. V roce 1907 získal Pan učitel Tenora od zemského spolku včelařského průkaz způsobilosti jako kočující učitel včelařství. V roce 1902, 6. dubna byl založen na okrese boskovickém ve Sloupu první včelařský spolek a zakladatelem byl molenburský nadučitel František Tenora.( nar.1863), který se stal také prvním předsedou a tuto funkci vykonával do roku 1906.

6 Významní včelaři Molenburku, členové spolku Tomáš Konečný, Josef Škvařil, Jan Ševčík, František Kašpárek, Tomáš Hynšt, Adolf Novotný, Stanislav Kala, Stanislav Ševčík, Adolf Zouhar.

7 Významní včelaři Houska, členové spolku
Významní včelaři Houska, členové spolku. Emanuel Král, Metod Slouka, František Nezval, Jan Zouhar, Miroslav Klemsa, Cyril Zouhar, Rudolf Kuběna, Alois Škvařil, František Zouhar a „Nestor Josef Král.“

8 Členové se pomalu scházejí.Všichni čekáme na jaro

9 Starostové přijali pozvání

10 Výroční schůzi zahájil stávající předseda, doc.ing. Rudolf Rybář,CSc.
Kytička pro Vás. Neočekávejte, že je život spravedlivý.

11 Doc. Rybář při projevu

12 Naši včelaři zaujatě sledují projev předsedy

13 Josef Král, včelaří, a to je pravda, již skoro 80 let

14 Josef Král a molenburští včelaři

15

16

17 Předseda byl po projevu velmi dojatý

18 Hospodář organizace skládá účty

19 Předseda revizní komise, vše je v pořádku

20 Někteří včelaři navržení do nového vedení

21 Byl jsem také pozván, tak jsem to trochu zdokumentoval. Antonín Jirušek


Stáhnout ppt "Vysočany 17. března Zase mrazivé ráno"

Podobné prezentace


Reklamy Google