Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vrozená vývojová vada kyčlí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vrozená vývojová vada kyčlí"— Transkript prezentace:

1 Vrozená vývojová vada kyčlí
Informace pro rodiče Ortopedické oddělení Dětské oddělení Krajská nemocnice Pardubice

2 Dysplazie kyčelního kloubu
Dysplazie kyčelního kloubu označuje vývojovou odchylku v oblasti kyčelní jamky, stehenní kosti nebo celého kloubu. Příčina této odchylky není zcela jasná, ale svoji roli může hrát dědičnost, uložení plodu v děloze, předčasný porod, případně poruchy žláz s vnitřní sekrecí u maminek. Nevím jestli budou rozumět pojmu endokrinní

3 Dysplazie kyčelního kloubu
Vzhledem k tomu, že různý stupeň vrozené dysplazie kyčelního kloubu se vyskytuje až u 5% všech novorozenců, je pravidelně prováděno preventivní vyšetření kyčelních kloubů a to u dětí ještě v porodnici, dále v 6. týdnu a následně v týdnu věku.

4 Maminko a tatínku Právě při pravidelné preventivní prohlídce ortoped zjistil u vašeho miminka větší stupeň poruchy vývoje kyčelního kloubu a rozhodl o nutnosti léčení při pobytu v nemocnici. Ortoped vám jistě vysvětlil všechny okolnosti a způsob léčby, ale myslíme, že oceníte možnost získat touto prezentací další potřebné informace .

5 Jak dlouho budeme v nemocnici ?
Úprava správného postavení kyčelního kloubu je postup, který vyžaduje dostatek času a proto hospitalizace trvá většinou celých 7 týdnů Budete hospitalizována s miminkem přímo na pokoji a můžete se po celou dobu hospitalizace o své miminko starat a samozřejmě je můžete dále kojit. Celý pobyt je většinou spíš 7 týdnů. ( 6 týdnů zavěšení a potom ještě artroskopie ) Možná zmínit možnost propustek maminky a event. Střídání rodičů v případě potřeby.

6 Jak dlouho budeme v nemocnici ?
Maminkám, které kojí, umožňujeme možnost občasných propustek z oddělení mezi jednotlivými kojeními. U miminek, které dostávají umělou stravu, se mohou v pobytu střídat i jiní členové rodiny (tatínek, babička). Celý pobyt je většinou spíš 7 týdnů. ( 6 týdnů zavěšení a potom ještě artroskopie ) Možná zmínit možnost propustek maminky a event. Střídání rodičů v případě potřeby.

7 Jak dlouho budeme v nemocnici ?
Můžeme Vám nabídnout, abyste se v předstihu podívali na dětské oddělení a mohli se zeptat na potřebné věci přímo sestřiček na oddělení. V případě Vašeho zájmu najdete kontakty na konci prezentace. Nevím jestli neudat nějaký způsob jak to udělat ???

8 Jak bude probíhat samotná léčba?
Snahou léčby je dosáhnout nenásilnou formu správného postavení kyčelního kloubu. K tomu využíváme tahu a zavěšení miminka za dolní končetiny a to nejprve ve vodorovném a následně ve svislém směru. Na další obrázcích uvidíte, jak bude léčba vypadat.

9 Vodorovný tah za dolní končetiny

10

11 Svislý závěs za dolní končetiny

12

13 Co bude po 7 týdnech ? Po 6 týdnech tohoto způsobu léčby provedeme rentgenologické vyšetření, kdy v celkovém znecitlivění (narkóze) vstříkneme kontrastní látku do kloubu, abychom si ozřejmili postavení kyčelního kloubu a rozhodli o dalším postupu léčby.

14 Co bude po 7 týdnech ? Možnými dalšími postupy jsou :
Zajištění správné polohy kyčelního kloubu sádrovou fixací na dalších 6 týdnů. Nebo zajištění správné polohy ve zvláštním zařízení (mechanickém aparátu) Výjimečně je nutné operační řešení. Po dání sádry nebo aparátu je další léčení v domácím prostředí. Hanouska jsi říkal, že nechceš a ještě event. Třmínky ???? Nevím jestli sem nebo někam jinam, nebo vůbec, ale měli by asi vědět, že je třeba na pobyt doma po léčbě si zajistit dvojčatový kočárek – do normálních se na šířku nevejdou.

15 Vybraný postup léčení u Vašeho miminka Vám pro provedení rentgenologického vyšetření vysvětlí ortoped, v jehož Jste péči.

16 Co bude po propuštění ? Vhledem k tomu, že po propuštění bude Vaše miminko 6 týdnů v sádrovém lůžku nebo aparátu, budete po propuštění na tuto dobu potřebovat širší kočárek (dvojčatový), aby se Vaše miminko do kočárku v pohodě vešlo. Hanouska jsi říkal, že nechceš a ještě event. Třmínky ???? Nevím jestli sem nebo někam jinam, nebo vůbec, ale měli by asi vědět, že je třeba na pobyt doma po léčbě si zajistit dvojčatový kočárek – do normálních se na šířku nevejdou.

17 Co je potřeba vzít s sebou do nemocnice ?
Pro miminko očkovací průkaz kartičku pojišťovny zprávu od lékaře Pro maminku občanský průkaz

18 Jaké oblečení pro miminko ?
Na oblečení vezměte „body“, košilka se shrnuje pod zádíčka dítěte a tlačí jej Ponožky, případně pletené bačkorky. Počítejte s papírovými plenami 10 – 12/den Ubrousky na zadeček Olejíček,vámi užívanou dětskou kosmetiku, žínku Malou přikrývku nebo rychlozavinovačku Závěsné hračky z domova Ponožky s sebou, pletené bačkorky dostanou u nás

19 Co vzít, maminko, pro vás ? Domácí oblečení
Hygienické potřeby a toaletní papír Odsávačku mléka (pokud kojíte a máte ji doma) Cokoliv na ukrácení dlouhé chvíle (knihy, časopisy, ruční práce,mobilní telefon, CD přehrávače, videokazety apod.) Možno vlastní audiokazety nebo CD

20 Výživa miminka V případě, že své miminko kojíte, budete zde v kojení pokračovat, jen spolu se sestřičkou najdete vhodnou polohu tak, abyste mohla kojit své miminko i při současném zavěšení. V případě, že dostává miminko umělou stravu, budeme Vám ji připravovat v nemocnici.

21 Návštěvy na dětském oddělení
Návštěvy na dětském oddělení nejsou omezeny a vždy se přímo zde domluvíme na tom, jak s návštěvami Vaší rodiny.

22 Potřebné informace Telefonní číslo na oddělení: 466015411
Webové stránky dětského oddělení Ortopedické odd.- ambulance MUDr. Němec Vladimír, prim. dětského oddělení Pedagog a herní specialista Mgr. Ondráčková Pavla Telefon 5411 ( místo 5414) U Pavly je číslo celé podivné ??

23 Milá maminko a tatínku, na závěr Vám přejeme dostatek trpělivosti a pochopení při léčbě Vašeho miminka, kdy naším cílem je správný vývoj kyčelního kloubu. pracovníci ortopedického a dětského oddělení Krajská nemocnice Pardubice


Stáhnout ppt "Vrozená vývojová vada kyčlí"

Podobné prezentace


Reklamy Google