Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ s proměnou dokonalou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ s proměnou dokonalou"— Transkript prezentace:

1 HMYZ s proměnou dokonalou
VY_52_INOVACE_PV16.01 HMYZ s proměnou dokonalou MOTÝLI

2 Charakteristika motýlů
- mají 2 páry velkých blanitých křídel hustě pokrytých šupinkami, které jsou uspořádané jako tašky na střechách, uvnitř je barvivo. Barvivo má význam pro rozeznání příslušníků stejného druhu, pro zastrašení nepřítele a pro maskování - mají dlouhý a ohebný sosák - sací ústní ústrojí, v klidu svinutý - z vajíčka se líhne larva – housenka, která má 3 páry končetin a několik párů panožek, je býložravá a má silná kusadla. Po zakuklení se z housenky stává kukla a z kukly se líhne dospělec - motýl. - motýli se dělí na pestře zbarvené denní motýly a méně výrazné motýly noční.

3 Nejznámější zástupci Babočka osiková Babočka paví oko Babočka admirál
Modrásek

4 Bělásci, modrásci, žluťásci, hnědásci
Bělásek řepkový Modrásek nejmenší Žluťásek řešetlákový Hnědásek jitrocelový

5 Další zástupci motýlů Ohniváček celíkový Perleťovec dvanáctitečný
Přástevník medvědí Okáč červenohnědý

6 Motýlí rekordy Největší evropský noční motýl je martináč hrušňový, který má rozpětí křídel až 16cm. Největší motýl světa patří rovněž mezi noční motýli a je to Thysania agrippina, jejíž rozpětí křídel je 30 cm! Najdeme ji v tropických deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky. Zajímavá je především svým dokonalým maskováním. Ve chvíli, kdy svá roztažená křídla přitiskne na kmen stromu, okamžitě splyne s pozadím a případní predátoři nemají šanci ji zrakem odhalit. Živí se především nektarem.

7 Užiteční motýli a motýlí škůdci
Pro člověka užitečným motýlem je bourec morušový, jehož housenky se živí listy morušovníku a ústy produkují tekutou hmotu, která rychle utuhne v hedvábné vlákno Nejobávanějším škůdcem hospodářských rostlin je bělásek zelný, na stromech mohou velké škody napáchat housenky píďalek. Rovněž housenky můr způsobují škody na zahradách, lesích i polích (můra zelná, osenice polní). Nejobávanějším škůdcem dřevin je bekyně mniška, jejíž housenky způsobují škody na smrkových porostech. Dalšími škůdci stromů jsou obaleči (jedlový, dubový, jablečný, meruňkový, švestkový).Nepříjemným motýlem je také mol šatní i mol obilní.

8 Otázky: Proč nejsme rádi, když v naší domácnosti létá mol šatní?
Na kterém stromě škodí drobný motýl klíněnka jírovcová? Jaký význam má pro motýly jejich zbarvení? Jmenuj užitečné a škodlivé motýly. Popiš rozdíly mezi denním a nočním motýlem.

9 ZDROJE INFORMACÍ: a) použité obrázky: b) použité obrázky: c) použité obrázky: d) použité obrázky: e) ČABRADOVÁ, Věra; HASCH, František; SEJPKA, Jaroslav; VANĚČKOVÁ,Ivana. PŘÍRODOPIS 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: FRAUS, ISBN X

10 Výukový materiál: vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová
datum vypracování: květen 2011 ročník: 7. třída ZŠ Člověk a příroda – Seminář a praktika z přírodopisu – Hmyz s proměnou dokonalou - Motýli Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma a Hmyz s proměnou dokonalou – Motýli. Je doplněn otázkami k procvičení tématu a obrázky nejznámějších druhů motýlů.


Stáhnout ppt "HMYZ s proměnou dokonalou"

Podobné prezentace


Reklamy Google