Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010."— Transkript prezentace:

1 1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010

2 2 Česká asociace farmaceutických firem Představení ČAFF  24 významných společností s převážně generickým portfoliem preparátů  48 % objemu (balení) léčiv na trhu V ČR  27 % finančního objemu léčiv na trhu v ČR

3 3 Česká asociace farmaceutických firem Představení ČAFF, členské firmy Actavis CZ, a.s.ratiopharm CZ s.r.o. Apotex (ČR) spol. s r.o.Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., Ardeapharma, a.s.Sandoz s.r.o. Belupo, léky a kosmetika s.r.o.Stada Pharma CZ, spol. s r.o. Chauvin ankerpharm GmbHTeva Czech Industries s.r.o. Egis Praha, spol. s r.o.Teva Pharmaceuticals CR s.r.o. Ewopharma, spol. s r.o.Torrex Pharma s.r.o. Krka ČR, s.r.o.Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Medicom International s.r.o.VALEANT Czech Republic s.r.o. Mylan Pharmaceutical s.r.o.VÚAB Pharma a.s. Orion OYJWörwag AG. Pro.Med.CS Praha a.s.Zentiva k.s.

4 4 Česká asociace farmaceutických firem Hrozba padělků  Padělání léků představuje v dnešním světě značný hospodářský problém.  Především však má padělání léků vysokou společenskou nebezpečnost, neboť ohrožuje lidské životy a podkopává důvěru obyvatel ve veřejné zdravotní systémy.  Hlavním cílem padělatelů léků jsou drahé originální léky.

5 5 Česká asociace farmaceutických firem Hrozba padělků  Padělky generických preparátů se v současné době v Evropské unii nevyskytují. Důvodem jsou nízké ceny generických léků, které jsou výsledkem intensivní konkurence na všech trzích. Tato situace se však může změnit.  Díky neinformovanosti a ignoranci mohou však padělky vážně ohrozit generické léky hloupou simplifikací – generikum je označováno za „kopii“ originálu, ačkoliv se nesnaží originál napodobovat – má stejné účinky, bezpečnost i kvalitu. Kopie, falsum = padělek originálu Generikum = ekvivalent originálu

6 6 Česká asociace farmaceutických firem Hrozba padělků  Pokud je nám známo, neutrpěl v posledních letech žádný český pacient škodu užitím padělaného léku.  Zdá se, že současný systém je schopen najít a zachytit padělané léky ještě dříve než se dostanou k pacientovi. Ceníme si zde práce SÚKLu!  Licencování, registrační a hodnotící řízení, audity a inspekce tak splňují ve spolupráci s distributory a lékárnami jeden ze svých hlavních cílů: Zabezpečení kvalitní farmaceutické péče.  Dalším nezbytným článkem v tomto bezpečnostním řetězci je práce policejních a justičních orgánů.  Internet?

7 7 Česká asociace farmaceutických firem Hrozba padělků  Na aktivitách proti padělaným lékům spolupracují EU, členské státy a jejich příslušné úřady úzce s farmaceutickým průmyslem. Jedná se o společnou starost a společný cíl zvítězit nad zločinci, kteří škodí lidem a poškozují pověst průmyslu a firem.  Vzhledem k tomu, že současný systém a partnerství fungují účinně v boji proti padělkům, považujeme za účelné, posílit tento systém a odstranit eventuální nedostatky.  Zvláštní pozornost by nadále měla být věnována licencování distributorů a paralelních importérů.

8 8 Česká asociace farmaceutických firem Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "1 Česká asociace farmaceutických firem Léky, věc veřejná: Hrozba padělků Praha 22. března 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google