Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TDR Time-domain reflectometer

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TDR Time-domain reflectometer"— Transkript prezentace:

1 TDR Time-domain reflectometer

2 Průběh vlny

3 zadání Při loňském setkání bylo povídání o útlumu koaxiálních kabelů . Z diskuse vyšel požadavek na indikaci vadných kabelů u kterých není útlum průkazný.

4 princip Porušení kabelu jde změřit poměrně velmi jednoduchým prostředkem – časovým reflektometrem. Princip je obdobný jako u radaru : Vyslaná vlna se odrazí od anomálie a vrátí se v odpovídající podobě.

5 výpočet Velikost odrazu se nazývá činitel odrazu ρ nebo. Koeficient se pohybuje od 1 (naprázdno) do -1 (zkrat). Nulová hodnota znamená, že není žádný odraz. Zakončení je odpovídající impedancí. Odraz se vypočte takto:

6 možnosti Pokud je kabel kovový a má alespoň dva vodiče, může být testován TDR. Při potížích se s TDR lze měřit všechny typy kroucené dvojlinky a koaxiální kabely. TDR může najít větší či menší problémy s kabeláží, včetně chyb opláštění, zlomené vodiče, poškození vodou, volné konektory, promáčknutí, řezy, poškozené kabely, zkraty vodičů, systémové chyby, a mnoho dalších poruchových stavů. Pomocí TDR lze lokalizovat druh problému a místo na kabelu, kde se nalézá chyba.

7 nedostatky S běžným vybavením nejde měřit menší délky než 4 – 5 m . Je to způsobeno délkou impulsu. Délka impulsu vytváří neviditelný prostor kdy pro vlastní signál impulsu nejdou vidět odrazy.

8 Pokud je kabel delší, nezbude nám nic jiného než ho otočit 

9 měření

10 Zkratované zakončení Otevřené zakončení Zakončení odporem

11 Charakteristické průběhy

12

13 Návrh zařízení V dnešní době je předpoklad že každý má slušný osciloskop doma. Je potřeba osciloskop který pracuje aspoň do 20MHz. Čím větší frekvenci může zpracovat, tím je měření přesnější. Generátor signálu je jednoduše realizovatelný TTL obvody. Důležitá je rychlost jakou umí pracovat a proto je dobré dodržet typ „AC“

14 Vlastnosti a stavba Obvod výkon: funguje velmi dobře s kabely od 5 metrů do 500 metrů (již testovaných kabely, by měl fungovat až kilometrů v závislosti na původní článek) většinou k dispozici díly Tento obvod je také dostupný jako kit od Far Circuits Myšlenka publikována v časopisu Electronics design Postavil jsem svou vlastní upravenou verzi, o které je zmínka v tomto dokumentu. Okruh byl testován s širokou škálou kabelů. Lokalizace poruchy kabelu a měření impedance vedení. Další vybavení potřebné k provozu: osciloskop . Napájení: 4.5V baterie nebo zdroj 7,5 V – 15V Výstupní amplituda impulsu: 4,5 Vpp na začátku linky, asi 2.2Vpp k ukončení linky Výstup délka impulsu: nastavitelná od 10 ns do 5 us Výstupní impedance: nastavitelná od 50 Ohm až 100 Ohm Rozlišení: lepší než 5 ns (asi 1 metr kabelu) Odhadované náklady na komponenty: kolem 200 Kč, včetně přepínačů, krabičky a knoflíků. Nebo konečně otevřete šuplík. Všechno tam máte ! ! !

15 zapojení

16 schéma

17 Plošný spoj

18 Stavba vlastní varianty

19 Stavba

20 hotovo

21 Mnoho dalších inspirací najdete na mých stránkách
Děkuji za pozornost Mnoho dalších inspirací najdete na mých stránkách


Stáhnout ppt "TDR Time-domain reflectometer"

Podobné prezentace


Reklamy Google