Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení."— Transkript prezentace:

1 Kdo smí pracovat s GMO?

2 GMONe- GMO

3 Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení do oběhu u nás jen RR sója u nás jen RR sója (pro zpracování) (pro zpracování)

4 Zákon 153/2000 Sb.  o nakládání se musí se žádat MŽP ČR  nakládat se smí jen po zápisu do - Seznam uživatelů - Seznam uživatelů - Seznam GMO - Seznam GMO Bez zápisu nesmí být udělen grant na výzkum s využitím GMO na výzkum s využitím GMO www.env.cz  Pokuta až do výše 1 500 000 Kč ! §

5 Co do žádosti?  Kdo nakládá?  S jakým organismem?  S jakým genem?  K čemu to bude?  Jak je na to vybaven?  Jaká jsou rizika?  Co se bude dělat, kdyby byl průšvih?

6 Hodnocení rizika  Jak je rizikový sám organismus?  Jak je rizikový gen?  Jak se změní organismus genem?

7 Oblasti rizik  Lidské zdraví  Zdraví zvířat a rostlin  Životní prostředí  Biologická rozmanitost Berou se v potaz i ekonomická, demografická a politická hlediska. (MZe - řepka)

8 Třídy rizika pro uzavřené nakládání  A - žádné nebo jen minimální riziko  B – následky lze snadno odstranit obecně známými prostředky  C - následky lze odstranit jen zvláště náročnými prostředky  D – nechává trvalé následky

9 Havárie Není to každá nehoda na pracovišti s GMO Je to únik GMO mimo prostory určené k nakládání

10 Co se děje s žádostí?  MŽP – předá MZd a MZe  Každé ministerstvo má komisi expertů  Posudky, žádosti o doplnění  Žadatel přepracuje, doplní a vrátí na MŽP  Další kolo hodnocení  Stanovisko ČK GMO, rozhodnutí MŽP  Zaplacení správního poplatku  Zápis do seznamu

11 Můžeme to jíst?

12 1998 – obchodní řetězec Iceland (Flintshire) zákaz GMO v prodávaných potravinách 1999 – „samozákazů“ velkých obchodních řetězců Sainsbury´s – UK Carrefour – Francie Migros – Švýcarsko Effelunga – Itálie Superquin - Irsko GMO - free

13 Ve druhé vlně – „samozákaz“ potravin z produktů zvířat krmených GMO zvířat krmených GMO

14 Není to reakce na obavy zákazníků Jde o obchodní trik.

15 Tíhu „samozákazů“ nesou zemědělci. Garantují odběrateli, že nekrmí GMO. To je často velmi obtížné.

16 GMO ve světě stále přibývá Hlavní producenti: USAKanadaArgentinaČína Hlavní plodiny: KukuřiceSójaBavlník

17 Kolik je DNA v krmivech a potravinách ? 0,005 až 0,02 % sušiny

18 „cizí gen“ 4000 písmen 0,0004% DNA kukuřice GM kukuřice

19 Šrot - 20% sušiny krmné dávky Siláž – 40% sušiny krmné dávky

20 Dojnice konzumuje denně 600 mg DNA kukuřice 2,6  g „cizího genu“ Proč by měla krávě vadit „cizí“ DNA, když jí nevadí DNA kukuřice?


Stáhnout ppt "Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení."

Podobné prezentace


Reklamy Google