Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,"— Transkript prezentace:

1 Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,
Vzdušný oceán Šárka Zajíčková 322577 Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník, Kombinované studium

2 OSNOVA 1)Úvod 2)Složení vzduchu 3)Atmosféra a její části 4)Síla větrů
5)Druhy větrů 6)Video-animační simulace tornáda 7)Test+klíč 8)Video za odměnu

3 Z čeho se skládá vzduch Vzduch nevidíme, a pokud nezafouká vítr, ani ho nevnímáme.Dýcháme vlastně směs plynů. Tvoří se ze 78 % dusíku a z 21 % kyslíku, na kterém závisí náš život a některé další plyny. Vzduch není suchý, obsahuje vodní páry.Jejich množství závisí na místě a čase.Bez nich by na obloze nebyly mraky, nepršelo by, život na Zemi by vyhynul. Ve vzdušném moři plavou i spousty mikroskopických částic i čistý vzduch daleko nad mořem obsahuje tisíce zrníček prachu.Nad městy je můžeme počítat na miliony.(písek,sůl z mořské vody,zrnka pylu atd.) Vzduch znečišťují i meteory,po vstupu do atmosféry se zvolna pozůstatky snášejí na zemský povrch. Otázka: Z jakých plynů se skládá vzduch? Pomůže ti graf.

4 Atmosféra Plášť Země Obsahuje hlavně dusík,kyslík Dělí se na :
TROPOSFÉRU (nejbližší povrchu Země) Vzniká zde oblačnost a vzdušné proudy STRATOSFÉRU V nejspodnější části létají letadla Důležitá složka je ozón,který pohlcuje většinu škodlivého ultrafialového záření od Slunce IONOSFÉRU Tvořena elektricky nabitými částicemi – ionty – rádiové vlny EXOSFÉRU Představuje rozhraní Země a meziplanetárního prostoru Úkol: Popiš stručně části atmosféry

5 Otázka : Jak bys vlastními slovy rozlišil větry podle síly?
Vítr a jeho síla Vítr je proudění vzduchu.Zamáváme-li před sebou kusem kartónu,ucítíme na tváři vánek.Uvedení vzduchu do pohybu vyžaduje energii.Podobně i vítr potřebuje energii a sice sluneční.Sluneční paprsky svým teplem vyvolávají vzdušné proudění.Ohřátý vzduch stoupá a na jeho místo se tlačí vzduch studený.Síla větru se určuje Beaufortovou stupnicí. Otázka : Jak bys vlastními slovy rozlišil větry podle síly?

6 Zvláštní větry Sílu,směr a rychlost větru ovlivňují i další faktory např: hory,pouště a zahřívání velkých oblastí souše a moře.Nejstálejší větry - pasáty.Pasáty vanou směrem k rovníku a vanou po celý rok (využívali je obchodní plachetnice).Lehký větřík - vánek,mořský vánek je běžný na pobřeží neboť vzduch ve dne je teplejší a v noci chladnější než vzduch nad mořem.Ve dne tedy vane od moře a v noci obráceně. Severní vítr zvaný mistrál,vane na jihu Francie v březnu a dubnu - je studený a suchý.Je obávaný už z dob antiky,jeho rychlost je až 130 km/h. Z dalších větrů je to např: vítr zvaný činuk (požírač sněhu).Je to suchý teplý vítr který vyvolává oteplení až o 22 °C (horská území a prérie USA). Známé jsou i větry ze Sahary a Arabské pouště,jsou horké a prudké a snižují viditelnost na velkou vzdálenost díky obsahu písku.

7 Ničivá síla větru Mezi nejznámější ničitele patří hurikány a tornáda.
Mocný vítr vzniká nad pevninou a ničí vše co se mu dostane do cesty.Nikdo zatím přesně neví co tornádo aktivuje,ale jisté je že to má vždy společné s bouřkovými mraky.Teplí vzduch od moře uvízne pod těžším vzduchem přicházejícím z protisměru.Vzniká zaoblený lalok pod základnou mraků,který má bělavou barvu vodní páry, po pohlcení prachu a nejrůznějších předmětů zčerná.Rychlost vzduchu uvnitř tornáda dosahuje až 400km/h.Pohlcuje vše co ji vstoupí do cesty.(zvířata,auta,lidi,domy).Nejčastějším místem výskytu je USA - Texas,Oklahoma

8 HURIKÁNY Většinou vznikají nad teplím mořem na severu a jihu od rovníku.Přináší vydatné deště neboť při vzniku naberou mnoho vlhkosti z oceánu.Hurikány Tichého a Indického oceánu – tajfuny nebo cyklony.Mají jádro zhruba 40 km v průměru.Vzestupný pohyb vzduchu tvoří spirálu vycházející z jeho jádra,které je vlastně klidné.Jeho příchod ohlašuje prudké sílení větru a výrazný pokles tlaku.Hurikány ničí budovy rozmetají automobily nebo lodě.Díky záběrům meteorologických družic lze však obyvatele oblastí včas varovat.

9 Animační simulace tornáda

10 Test + klíč 1) Která složka vzduchu převládá?
a) kyslík,dusík b) kyslík,uhlík c) dusík,argon 2) Co je to atmosféra? a) část stratosféry b) plynný obal Země c) místo,kde vznikají mraky 3) Jaká energie uvádí do pohybu vzduch? a) větrná b) vodní c) sluneční 4) Jak se jmenuje stupnice síly větrů? a) Beaufortova b) Bergerova c) Pavlovského 5) Jak jinak pojmenuješ vánek? a) silný vítr b) lehký vítr c) vichřice 6) Co je to tornádo a kde ho najdeš? a) vodní výr,nad mořem b) vzdušný výr,hlavně nad pevninou c) bouřkový mrak,v poušti

11 Klíč pro správné odpovědi
1a, 2b, 3c, 4a, 5b, 6b Seznam použité literatury: Svojtka a Vašut, Oxfordská školní encyklopedie-Planeta Země Readers Digest , ABC přírody Internetové odkazy:

12 Jestliže jsi četl pozorně a tvé odpovědi byli správné, video za odměnu je i pro tebe.

13 Doufám, že jsi se něco dozvěděl a moc se přitom nenudil
Doufám, že jsi se něco dozvěděl a moc se přitom nenudil.Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,"

Podobné prezentace


Reklamy Google