Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI"— Transkript prezentace:

1 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Jsou příbuzní šelem. Jsou to šelmy přizpůsobené životu ve vodě. Nejblíže mají k medvědům. Na pevnině se páří, rodí a kojí. Pětiprsté končetiny mají tvar veslovací ploutve.

2 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Zadní končetiny fungují jako ploutev ocasní. Mohutná vrstva podkožního tuku je chrání proti chladu i proti tlaku. Pro potápění jsou vybaveni uzavíratelnými ušními a nosními otvory. Živí se hlavně rybami.

3 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
a) Tuleň obecný Další názvy: tuleň atlantský, tuleň ostrovní Obývá pobřežní část a ostrovy v severních oblastech Atlantského a Tichého oceánu. V evropských vodách se vyskytuje od Belgie po Island, kde se drží v mělkých vodách při pobřeží s písčitým dnem.

4 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

5 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Mohou se vyskytovat i ve sladké vodě, dokonce se nachází i několik set kilometrů od ústí řeky. Pevný vztah tuleně obecného ke svému revíru napomáhá k tvorbě odlišných ras. Vytváří stáda i o 50 jedincích.

6 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Loví hlavně ryby, které dokáže vybrat i z rybářských sítí. Další složkou jeho jídelníčku jsou sépie, krabi a korýši. Denně spotřebuje až 6 kilogramů ryb. Hmotnost: až 150 kg, přičemž samice jsou menší než samci.

7 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Tuleň obecný má většinou tmavě nebo světle šedohnědou barvu těla s malými kroužky a skvrnami, avšak zbarvení se může lišit. Vousy má tuhé bílé a odstávají od kulaté hlavy. Obvykle pobývá pod vodou okolo 5 minut, v případě nebezpečí vydrží pod hladinou i mnohem déle.

8 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Ve vodě se orientuje pomocí zraku i sluchu. Tuleň obecný je rychlý a hbitý plavec. Ve vodě tráví většinu času. Na písčitý břeh vylézá kvůli odpočinku. Kosatka dravá a žraloci se řadí mezi jeho přirozené nepřátelé.

9 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Z kůží mláďat se mohou dělat tulení kožíšky. Vzhledem k tomu, že loví komerčně významné ryby, se může dostat do konfliktu s rybáři. Samci svádí boje o samice, nevytváří si však harémy. Tuleň obecný se páří koncem léta ve vodě.

10 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

11 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Po 11 měsících březosti vrhá samice jedno až dvě mláďata na souši. Při narození dosahuje mládě 65 – 100 cm a 8 – 15 kg. Po osmi měsících od narození se pohybují tuleni obecní samostatně. Samec dosahuje pohlavní zralosti ve 4 – 5 letech života.

12 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

13 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Samice se dožívají až 35 let a samci 25 let, nejvyšší možný dosažený věk se liší podle poddruhů. U nás ho chovají zoo Jihlava a Ústí nad Labem. K rozmnožování v zajetí dochází jen zřídka. Díky rychlému strávení potravy se musí krmit 2 – 3 krát denně

14 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

15 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

16 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

17 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

18 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
b) Mrož lední Převážně se živí živočichy žijícími při mořském dně (červi, mlži, plži), ale nepohrdne ani rybou. Za potravou se potápí až do sta metrů po dobu i 25 minut. Zde vyhledá potravu pomocí vousů na čenichu a díky proudu vystřikovaného z tlamy ji vyhrabe.

19 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

20 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Takto vyhrabanou potravu nasaje jako vysavačem, oddělí měkkou část od skořápek či lastur a zaslouženě si pochutnává. Hmotnost : Samice váží 800 kg, samec kg, avšak může dosáhnout i hmotnosti kg.

21 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

22 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Rozlišujeme dva poddruhy (rasy) : mrož lední atlantský a mrož lední pacifický. Mrož lední je druhým největším ploutvonožcem hned po rypouši sloním. Přední ploutve mají 65 cm na délku a 37 cm na šířku, zadní jsou jen o trochu menší.

