Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Užitkové vlastnosti skotu. Mléčná užitkovost skotu -vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Užitkové vlastnosti skotu. Mléčná užitkovost skotu -vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost."— Transkript prezentace:

1 Užitkové vlastnosti skotu

2 Mléčná užitkovost skotu -vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Tvorba mléka alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struk sekreční buňky- přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy intenzívní růst mléčné žlázy – v období pohlavního dospívání a březosti

3

4

5 Fyzikální a chemické vlastnosti mléka hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH6,6-6,8 bod varu 100,15 o C bod tuhnutí -0,55 o C Složení mlékaMleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5%75% tuk 3,8%5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein)15,10% laktóza4,7%3,3% miner. látky0,7%1,2% (hl. Mg) Mléčná užitkovost skotu

6 Vliv na složení mléka  složení a kvalita krmné dávky  plemeno  technika chovu, způsob dojení  stádium laktace, fáze dne Mléčná užitkovost skotu

7 Hodnocení laktace laktační křivka (jednovrcholová, plochá) průběh - perzistence laktace Index perzistence laktace(P 2:1 ) dojivost za dní laktace. 100 dojivost za dní laktace 80-89,9velmi dobrýlaktační křivkaplochá 70-79,9dobrýlaktační křivkanormální Mléčná užitkovost skotu

8  Laktace má dvě fáze –vzestupná fáze, dní –dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) –sestupná fáze  Perzistence - index –relativní pokles vzhledem k maximu –rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení –P 2:1 Mléčná užitkovost skotu

9 Tvar laktační křivky Mléčná užitkovost skotu

10 Hodnocení laktace  normovaná laktace305 dní  zkrácené úseky laktace100, 200 dní  celoživotní užitkovost  relativní užitkovostna 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM (FPLCM)přepočet na stejný obsah ml. složek FCM = M (0,4 + 0,15t) Mléčná užitkovost skotu

11 Vnitřní  Plemenná příslušnost  Dědivost produkce mléka h 2 = 0,25 - 0,30  procentický obsah bílkovinh 2 = 0,50 - 0,60  procentický obsah tukuh 2 = 0,40 - 0,50  produkce bílkovin v kgh 2 = 0,40  produkce tuku v kgh 2 = 0,35  Individualita  Činnost mléčné žlázy  Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí) Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu

12 Vnější  Výživa  Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima  Kvalita odchovu  Pořadí laktace Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu

13 Technologie a technika dojení vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí volné ustájení - dojírny  klidný vstup a výstup krav  příprava dojnice  kontrola vemene  klidné zacházení se zvířaty  šetrné a nepřerušované dojení  optimální technika  dojírny - lepší pracovní podmínky pro dojiče

14 Dojení ve vazném ustájení

15 Rybinová dojírna

16 Paralelní dojírna Tandemové dojírny

17 Rotační dojírny

18  filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže)  snížení teploty po nadojení (za minut)na 3-5 o C a udržení po celou dobu skladování  chladící tanky nebo nádrže s přímým nebo nepřímým chlazením  při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10 o C  možno použít deskový chladič – chlazení mléka již při průchodu chladičem  skladovací kapacita chladících nádrží = průměrný denní nádoj + rezerva nejméně 20% Ošetřování a skladování mléka

19 Ošetření mléčné žlázy po dojení - desinfekce Chladící nádrže

20 Kontrola mléčné užitkovosti ČR členem I.C.A.R. od r.1991 (Mezinárodní výbor pro kontrolu užitkovosti) ČSN (novela z r ISO )   v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele)   u všech dojnic ve stádě   provádí pověřený a vyškolený pracovník   zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu   užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

21 METODY  A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace  formy:  A 4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti)  počet kontrol za rok 12-13, interval mezi kontrolními dny  v kontrolní den ze všech dojení  A T - střídavě z večerního a ranního dojení  počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30  B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organ.  počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30  publikace výsledků odděleně od výsledků kontroly A  F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj) Kontrola mléčné užitkovosti

22 Kontrola mléčné užitkovosti  dojivost - vážením  průtokoměry (Tru -Test)  odběr vzorků - poměrný vzorek, objem ml (% tuků, bílkovin, laktózy)   první kontrola nejdříve 6.den po otelení   zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy:  kontrolní list krávy (všechny laktace, index stáda, mezidobí, celoživotní užitkovost, zkouška dojitelnosti, PH a RPH pro ukazatele mléčné užitkovosti)  seznam narozených telat (měsíčně, původ telete)  potvrzení o původu

23 Kontrola dojitelnosti ČSN (r.1994)  jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení  MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci)  - současně s KU v kontrolní den   pomocí průtokoměru a stopek   doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje)   stanovení s přesností na 0,2 l   výdojek menší než 5 l se nehodnotí

24 Kontrola dojitelnosti Ukazatele:  APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min.  (nezahrnuje strojní dodojek)    nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne)   standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001. (D - 100)


Stáhnout ppt "Užitkové vlastnosti skotu. Mléčná užitkovost skotu -vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google