Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu."— Transkript prezentace:

1 Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu Massimo Zucchetti Katedra energetiky – Technická univerzita v Turíně – Výbor vědců proti válce

2 Projekt „Hvězdných válek“ vznikl v 80. letech ve Spojených státech. Dnes se vrací s plánem umístění části systému v zemích střední Evropy - Polsku a České republice. Systém má být schopný zachytit balistickou střelu vystřelenou na USA Íránem nebo některým z „darebáckých států“.

3 Jak systém funguje

4 Průkopníkem tohoto systému je dobře známá SDI (Strategická obranná iniciativa) Ronalda Reagana, známá také jako „Hvězdné války“

5 Mnoho lidí s tímto systémem nesouhlasí z následujících důvodů…

6 Je to projekt zbytečný Není možné zrealizovat takový systém vojenské obrany, který by zaručil dostatečně vysokou pravděpodobnost zničení balistické střely v letu dřív, než zasáhne svůj cíl.

7 Je to projekt nebezpečný Země, které vlastní nukleární zbraně, začnou nevyhnutelně zvyšovat jejich počty a jejich smrtící účinek, aby měly jistotu, že způsobí velké škody nepříteli i přesto, že část střel bude zničena před dosažením cíle.

8 Například Rusko a Čína, které chápou tento projekt jako jasnou provokaci, pravděpodobně po instalaci raketové obrany rozmístí ještě silnější jaderné rakety – což prakticky znamená hrozbu jaderné války. V minulosti jsme byli velmi blízko jadernému konfliktu. Ačkoli Čína, Rusko a další země mají méně sofistikované systémy, riziko války roste.

9 Pravým cílem projektu je militarizace vesmíru Jedná se o umístění jaderných technologií ve vesmíru, jež jsou schopny zasáhnout v několika málo minutách jakékoli místo na Zemi. Tato technologie umožňuje kontrolovat nejen vojenské cíle, ale i život každého člověka.

10 Projekt rozděluje Evropu Spojené státy chtějí instalovat na evropském území systém raketové obrany, jenž má zajistit obranu celé Evropy, ale podepsaly bilaterální smlouvy pouze se dvěma státy. Neinformovaly přitom Radu Evropy, Evropskou komisi, Evropský parlament, ani spojence z NATO. Evropský parlament nikdy tuto otázku nediskutoval.

11 Projekt Hvězdných válek se navíc netýká pouze České republiky a Polska, což jsou země, v nichž se mají stavět nové základny. Už v roce 2003 se Spojené státy chtěly dohodnout s Británií a v roce 2007 s Itálií.

12 Americké projekty se neomezují jen na Evropu; tento projekt se rozšiřuje do celého světa, například do Indie a Japonska, které už v roce 2003 oznámilo, že koupí tento protiraketový systém od USA. V roce 2004 pak podepsalo smlouvy o spolupráci za 11 miliard USD. V roce 2006 byla spolupráce s USA rozšířena o vzájemné sdílení pokročilých technologií.

13 V České republice vzniklo nenásilné hnutí proti umístění systému americké raketové obrany. 70% občanů je proti tomuto systému, (referendum organizované brdskými starosty ukázalo, že 96% tamějších lidí je proti), přesto česká vláda pokračuje v dohodách s vládou USA.

14 “Toto nenásilné hnutí se rozšiřuje po celé Evropě a podílí se také na Světovém pochodu za mír a nenásilí.” Jan Tamáš www.SvetovyPochod.cz

15 Od ukončení protestní hladovky Jana Tamáše a Jana Bednáře v červnu 2008 pokračuje řetězová hladovka: každý den drží jednodenní půst vědci, umělci, politici, intelektuálové, novináři, sportovci…

16 ? V roce 2004 se Kanada odmítla připojit k tomuto projektu, protože ho považuje za velmi nebezpečný. V Evropě se vyjádřili proti raketové obraně politici jako J. Chirac a G. Schroeder. Nedávno vyjádřil své pochybnosti také francouzský president N. Sarkozy, italský premiér S. Berlusconi a německá kancléřka A. Merkel. Dokonce i Spojené státy mají o tomto projektu velké pochybnosti. Proč česká vláda jedná proti vůli vlastního národa a proti názoru nejvýznamnějších spojenců v Evropě a nepřehodnotí svůj postoj?

17 Systém Národní raketové obrany USA militarizuje Evropu a celý svět a činí jej čím dál více nestabilním a nebezpečným. A tím ohrožuje mír, spravedlnost, lidská práva a suverenitu. Luisa Morgantini – místopředsedkyně Evropského parlamentu Vítám Vaši iniciativu, která má za cíl přitáhnout pozornost evropské veřejnosti k nebezpečí návratu jaderné hrozby na evropskou půdu. Je důležité zůstat bdělými a aktivně odolávat jakýmkoli plánům udělat z Evropy opět rukojmí strachu a předsudků, což bylo charakteristikou pro období Studené války. Michail Gorbačov

18 V době světové krize, v níž milióny lidí nemají co jíst, je šílenstvím utrácet milióny dolarů za války a za výrobu nových zbraní! V tomto obtížném období našich dějin musí každý odvážný člověk udělat všechno proto, abychom se vyhnuli možné jaderné válce. Giorgio Schultze Evropa pro mír

19 Dejme šanci míru „Když slyším heslo „Dejme šanci míru“ v mém věku, přemýšlím o svých vnoučatech a zoufale si přeji, aby mohly žít ve světě, kde je možné přežít. A to se stane pouze, pokud budeme vědět, jak dát míru šanci, a zároveň se postaráme o to, aby ta šance byla realizována. Převážná většina lidí na světě chce mír a oponuje válečným akcím, které vedou jejich vůdcové. Tak to vždycky bylo. Je na nás, abychom zjistili, jestli dokážeme tuto naději uskutečnit.” Noam Chomsky

20 Dejme šanci míru www.nenasili.cz www.europeforpeace.eu www.SvetovyPochod.cz

21 Literatura: N. Chomsky - radar je útok, ne obrana! (2008) http://www.nenasili.cz/cs/2323_n-chomsky-radar-je-utok-neni-obrana G. Chiesa: Radar rozděluje Evropu!. (2008) http://www.nenasili.cz/cs/2350_europoslanec-g-chiesa-radar-rozdeluje-evropu Jan Tamáš: Národní raketová obrana USA, obrana nebo útok? (2008) http://www.nenasili.cz/cs/2333_jan-tamas-narodni-raketova-obrana-usa-obrana-nebo-utok G. Schultze: Campagna contro la NMD. (2008) Italiano http://www.giorgioschultze.eu/index.php?lang=eng&secc=news&acc=id&idnoti=61&fontsize=1 Různí autoři: video “Historie radaru v Česku ” (2007) http://www.nenasili.cz/cs/598_historie-radaru-v-cesku Různí autoři : Řetězová hladovka http://www.nenasili.cz/cs/2110_retezova-hladovka V.F. Polcaro, M.Zucchetti, “La “National Missile Defense” e la militarizzazione dello spazio”, Giano, 57 (2007) 65-79. Italiano http://staff.polito.it/massimo.zucchetti/Polcaro_%20Zucchetti_Scudo_Spaziale_MILANO.pdf Národní raketová obrana a militarizace vesmíru


Stáhnout ppt "Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu."

Podobné prezentace


Reklamy Google