Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Užitkové vlastnosti skotu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Užitkové vlastnosti skotu"— Transkript prezentace:

1 Užitkové vlastnosti skotu

2 Mléčná užitkovost skotu
vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Tvorba mléka alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struk sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy intenzívní růst mléčné žlázy – v období pohlavního dospívání a březosti

3

4

5 Mléčná užitkovost skotu
Fyzikální a chemické vlastnosti mléka hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH 6,6-6,8 bod varu 100,15o C bod tuhnutí -0,55o C Složení mléka Mleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5% 75% tuk 3,8% 5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein) 15,10% laktóza 4,7% 3,3% miner. látky 0,7% 1,2% (hl. Mg)

6 Mléčná užitkovost skotu
Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne

7 Mléčná užitkovost skotu
Hodnocení laktace laktační křivka (jednovrcholová, plochá) průběh - perzistence laktace Index perzistence laktace (P2:1) dojivost za dní laktace dojivost za dní laktace 80-89,9 velmi dobrý laktační křivka plochá 70-79,9 dobrý laktační křivka normální

8 Mléčná užitkovost skotu
Laktace má dvě fáze vzestupná fáze, dní dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) sestupná fáze Perzistence - index relativní pokles vzhledem k maximu rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení P2:1

9 Mléčná užitkovost skotu
Tvar laktační křivky

10 Mléčná užitkovost skotu
Hodnocení laktace normovaná laktace dní zkrácené úseky laktace 100, 200 dní celoživotní užitkovost relativní užitkovost na 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM (FPLCM) přepočet na stejný obsah ml. složek FCM = M (0,4 + 0,15t)

11 Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu
Vnitřní Plemenná příslušnost Dědivost produkce mléka h2 = 0,25 - 0,30 procentický obsah bílkovin h2 = 0,50 - 0,60 procentický obsah tuku h2 = 0,40 - 0,50 produkce bílkovin v kg h2 = 0,40 produkce tuku v kg h2 = 0,35 Individualita Činnost mléčné žlázy Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí)

12 Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu
Vnější Výživa Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima Kvalita odchovu Pořadí laktace

13 Technologie a technika dojení
vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí volné ustájení - dojírny klidný vstup a výstup krav příprava dojnice kontrola vemene klidné zacházení se zvířaty šetrné a nepřerušované dojení optimální technika dojírny - lepší pracovní podmínky pro dojiče

14 Dojení ve vazném ustájení

15 Rybinová dojírna

16 Tandemové dojírny Paralelní dojírna

17 Rotační dojírny

18 Ošetřování a skladování mléka
filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže) snížení teploty po nadojení (za minut)na 3-5oC a udržení po celou dobu skladování chladící tanky nebo nádrže s přímým nebo nepřímým chlazením při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10oC možno použít deskový chladič – chlazení mléka již při průchodu chladičem skladovací kapacita chladících nádrží = průměrný denní nádoj + rezerva nejméně 20%

19 Ošetření mléčné žlázy po dojení - desinfekce
Chladící nádrže

20 Kontrola mléčné užitkovosti
ČR členem I.C.A.R. od r.1991 (Mezinárodní výbor pro kontrolu užitkovosti) ČSN (novela z r ISO ) ·     v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele) ·     u všech dojnic ve stádě ·     provádí pověřený a vyškolený pracovník ·     zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu ·     užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

21 Kontrola mléčné užitkovosti
METODY A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace formy: A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti) počet kontrol za rok 12-13, interval mezi kontrolními dny 28-30 v kontrolní den ze všech dojení AT - střídavě z večerního a ranního dojení počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30 B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organ. publikace výsledků odděleně od výsledků kontroly A F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj)

22 Kontrola mléčné užitkovosti
dojivost - vážením průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem ml (% tuků, bílkovin, laktózy) ·     první kontrola nejdříve 6.den po otelení ·     zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy: kontrolní list krávy (všechny laktace, index stáda, mezidobí, celoživotní užitkovost, zkouška dojitelnosti, PH a RPH pro ukazatele mléčné užitkovosti) seznam narozených telat (měsíčně, původ telete) potvrzení o původu

23 Kontrola dojitelnosti
ČSN (r.1994) jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) - současně s KU v kontrolní den ·     pomocí průtokoměru a stopek ·     doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje) ·     stanovení s přesností na 0,2 l ·     výdojek menší než 5 l se nehodnotí

24 Kontrola dojitelnosti
Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek) ·     nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne) ·     standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)


Stáhnout ppt "Užitkové vlastnosti skotu"

Podobné prezentace


Reklamy Google