23 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

24 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Kůže je u mláďat stejnoměrně pokryta jemnou srstí, které s věkem ubývá. U starších jedinců můžeme vidět šedou až skořicově hnědou pokožku, avšak s delší dobou pobytu na slunci se mění v růžovou až rudou. Funkci tepelné izolace plní u mrože velmi silná vrstva tuku.

25 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Čenich má tupý s hustými vousy. Z pusy mu čouhají dlouhé charakteristické horní špičáky, které nemají kořen. Ve věku 4 až 5 měsíců mu začnou vyčnívat z tlamy a postupně mu rostou, přičemž mohou dorůst až do délky 50 cm, u samic až 75 cm délky.

26 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

27 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Tyto kly slouží jak k trhání potravy, tak i k boji mezi samci. Mrož lední žije ve skupinách či stádech, v kterých si staří samci drží harém samic. Rozmnožování : K páření dochází v období dubna až června. Březost trvá 12 měsíců. Při narození dosahuje malý mrož délky až 1,2 metru a hmotnosti 75 kg.

28 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

29 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
O mládě je ve stádu dobře postaráno. Samice si své mládě velmi dobře brání a v případě, že mládě osiří, adoptuje ho jiná samice. U samců dochází k boji o samice, při kterém vystavují své kly soupeřům na odiv a případně s nimi i bojují.

30 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

31 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
VÝSKYT

32 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Vítěz získá lepší pozici na shromaždišti, což znamená i lepší přístup k samicím. Při těchto bojích někdy dochází i k bodným ranám, avšak většinou nejsou smrtelné, a tak mají starší samci množství jizev. Většina samců se začíná pářit zhruba ve věku deseti let.

33 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

34 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
c) Lachtan hřívnatý Vyskytuje se na pobřeží a pobřežních ostrovech Jižní Ameriky od Peru až k jižní Brazílii. Obývá vody s písčitým či plochým skalnatým pobřežím. Jeho populace je odhadována na 265 000.

35 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Potrava : Živí se rybami, korýši, hlavonožci a tučňáky. Jakmile uloví tučňáka, odebírá se s ním do hlubších vod, kde smýkáním zbaví tělo kůže. Hmotnost : Samec váží kolem 300 kg, samice zhruba 150 kg.

36 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Popis : Lachtan hřivnatý má velmi velkou hlavu. Srst má charakteristickou hnědou barvu. Své jméno dostal podle prodloužené srsti na krku, která připomíná hřívu. Patří mezi výborné plavce a ve vodě vydrží i několik hodin.

37 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Byl vybíjen kvůli své kůži a obavám rybářů, kteří ho považovali za svého konkurenta. Dnes jejich stav stabilizován. Mezi jeho přirozené nepřátele patří žraloci a kosatky.

38 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

39 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Rozmnožování : Samci dosahují pohlavní dospělosti v 5 – 6 letech, samice ve 4 – 6 letech. V době rozmnožování si samec v kolonii vytváří určité místo, které brání před ostatními samci, a láká partnerku. Ti nejsilnější mohou mít až 80 samic, většinou však harém nečítá více jak 20 zvířat.

40 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

41 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
V tomto období nepřijímají žádnou potravu, a tak využívají své zásoby podkožního tuku. Rodí jedno mládě. Průměrný samec váží při narození 13,7 kg a měří 82 cm, samice 12,3 kg a 79 cm. Novorozené mládě je černé a v průběhu několika měsíců se zbarví do hnědé až hnědočervené.

42 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI

43 PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI
Ve věku 3 – 4 týdnů začne malý lachtan hřivnatý plavat a ani ne ve dvou měsících je skvělým plavcem. Dožívá se až 25 let. Chov : Patří mezi méně často chované druhy lachtanů. Rozmnožuje se i v zajetí. U nás ho chová např. Zoo Liberec a Zoo Zlín.


Stáhnout ppt "PLACENTÁLOVÉ - PLOUTVONOŽCI"

Podobné prezentace


Reklamy Google