Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_16_02_18 Název materiálu Julius Zeyer Jméno vyučujícího Mgr. Eva Dékányová Třída 9.A Předmět Český jazyk Datum vytvoření 28.3.2013

2 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární výchova Určeno pro : 9.ročník ZŠ Anotace: žák si pomocí prezentace osvojí znalost o autorovi - získá přehled o době autorova života - práce je zaměřena na dílo Radúz a Mahulena -hlavní postavy díla -stručný děj -pojem pohádka /vítězství lásky nad prokletím/ Využití v hodině literatury -15 minut 

3  Narodil se 26.dubna 1841 v pražské měšťanské rodině. Velký vliv na něj měla česká chůva,která ho nejen seznámila s českým prostředím,ale vyprávěla mu pověsti, pohádky a báje. Studoval gymnázium,kde byl jeho spolužákem Jakub Arbes. Studia nedokončil,ani další studia na technice. Začal cestovat po cizině / Německo,Švýcarsko,Francie /a potom studoval klasické jazyky soukromě i na univerzitě. Působil jako vychovatel ve šlechtických rodinách v Rusku.

4  Zážitky z cest měly velký vliv na jeho literární tvorbu. V 70. letech 19.století patřil k lumírovcům- /Vrchlický a Sládek/. Roku 1877 se odstěhoval z Prahy do Vodňan,kde pobýval přes 10 let. Roku 1900 se přestěhoval k svému příteli,pražskému podporovateli českého umění Josefu Hlávkovi. Umírá ale zanedlouho,29.1.1901 v Praze a pohřben je na Vyšehradě na Slavíně.

5  Rozsáhlá literární tvorba se objevovala zpravidla před knižním vydáním v časopisech – Světozoru,Palečkovi,Květech,Ruchu,Osvětě,Lumíru. Poezie – cílem epických balad bylo ukázat slavnou českou minulost v příbězích bájných hrdinů. Cyklus Vyšehrad – Libuše,Zelený vítěz,Vlasta,Ctirad,Lumír Cyklus Z letopisů lásky Cyklus Karolinská epopeja

6  Zeyerova próza vyjadřuje smutek z osamocení,odpor k měšťáckému způsobu životu,touhu po lidské ušlechtilosti a spravedlnosti Z papíru na kornouty Duhový pták Ondřej Černyšev V dramatech zpracovává pohádkové a mýtické náměty.

7  Slovenská pohádka je zpracována v jedné z nejznámějších skladeb -Radúz a Mahulena,která byla později zhudebněna Josefem Sukem. Děj- příběh uvádí Pohádka/personifikace/. Radúz zbloudí v lese tatranského království.Děj je umístěn do mýtického pohanského dávnověku. V lese ho zaujme bílý jelen,kterého nejdříve nemůže chytit,ale potom v zápalu boje ho zabije.Hned sice začne svého činu litovat a je ochoten přijmout následky. Nechce z lesa odejít,jeho starý sluha a přítel Radovíd na něj naléhá.

8 Dvojice se setkává s Vratkem - dřevorubcem,který jim poradí,jak rychle z lesa ven.Radúz mu za jeho ochotu dá dvě mince s podobiznou svého otce. Radúz je ale přesto chycen Runou-ženou Stojmíra. Vše vidí Mahulena a dá Radúzovi napít,je v okovech a trpí.Zamiluje se do něj.Získá klíč od pout,prozradí ji to dřevorubec,který má výčitky svědomí. Runa ale pošle Mahulenu,aby dala Radúzovi balzám na rány,ve kterém je jed.

9 Mahulena má ještě dvě sestry- Živu a Priju. Pomohou Radúze osvobodit,ale Mahulena je prokleta.Promění se v topol. Radúzovi umře otec a jeho matka je taky nešťastná. Jedinou útěchou je ale strom,kde Radúz tráví všechny volné chvilky.Ve snu k němu mluví jeho milá a on se dovídá od matky Země prorockou věštbu. Královna Nyola-jeho matka porazí strom a Mahulenina krev pomůže Radúzovi vzpomenout si na milou. Nakonec se všichni usmíří.

10 Motiv je pohádkový. Vítězí dobro nad zlem,láska nad nenávistí, kouzlo nad skutečností. Potrestána je pýcha,lakota a zloba. Tato slovenská pohádka o čtyřech dějstvích je na repertoáru Národního divadla v Praze.

11 ANIMACE zdroj Microsoft office_2010, licence zakoupena školou v roce 2011 Vlastní zdroje autorky prezentace


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google